Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna

Instalacja Windows 7 poprzez kamere z dyskiem twardym

<< < (3/18) > >>

Wojtek:

--- Cytat: wojtaszek w 30 Maj 2009, 11:43:12 ---dziekuje bardzo :) tylko martwi mnie to ze wszystkie dane na kamerce zostalyby utracone wiec trzeba by je przegrac na kompa... a w kamerze mam mozliwosc wlozenia karty pamieci.wiec czy moglbym zapisac ten obraz na karcie bez potzreby formatowania dysku kamery? dodam ze mam karte pamieci 4gb ale na tym netbooku nie ma mozliwosci bootowania pamieci flash  :'( ale jest mozliwosc bootowania usb i czy po wlozeniu karty do kamery bedzie sie bootowac?

--- Koniec cytatu ---

To nie jest tak oczywista sprawa, jak mogłoby się wydawać.
Pierwsza rzecz - nie wiadomo, czy kamera umożliwi wystartowanie z wewnętrznej pamięci (a dane stracisz na pewno).
Druga rzecz - nie wiadomo, czy kamera umożliwi wystartowanie z karty pamięci.
Trzecia rzecz - nie wiadomo, czy Twój netbook umożliwi start nawet z odpowiedniego pendrive-a.

Ostatnio próbowałem zainstalować Windows 7 na starym PC z płytą Gigabyte GA7VAX-A.
Przygotowałem wcześniej poprawnie pendrive z systemem, startował bez kłopotów na Lenovo T61p, niestety ... na komputerze stacjonarnym nie ruszył.
Pomimo stosownej opcji w BIOSie, system z pendrive nie potrafił się uruchomić. Płyta główna nie obsługiwała takiej możliwości (chociaż w teorii powinna).

Na Twoim miejscu przygotowałbym odpowiednio kartę pamięci i spróbował - to przecież kilka minut roboty.
Jeśli się nie uda - można myśleć o archiwizacji danych z kamery i starcie z kamery.
Nie ma co gdybać, trzeba zabrać się do pracy :) To niedużo roboty ... kilkanaście minut i sprawa rozwiązana.

wojtaszek:
no dobra ale jesli wrzuce obraz na karte sd i wloze do kamery to filmy na kamerce zachowaja sie?

Wojtek:

--- Cytat: wojtaszek w 30 Maj 2009, 12:41:40 ---no dobra ale jesli wrzuce obraz na karte sd i wloze do kamery to filmy na kamerce zachowaja sie?

--- Koniec cytatu ---

A czemu miałyby ulec skasowaniu?

wojtaszek:

--- Cytat: Wojtek w 30 Maj 2009, 12:43:42 ---
--- Cytat: wojtaszek w 30 Maj 2009, 12:41:40 ---no dobra ale jesli wrzuce obraz na karte sd i wloze do kamery to filmy na kamerce zachowaja sie?

--- Koniec cytatu ---

A czemu miałyby ulec skasowaniu?

--- Koniec cytatu ---
no nie wiem :) bo jak na dysk sie zgra to sie kasuja? a na karcie chyba nie.dobrze to rozumiem?

Wojtek:
No cóż, to Ty znasz swoją kamerę - ja takiego urządzenia nie posiadam.

Co oznacza "bo jak na dysk sie zgra to sie kasuja" ?
Musimy trochę uporządkować temat - opisz dokładnie swoją sytuację - co jest w komputerze, co chcesz zrobić, jak chcesz to zrobić ... :)

Strzelam, że z netbookiem otrzymałeś zainstalowany już system (np. Windows XP Home), masz też na dysku partycję Recovery, z której system może być przywrócony - tak?
Jeżeli ten wariant jest prawdziwy - masz na dysku 2 partycje (taki zwykle układ zastajemy w momencie kupna sprzętu): pierwsza to dysk "C" i masz na nim zainstalowany system operacyjny i składujesz wszelkie dane, drugi to dysk "D" i zapisane są na nie dane potrzebne do odzyskania systemu (w teorii nie masz do danych na tej partycji bezpośredniego dostępu).

Jeśli w takim układzie zgrasz dane z kamery na partycję "C", a później zainstalujesz na "C" system operacyjny - wszystkie dane na tej partycji (w tym filmy) zostaną usunięte.
Rozwiązaniem jest stworzenie ... dodatkowej partycji do składowania danych (i tak powinno się robić, jedna partycja na dysku to nieporozumienie). Najlepiej nadałoby się do tego narzędzie "GParted Live CD", no ale tu koło się zamyka - musiałbyś użyć kamery do instalacji (bo nie masz pendrive, ani napędu DVD).
Tak więc powinieneś zainstalować coś w stylu "Partition Magic", a na dysku wydzielić nim 3 partycje:
"C" -> ustawiasz rozmiar na powiedzmy 35 GB (partycja na system operacyjny i oprogramowanie)
"D" -> partycja przeznaczona do składowania wszelkich danych (może być więcej partycji - ja mam na przykład trzy poza partycją systemową)
"E" -> partycja "Recovery" (kiedyś "D") pozostaje bez zmian (zakładam, że nie chcesz się jej pozbywać).
Teraz ... dane z kamery i z partycji "C" kopiujesz na "D".
Na kamerę wrzucasz instalator Windows 7 (odpowiednio przygotowując 'dysk' kamery - wg opisu podanego poniżej).
Startujesz instalator z kamery (podczas uruchamiania netbooka) i instalujesz system na partycji "C".
Po wgraniu systemu przywracasz filmy z dysku z powrotem na kamerę.

Tak w ogóle - nie możesz zgrać filmów z kamery na drugi komputer, o którym wspominałeś ( "czy ta czynnosc moze byc wykonana na innym komputerze z win 7" )?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej