Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna

Legalność bety 1 z innego źródła niż Microsoft

<< < (2/4) > >>

sproject:

--- Cytat: Mercor w 27 Grudzień 2008, 17:44:08 ---oni takich maili z zapytaniem o bete dostaja pewnie setki albo i tysiace (...)

--- Koniec cytatu ---
IMO Tak wielu to ich nie ma - większość po prostu pobiera nawet się nad tym nie zastanawiając.

--- Cytat: Mercor w 27 Grudzień 2008, 17:44:08 ---(...) watpie zeby odpowiedzieli wogole.

--- Koniec cytatu ---
Choć z drugiej strony brak odpowiedzi zbytnio by mnie nie zszokował. :P

michau:
Zadzwoń do jakiegoś oddziału Microsoftu.

sCooBy^:

--- Cytat: michau w 27 Grudzień 2008, 17:51:14 ---Zadzwoń do jakiegoś oddziału Microsoftu.

--- Koniec cytatu ---

Nie ma takiej potrzeby.

Wersja Beta nie stanowi sama w sobie wartości rynkowej. Nie jest nic (na rynku) warta.
MS nie ponosi więc strat z rozpowszechnienia wersji i tak ograniczonej czasowo (jak Trial WinServer 2008).

Alphy, pre-bety nie są upubliczniane dla szerokiego grona tylko i wyłącznie dla tego że mogą okazać się
potencjalnie niebezpieczne dla niektórych konfiguracji sprzętowych i też z troski o zabezpieczenie
potencjalnie nieświadomych użytkowników przed utratą danych.

Bo należy pamiętać że beta testerzy systemów operacyjnych są na ogół specjalistami od oprogramowania.
MS nie dla tego daje możliwość testowania osobom z największą ilością fedbacków na connect żeby ich
wynagrodzić, tylko dla tego że na ogół ci co mają najwięcej zgłoszonych błędów są specjalistami w ich
szukaniu i wykrywaniu.

No chyba każdy z was będąc programistą wolałby dostać 10 zgłoszeń konkretnych błędów niż 30 tyś postów
zawierających narzekanie że to się zacięło czy tamte nero 8 nie działa. Proste.

Wydaje mi się że MS nie interesuje się użytkownikami którzy z torrenta zassali jakiś tam build. Bo oni umywają
ręce jak taki straci dane a i tak na takim windowsie długo nie pojeździ.

Jako ciekawostkę zacytuję fragment licencji Windows 7 6956:

" You may install and use any number of copies of the software on your premises to design, develop and test your programs for use with the software.  "
"You may not use the software in a live operating environment unless Microsoft permits you to do so under another agreement."

Czyli potencjalnie dostając betę na connect mogę zainstalować ją na wszystkich kompach na świecie ;)
Z zastrzeżeniem że nie będzie używany ten system w środowisku produkcyjnym.
Czyli że dzięki niemu nie będziesz zarabiać np. tworząc w nim komercyjne rzeczy choćby za pomocą innych programów.

sproject:
Dwie sprawy:

Mercor, pomyliłeś się. Odpisali i to dość szybko. ;)
sCooby^, i ty nie masz racji. ;) Instalacja takiej wersji W7 wg MS jest nielegalna.

--- Cytuj ---Szanowny Panie,

Dziękujemy za skontaktowanie się z Centrum Obsługi Klienta Microsoft.

Legalna wersja do testów Windows 7 dostarczana jest wyłącznie dla zarejestrowanych beta testerów Microsoft.

Pobieranie wersji beta z serwisów takich jak np.torrent nie jest legalne.

Z poważaniem,

Justyna Rokicka

Centrum Obsługi Klienta Microsoft

tel. (+48) (22) 594 19 99; 0801 308 801

e-mail: plcshlp@microsoft.com

Centrum Obsługi Klienta Microsoft czynne jest od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 do 20.00 oraz w soboty od 9:00 do 16:00.

UWAGA! Bardzo prosimy, aby odpowiadając na ten list nie kasowali Państwo treści poprzednich wiadomości. Zachowanie pełnej treści korespondencji w każdej wiadomości, przyspieszy analizę Państwa zgłoszenia. Dziękujemy!

--- Original Message ---
From : "Piotr Sochalewski"
Sent : 27 grudnia 2008 15:36:00 UTC
To : "pomoc@microsoft.com"
Subject : Legalność bety 1 z innego źródła niż Microsoft

Witam,

Proszę o udzielenie mi odpowiedzi dotyczącej legalności Windows 7 beta 1 pobranego z torrentów, RS lub innego źródła innego niż Microsoft. Czy taki system jest w pełni legalny i czy można zachęcać do pobrania takowego na łamach magazynu? Jestem w kropce, ponieważ mam zamiar takowy napisać i nie wiem, czy użyć sformułowania "pamiętajcie, że wersje pochodzące z torrentów są nielegalne" czy też "sami możecie sprawdzić moje słowa ściągając betę z sieci".

--
Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź,
Piotr Sochalewski.
--- Koniec cytatu ---

Wynika z tego, że osobom, które chcą nie łamiąc prawa sprawdzić W7 pozostaje czekać na otwarty program beta.

luto:
hehe ale zapytaj ich o uzasadnienie bo w licencji przy instalacji nie ma limitu kopii a przecierz jak ktos to dal na torrenta to tylko jakis beta-tester :D ?
gdzies tu na forum bylo to cytowane bede w domu to znajde bo teraz pisze z komorki :p

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej