Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna

Linux prawie gorszy od bety.

<< < (3/8) > >>

QkiZ:

--- Cytuj ---Oby tylko, nie przyszedł zaraz gothmori i zaczął zachwalać swój ulubiony OS. Ale ja z tego nie mogę... Linux ma tyle dystrybucji i innych różnych wersji, do tego jest od tylu lat, a używa go tylko 3 razy więcej od bety Windowsa.
--- Koniec cytatu ---
może dlatego że dużo ludzi myśli, że windows to jedyny system operacyjny :P

--- Cytuj ---A swoją drogą to elektrownie atomowe i wojskowe okręty podwodne wraz z czołgami chodzą na windowsach ;p
--- Koniec cytatu ---
skąd masz takie info :?:

--- Cytuj ---Dystrybucje Linux mogę sobie o kant dupy rozbić bo nie mam na nich potrzebnych programów.
--- Koniec cytatu ---
ja nie narzekam na brak programów. mógłbym powiedzieć to w odwrotną stronę. ale to że nie ma programów których chcesz na linuksie to nie wina linuksa.

PiasQ:
Co do "darmowe jest złe" się nie wypowiadam, bo Windowsy mam za darmo :D.
Mimo wszystko nikt mnie póki co nie przekona do Linuxa, bo nie ma takiej w nim rzeczy, która byłaby DLA MNIE lepsza niż w Windowsie. Nawet jak są jakieś darmowe odpowiedniki oprogramowania Windowsowego, to często nie oferują takiej funkcjonalności. Próbowałem dwa razy dać szansę OpenOffice'owi ... pierwszy raz na wersjach 2.x i kicha (częste rozpieprzanie się dokumentów doc, utrudniona funkcjonalność), później 3.x ... też klapa, po kilku tygodniach wqr**iania się na brak bardzo przydatnych funkcji wróciłem do Office'a ...

tbgkol:

--- Cytat: QkiZ w 02 Kwiecień 2009, 10:58:16 ---
skąd masz takie info :?:

--- Koniec cytatu ---

Stąd mamy takie info np:

http://republika.onet.pl/32419,26,1,fabryka.html

Zresztą wpisz w Oko wielkiego brata: "okręty atomowe Windows" i ci wyskoczy sporo odnośników. :)

lukas_gab:
Na DB były newsy że eletronia w irania pod obsługą windowsa nie wykupiła licencji na program sterujący pracą elektrowni ( zewnętrznej firmy  nie ms ) i reaktor przestał działać ;p W internecie aż wrzało , że armia brytujska przechodzi na windowsy w okrętach atomowych , natomiastna discovery był program o czołgach w którym brał udział miłośnik czolgów i wokalista Iron Maiden ( the best band ! ) i przy okazji któregoś czołgu pokazywali automatyczne ładowanie pocisków , poziomowanie lufy oraz celowanie i ze wszystko steruje najnowsze oprogramowanie MS i nawet był monitor z windą pokazany ;p

Nie przedstawiamy argumentów ;p ? Ano ja mówie to już 10000 raz : Office , Visual Studio wraz z .NET i ASP , DX  , SQL Server i pozamiatane , jak byodpowiedniki były tak samo dobre ( OO  , jakaś biblioteka z frameworkiem bo mono to poprostu głupi klon , my sql , opengl  , php ) to można by zastanawiać się nad linuksem bo wtedy stał by sie komercyjny i ktoś zatkał by te wszystkie dziure etc.

zbaracki:
buhaha

--- Cytuj ---Nikt co robi jądro by sie nie połapał jak by zobaczył takiego dedyka od linuksysa czy czegokolwiek innego - po co w routerze obsługa dzwięku , kart grafiki etc. etc. koncząc na obsłudze dysków etc. etc. i w koncy mamy do dyspozycji zegar co ma od paru do paru ste mhz no i 1-2 mb ramu najczęściej a linuks - tak same jądro - nie pójdzie na 2mb ramu w oryginalnej wersji
--- Koniec cytatu ---

kernel to kernel i nic sie w nim nie zmienia. jak chcesz taki ultra lekki to mozesz sobie skompilowac jajko bez obslugi czegokolwiek i tez bedzie male i odpali nawet przy 512k ramu.

dla przykladu Mikrotik RouterOS - distro ktore odpala i na routerboardach i na najzwyczajniejszych w swiecie PC, i nie ma praktycznie zadnej konkurencji na rynku sprzetowego routingu, ba - gdyby tak nagle wylaczyc wszystkie routery na swiecie, ktore pracuja wlasnie na RouterOS, dam sobie reke obciac, ze nawet byscie na tym forum nie napisali bo by nie bylo netu :P

w szkielecie internetu windowsa nie bylo, nie ma i prawdopodobnie nigdy nie bedzie. :D

a poza routerami na linuksie pracuja accesspointy, set-top-boksy, telewizory, switche, telefony (wiekszosc smartphonow z windowsem mobile tez ma na pokladzie linuksa - tzw RadioROM, ktory bezposrednio zarzadza sprzetem), i cala masa drobnych urzadzen, z ktorych korzystamy na codzien a nawet nikt nie pomysli ze to cos moze miec system operacyjny...

edit:

--- Cytuj ---Office , Visual Studio wraz z .NET i ASP , DX  , SQL Server i pozamiatane , jak byodpowiedniki były tak samo dobre ( OO  , jakaś biblioteka z frameworkiem bo mono to poprostu głupi klon , my sql , opengl  , php ) to można by zastanawiać się nad linuksem bo wtedy stał by sie komercyjny i ktoś zatkał by te wszystkie dziure etc.
--- Koniec cytatu ---

office mozna odpalic bezproblemowo, na windowsie z OO korzysta bardzo duzo ludzi, bo jest darmowy, a firmy raczej sie nie kwapia do kupowania setek licencji na edytor tekstu za grube pieniadze. Jedyna Sluszna Przegladarke ie rowniez mozna uzywac, wine radzi sobie znakomicie - od kiedy to SQL Server potrafi byc konkurencja dla linuksowych aplikacji? U mnie w pracy serwer stoi na Windowsie i dzwiga Postgre, bo MSSQL to padaka. [baza ponad 7GB, codziennie przetwarzanych na biezaco jest kilkaset MB], MSSQL nie podolal wydajnosciowo.

jakos w C mozna napisac program rownie dobry, a nie potrzeba do tego przeciazalego kombajnu (VS)
a jaki udzial ma asp w rynku? gdzie sie nie obrocic to wszedzie php, asp to prawie ze margines.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej