Dyskusja kalendarium Windowsa Seven

Zaczęty przez michau, 06 Lipiec 2008, 20:53:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

lukasz21

Aktywny użytkownik
IP zapisane
Cytat: michau w 31 Lipiec 2008, 20:12:42
Cytat: Mercor w 31 Lipiec 2008, 20:10:29
Z tego co wiem to system 32 bitowy obsługuje około 3,6Gb Ramu i nie więcej. Więcej obsługuje, ale nie korzysta z niego ze względu na brak możliwości adresowania większej ilości pamięci - ale pewien nie jestem.

i to jest odpowiedź :) a nie że jeden do 4GB a drugi od 4GB

Nie wiem w czym jest problem wchodzisz na Google j szukasz, forów na ten temat jest od groma i trochę.

michau

Ekspert
IP zapisane
Porusza się temat to trzeba do końca go pociągnąć

Mercor

Ekspert
IP zapisane
Cytat: lukasz21 w 31 Lipiec 2008, 20:30:44
Cytat: michau w 31 Lipiec 2008, 20:12:42
Cytat: Mercor w 31 Lipiec 2008, 20:10:29
Z tego co wiem to system 32 bitowy obsługuje około 3,6Gb Ramu i nie więcej. Więcej obsługuje, ale nie korzysta z niego ze względu na brak możliwości adresowania większej ilości pamięci - ale pewien nie jestem.

i to jest odpowiedź :) a nie że jeden do 4GB a drugi od 4GB

Nie wiem w czym jest problem wchodzisz na Google j szukasz, forów na ten temat jest od groma i trochę.

Problem polega na tym ze co forum to ludzie inaczej piszą :) I już na dobrą sprawę nie wiadomo. Ja się trzymać będe tego co napisałem bo pamiętam to z wykładów o systemach operacyjnych na 1-wszym roku, ale nie będe się przy tym upierać :) Jak ktoś ma inne informacje to z chęcią posłucham

lukasz21

Aktywny użytkownik
IP zapisane
Mówcie sobie co chcecie ale mój znajomy ma 4GB RAM i mu max obsługuje, ja poza tym też nie mam z tym kłopotów bo mi obsługuje całe 512MB  :).
To jak ktoś się nie zna to niech nie wypisuje takich głupot bo na niektórych forach piszą takie rzeczy, że głowa boli - co jeden to mądrzejszy ::).

urban92

Ekspert
  1. surbanski@techvortal.pl
Miejsce pobytu: Polska
IP zapisane
Dobra, na podstawie własnych testów stwierdzam:

Windows XP widzi 3,2 GB Ramu (Przetestowane na Win PE)

Vista 32 bit bez SP1 także widzi 3,2 GB (to w teorii)

Vista 32 bit SP1 widzi 4 GB, ale prawdopodobnie wykorzystuje tylko 3,2 GB (Nigdy nie będzie zajęte więcej niż 3,2 GB) (Przetestowane)

Vista 64 bit SP1 widzi i wykorzystuje wszystko w pełni. (Oczywiście przetestowane)

A tak nawiasem, do pełni szczęścia nie jest potrzebne x64, tylko PAE

http://portalwiedzy.onet.pl/134437,,,,pae,haslo.html

http://technet2.microsoft.com/WindowsServer/pl/Library/7706caae-8fc9-45b2-9d8d-7b5a6b7256491045.mspx?mfr=true

(Tego nie tetowałem, nawet jak to uda się odpalić to wykorzystamy Pełne 4 GB na 32 bit, ale więcej raczej już nie)

matrix0123456789

Aktywny użytkownik
IP zapisane
CytatVista 64 bit SP1 widzi i wykorzystuje wszystko w pełni. (Oczywiście przetestowane)
nie wszystko w pełni tylko do 16EB
CytatA tak nawiasem, do pełni szczęścia nie jest potrzebne x64, tylko PAE
PAE tesz jest ograniczone, chyba do 64GB. Na razie to dużo ale niedługo...

urban92

Ekspert
IP zapisane
Cytat: matrix0123456789 w 01 Sierpień 2008, 12:13:05
nie wszystko w pełni tylko do 16EB

Jak ktoś ma 4 GB to mu wykorzysta w pełni :)

michau

Ekspert
IP zapisane
Samo posiadanie Windowsa w wersji x64 daje możliwość obsługi 4GB i więcej ?

lukasz21

Aktywny użytkownik
IP zapisane
Niektórym wykrywa 3,6GB, innym 3,2GB a jeszcze innym 4GB więc to niekoniecznie musi być wina Visty. Co do Visty x64 to bym się na nią zdecydował jakby nie było problemów z programami do niej, a poza tym będę kupował w najbliższym czasie laptopa a tam najczęściej pakują Viste 32-bitową.

urban92

Ekspert
IP zapisane
Problemy możesz mieć najwyżej ze sterownikami do starych urządzeń.

lukasz21

Aktywny użytkownik
IP zapisane
To nie mam się czym martwić, ale pewnie będę mieć 32 bitową Viste.

tbgkol

Ekspert
"Live together, die alone, man."
Miejsce pobytu: Tarnobrzeg
IP zapisane
ja tam mam viste x64 od ponad roku(!) i wszystko ok tylko na początku nie dzialał Adobe Shockwave, jeżeli już wybierać komputer powyżej 3 GB RAM-u to tylko x64, np. lepiej będzie nią wykorzystywać  ;)
P.S. niezły offtop  8)
Odszed³em z powodu chamstwa michaua. ;)

lukasz21

Aktywny użytkownik
IP zapisane
To już nie ode mnie zależy jaka wersję będę miał. Pewnie by lepiej to wykorzystywała ale 4GB RAMu i Viste x64 znajdziesz tylko w lapkach z wyższej pułki, a ja mam trochę ograniczony budżet i nie małe wymagania.

michau

Ekspert
IP zapisane