Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna
Legalność bety 1 z innego źródła niż Microsoft
sproject:
Witam,
Proszę o udzielenie mi odpowiedzi dotyczącej legalności Windows 7 beta 1 pobranego z torrentów, RS lub innego źródła innego niż Microsoft. Czy taki system jest w pełni legalny i czy można zachęcać do pobrania takowego na łamach magazynu? Jestem w kropce, ponieważ mam zamiar takowy napisać i nie wiem, czy użyć sformułowania "cudem udało mi się zdobyć wersję beta; pamiętajcie, że te z torrentów są nielegalne" czy też "sami możecie sprawdzić moje słowa ściągając betę z sieci".
Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź.
michau:
A kto sprawdzi skąd pobrałeś W7? Może dostałeś zaproszenie do testów? Chyba nieważne skąd pobierasz kopię Windowsa jak masz oryginalny klucz do danego Okienka.
Mercor:
Cięzka sprawa. Program beta Windows`a 7 aktualnie jest zamkniety, to znaczy ze to MS decydowal kto ja legalnie dostanie, a kto nie. Otwarty ma ruszyc ponoc 5 stycznia...ale - jest to beta, a wedlug prawa UE bodajze oprogramowanie w wersji beta nie moze byc odplatne - pytanie wiec skad wzial sie obraz ? Ano zostal zgrany z dyskow rozdawanych na konferencji ktore byly zabezpieczone, zabezpieczenia zostaly zlamane, wiec - nie jest legalne w przypadku buildu 6959 bo zlamane zostaly zabezpieczenia, skad wzial sie build 7000 - nie mam pojecia, aczkolwiek watpie zeby ktokolwiek kogos za to scigal. Jak na moje jest nielegalne, ale kto bedzie dochodzil skad Ty ja masz skoro to sa informacje poufne i ma je tylko MS ? ale prawnikiem nie jestem, co tylko czytalem ustawe na ten temat.
sproject:
--- Cytat: michau w 27 Grudzień 2008, 17:38:34 ---A kto sprawdzi skąd pobrałeś W7? Może dostałeś zaproszenie do testów? Chyba nieważne skąd pobierasz kopię Windowsa jak masz oryginalny klucz do danego Okienka.
--- Koniec cytatu ---
Niby tak, ale jak wcześniej wspomniałem muszę mieć stuprocentową pewność tego, co napiszę na łamach prasy. A przecież nie napiszę tego, co zasugerowałeś przed chwilą. ;D
Wysłałem maila do Microsoftu z tym pytaniem, jednak na szybką odpowiedź pewnie nie ma co liczyć. :-\
--- Cytat: Mercor w 27 Grudzień 2008, 17:40:46 ---Jak na moje jest nielegalne
--- Koniec cytatu ---
Niestety też mam takie wrażenie. :(
Mercor:
--- Cytat: sproject w 27 Grudzień 2008, 17:41:43 ---Wysłałem maila do Microsoftu z tym pytaniem, jednak na szybką odpowiedź pewnie nie ma co liczyć. :-\
--- Koniec cytatu ---
ja bym napisal raczej "jednak na odpowiedz pewnie nie ma co liczyc" - oni takich maili z zapytaniem o bete dostaja pewnie setki albo i tysiace, watpie zeby odpowiedzieli wogole.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej