Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna

Czy windows 7 nadaje sie do netbooka?

<< < (4/5) > >>

wojtaszek:
ja mam Intel Atom CPU N270 tylko nie wiem o co chodzi bo mam napisane jakbym mial niby 2 rdzenie( a to nie mozliwe) i ta druga wartosc sie zmienia...wczoraj bylo jakie 850 MHz i dzis jest 1,05 GHz.o co tu chodzi?

robertnik:
Ten Atom pracuje w technologii HT, potrafi liczyć w dwóch wątkach, przez co system interpretuje go jako 2 rdzenie.
Częstotliwość taktowania procesora jest niższa po odłączeniu od zasilacza. Bios to reguluje i zależy od producenta, jedna na baterii potrafią pracować z zegarem 1.6 a inne nie... Windows w tym przypadku działa podrzędnie, w netbookach reguluje to bios, ewentualnie oprogramowanie dostępne z pod Windows również dostarczane przez producenta.

Tom:
Przy małym obciążeniu również taktowanie spada.

A to, że mogę mieć podkręcony, to inna sprawa. Na domyślnych 1,6GHz (i obniżanym przy idlu), mam taki sam czas pracy, jak na XP. Tak samo wydajność.

Na marginesie, u mnie nie działa w trybie 2GHz, mam RAM kiepskiej jakości wbudowany :-\ Co najwyżej 1,9 ;)

robertnik:
No i na poparcie mojej teorii że Windows 7 nie jest najlepszym wyborem dla netbooków:

--- Cytuj ---
Windows 7 w bardzo krótkim czasie stał się podstawowym systemem w nowych laptopach. Co może wydawać sie zastanawijące również w nisko wydajnych netbookach, w których zainstalowanie Vista było zabójstem wydajności dla małego laptopa.

Wielu z was, jak również i ja zastanawiałem się jak prezentuje się czas pracy na bateriach nowego Windowsa, w stosunku do dobrego, starego XP. Niestety moje podejrzenia sprawdziły się w 100%. W tej kwestii Windows 7, nie jest w stanie nawet dorównać XP i w testach wytrzymałości barerii pozostaje daleko w tyle, a różnice w teście na tym samym komputerze sięgają 15%, co w przełożeniu na czas daje nawet godzinę różnicy.

W tabelce zostały przedstawione wyniki prównania Windowsa 7 oraz XP na trzech popularnych netbookach: Toshiba Mini NB205, Asus Eee PC 1008HA oraz HP Mini 311.
--- Koniec cytatu ---
Źródło http://mobileman.pl/windows_7_a_pobor_energii_,1159,aktualnosc.html

Marucins:
TAK :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej