Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna
Integracja pakietu językowego z płytą instalacyjną Windows 7 - Poradnik
Wojtek:
--- Cytat: ARTi87 w 28 Maj 2009, 22:21:05 ---egonek > Integrowałem spolszczenie do 7137 i mam ten sam błąd podczas instalacji.Wież w czym problem ?
--- Koniec cytatu ---
Ściągnąłem najnowszą wersję gImageX ze strony autora ( http://www.autoitscript.com/gimagex/ ) - beta podana przez Egonka jest starsza o 3 miesiące od aktualnej wersji.
Zmieniłem w systemie (Windows 7 Ultimate 64-bit) język i lokalizację na US.
Rozpocząłem integrację (idąc krok po kroku z opisem Egonka) Windows 7137 32-bit z przeznaczonym dla niego pakietem językowym.
Pojawił się znów ten sam błąd ...
Po angielsku ten komunikat będzie brzmiał "Windows could not set the offline locale information. Error code: 0x80000001" - wydaje mi się, że w anglojęzycznych źródłach łatwiej będzie znaleźć rozwiązanie problemu. Właśnie go szukam ...
)
Może DISM jest problemem?
Może niewłaściwie wykorzystuję gImageX - działałem na wersji x64, spróbuję na x86 (zajmuję się 32-bitowym obrazem na 64-bitowym systemie).
Wojtek:
Ok, z pobieżnej lektury kilku źródeł wynika, że warto przetestować "Image 5" w miejsce "Image 4" podczas montowania install.wim .
Dlaczego? Podobno:
Wersja 32 bit:
1 - Starter
2 - HOMEBASIC
3 - HOMEPREMIUM
4 - Professional
5 - Ultimate
Wersja 64 bit:
1 - HOMEBASIC
2 - HOMEPREMIUM
3 - Professional
4 - Ultimate
Inna rzecz (do sprawdzenia): LP\setup\sources kopiowane jest wg opisu Egonka do WIM\sources , a powinno być jeszcze kopiowane do DVD\sources.
Dlaczego? Wg Domozilla wypowiadającego się w wątku http://forums.mydigitallife.info/archive/index.php/t-5189.html DVD\Sources zawiera dane konfiguracyjne wykorzystywane podczas instalacji z poziomu Windows (i wydaje mi się to logiczne).
Opis Egonka działa więc jak należy podczas instalacji z płyty startowej Windows 7 - ale podczas instalacji 'spod systemu' mógłby się 'wysypać'.
Powinniśmy więc wszyscy dodać jeszcze na koniec polecenie : xcopy LP\setup\sources\pl-PL\*.* DVD\sources\pl-PL /cheryki
(informacja ta dotyczy też osób, u których integracja i późniejsza instalacja działają jak należy).
Można też dodać dla pewności: xcopy LP\sources\license\*.* DVD\sources\license /cheryki (możliwe, że zbiór licencji w rtf jest również wykorzystywany przez instalator - jeśli tak, wpis ten jest znów konieczny dla poprawnego instalowania z poziomu systemu operacyjnego).
Tak przy okazji, natknąłem się na ciekawy wątek :P - http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=332795
EDYCJA:
Zmiany pomogły, system zainstalował się jak należy - bez żadnego problemu, zero błędów.
Wydaje mi się, że warto zmienić opis integracji ...
Jestem pewien, że warto dorzucić kopiowanie dwóch katalogów (zajmują niewiele, a mogą pomóc):
xcopy LP\sources\license\*.* DVD\sources\license /cheryki
xcopy LP\setup\sources\pl-PL\*.* DVD\sources\pl-PL /cheryki
i być może warto też dodać informację o "4" lub "5" w polu "Image" ?
kowalmisiek:
--- Cytat: Wojtek w 29 Maj 2009, 11:29:41 ---Ok, z pobieżnej lektury kilku źródeł wynika, że warto przetestować "Image 5" w miejsce "Image 4" podczas montowania install.wim .
Dlaczego? Podobno:
Wersja 32 bit:
1 - Starter
2 - HOMEBASIC
3 - HOMEPREMIUM
4 - Professional
5 - Ultimate
Wersja 64 bit:
1 - HOMEBASIC
2 - HOMEPREMIUM
3 - Professional
4 - Ultimate
Inna rzecz (do sprawdzenia): LP\setup\sources kopiowane jest wg opisu Egonka do WIM\sources , a powinno być jeszcze kopiowane do DVD\sources.
Dlaczego? Wg Domozilla wypowiadającego się w wątku http://forums.mydigitallife.info/archive/index.php/t-5189.html DVD\Sources zawiera dane konfiguracyjne wykorzystywane podczas instalacji z poziomu Windows (i wydaje mi się to logiczne).
Opis Egonka działa więc jak należy podczas instalacji z płyty startowej Windows 7 - ale podczas instalacji 'spod systemu' mógłby się 'wysypać'.
Powinniśmy więc wszyscy dodać jeszcze na koniec polecenie : xcopy LP\setup\sources\pl-PL\*.* DVD\sources\pl-PL /cheryki
(informacja ta dotyczy też osób, u których integracja i późniejsza instalacja działają jak należy).
Można też dodać dla pewności: xcopy LP\sources\license\*.* DVD\sources\license /cheryki (możliwe, że zbiór licencji w rtf jest również wykorzystywany przez instalator - jeśli tak, wpis ten jest znów konieczny dla poprawnego instalowania z poziomu systemu operacyjnego).
Tak przy okazji, natknąłem się na ciekawy wątek :P - http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=332795
EDYCJA:
Zmiany pomogły, system zainstalował się jak należy - bez żadnego problemu, zero błędów.
Wydaje mi się, że warto zmienić opis integracji ...
Jestem pewien, że warto dorzucić kopiowanie dwóch katalogów (zajmują niewiele, a mogą pomóc):
xcopy LP\sources\license\*.* DVD\sources\license /cheryki
xcopy LP\setup\sources\pl-PL\*.* DVD\sources\pl-PL /cheryki
i być może warto też dodać informację o "4" lub "5" w polu "Image" ?
--- Koniec cytatu ---
Co nalezy wpisac w miejscu "*.*"?? Bo caly czas mi wywala ze File not found - *.*
Wojtek:
--- Cytat: kowalmisiek w 29 Maj 2009, 15:10:20 ---Co nalezy wpisac w miejscu "*.*"?? Bo caly czas mi wywala ze File not found - *.*
--- Koniec cytatu ---
*.* oznacza 'wszystkie pliki'.
Gdybyś nie miał tam niczego, pojawiłby się komunikat "0 File(s) copied" - musiałeś więc pomylić się wpisując ścieżkę do plików, które chcesz skopiować (literówka/wskazanie złego katalogu/...).
Zauważyłem, że niektórzy użytkownicy nie wiedzą o tym (może przez przyzwyczajenie do starych wersji Windows) - w oknie konsoli można kopiować i wklejać tekst - a to pozwoli na uniknięcie wielu literówek.
Kopiowanie - prawy przycisk myszy w oknie, Mark/Oznacz, zaznaczenie tekstu do skopiowania, enter.
Wklejanie - prawy przycisk myszy w oknie, Paste/Wklej.
kowalmisiek:
Juz doszedlem do tego. Teraz mam kolejne pytanie. Czy w wersji ktora przerobilem wystarczy dodac tylko te 2 twoje wpisy Wojtek czy musze od nowa cala plytke robic? Bo mam juz zrobiona instalke wedlug kolegi egonka tylko tak jak mowisz da sie jedynie z niej zrobic nowa instalacje a upgradu sie nieda
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej