Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna

czym się różni windows 7 od xp?

<< < (7/10) > >>

hubert1:
Ze wszystkim masz rację. Co do konta admina to jest aktywne od razu, ale to jakby nie było konto admina bo jest to uac i na dodatek wiele katalogów i plików systemowych nie jest do edycji nawet przez admina. Ludzie psioczą również na to UAC ale nie wiedzą nawet jakie to przydatne narzędzie. Dla niektórych to jest o jedno kliknięcie za dużo i po prostu wyłączają. Vista i seven to przyszłościowe systemy, a xp niedługo będzie przeżytkiem i podzieli los windowsa 98. Stale rozwijający się rynek komputerowy jest zbyt szybki na xp. Coraz więcej ramu, coraz wiecej rdzeni w procesorach....xp ma zbyt skutecznych mechanizmy dzielenia zadań na poszczególne rdzenie. Za to vista i seven są w tych zadaniach dużo efektywniejsze. Im szybszy sprzęt tym zauważymy większą wyższość visty/7 nad xp.

Precello:
Ja tam przy Viscie dzieliłem dysk na partycje - na system, programy, gry, dane. Teraz uznaje to za zbedne - Partycja systemowa i tak się mało fragmentuje a defragmentacja , kiedy ją robie, trwa krotko. teraz mam partycje systemową 70GB gdzie mam system, programy, muzykę, folder "User". Na osobnej mam gry, filmy, torrent. Ogolnie po zainstalowaniu świeżo systemu i przeniesieniu plikow z poprzedniego systemu (moje dokumenty, seve'y gier itp) to mam wolne 30GB. W sam raz aby defragmentator w razie potreby miał pole do manewru.

Konkludując ja tam nie widze potrzeby minimalizowania wilelkości partycji systemowej bo i tak zadnych to korzysci nie przynosi większych. Dla mnie optymalną wielkością jest 70GB :P

hubert1:
Ja mam dysk 250 gb i podzieliłem go na 35 gb na system i resztę na programy, gry, pliki. Po prostu mam poczucie pozornego porządku :P

rynio:
run3 stąd moje pytanie, gdyż Ja nie uznaję visty, dlatego pytałem się o różnice między xp a win 7. Przecież wiadomo, że nie wszystko co nowe jest lepsze, to tak jak win 98 i win millenium, wiadomo, który lepszy..., a mimo to milenium jest nowszy.

Jeżeli vista były by dobrym systemem, to nvidia by wypuściła wsparcie na nforce3 dla visty, a tak to nawet jej nie mogłem zainstalować na swoim komputerze, ale sprawdzałem za to na innym, mimo tego mając szybkiego kompa nie przesiadłem się na to 'pseudo coś'.

hubert1:
Jeśli mam być szczery. Zróbcie kiedyś test na kimś kto wyzywa i jest przeciw viście, a nawet nie widział 1 screena. Zainstalujcie vistę i dajcie mu aby się pobawił. Mogę się założyć o sześciopak lecha, że będzie pytał co to za cudowny system i że chce go mieć. Tak naprawdę będzie. A jak pokazecie sevena zamiast visty to na pierwszy rzut oka nie zauważy szybkości w reakcji np. na kliknięcia czy uruchamiania painta. Zrobicie w konia i potem uświadomicie jaki to zły system jest z visty a jaki rewolucyjny jest seven. Seven jest super systemem, na sterydach. Podobnie vista, lecz nieco wolniejsza :P :P

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej