Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna
Linux prawie gorszy od bety.
TonyM:
co tu dużo mówić, linuks'a nie posiada nawet 1% użytkowników ponieważ nie mają kasy na reklamę...
jest gorszym OS'em, ponieważ programiści robią ten system za darmo albo za grosze...
Jak by rząd USA dał linuksowi, albo mac'owi 1mld $ to by to inaczej wyglądało...
tbgkol:
--- Cytat: TonyM w 06 Kwiecień 2009, 14:38:54 ---Jak by rząd USA dał linuksowi, albo mac'owi 1mld $ to by to inaczej wyglądało...
--- Koniec cytatu ---
Może Apple'owi? No ale nieważne, mnie sie zdaje, że jednak Mac OS jest lepszy od wszytskich innych OSów i USA nie miałby po co dawać kasy firmie z Cupertino. :)
lukas_gab:
--- Cytat: QkiZ w 06 Kwiecień 2009, 14:28:27 ---
--- Cytuj ---Spoko, te kompy pewnie nie mają dostepu do netu i najpewniej nie da się zdalnie (z netu) odpalić rakiety.
--- Koniec cytatu ---
nie chodziło mi o hakerów, ale o wirusy
--- Cytuj ---Natomiast jeśli ktoś ma chęć i czas to polecam od czasu do czasu "pogrzebać" na jakimś Linuksie
--- Koniec cytatu ---
co rozumiecie przez grzebanie w linuksie?
--- Cytuj ---Powiem więcej , PowerShell jest najbogatszym językiem skryptowym i narzędziem , żadna powłoka linuksowa mu nie dorówna , jednak jest mało popularna - dlaczego ?
--- Koniec cytatu ---
lol
--- Cytuj ---Bo większośc osób go nie potrzebuje , wygodniej im poklikać .
--- Koniec cytatu ---
no ja w pracy chce abym nie musiał klikać. to komputer ma robić robote za mnie a nie odwrotnie.
--- Cytuj ---Widziałem xp chodzące rok i więcej , to jest kwestia higieny użytkowania , użytkownika i tego by sprawić ze system jest sterylny
--- Koniec cytatu ---
chyba przez rok stał i nic sie z nim nie robiło.
--- Cytuj ---ale za to mniej wydajny i nie wygodny z małymi możliwościami
--- Koniec cytatu ---
rozwiń tą myśl, bom ciekaw
--- Cytuj ---I tak gdyby nie MS to linuks dawno by zbankrutował ;p
--- Koniec cytatu ---
a kto miałby być niby tym bankrutem?
--- Koniec cytatu ---
No znajdź mi admina który powie że PS jest mniej wydajny od pasha ;p Zaznacze ze PS wykorzystuje całego .NET 3.5 - najbogatszą biblioteke ever ;p
A co do wygody etc. - linuks chwali się bazą sterów , baza 7 jest podobna , ale co jesli nie ma sterów bo to egzotyk ? Wkładam płytei klikam i jest - powiesz ze musisz latać z płytami , nie chodzi o to .... mozesz miec na pendrivie , dyskietce , mailu , dysku czy kurna na strukturze włosa łonowego ale ejst plik , klikasz i masz , a w linuksie ? Jak coś popularne to i przyjemne - jak nie popularne to już kaplica . 4 dni po premierze nowych thinkpadów , jeden zlądowal u mnie na kolanach , a wtedy byłem fanem wszystkiego co ma X w nazwie i koniecznie chciałem postawić jakiś *BSD na nim - nawet instalator się nie włączył , a co do linuksa - był opensuse i debian ... boże .... masakra mniej wykryło niż xp , ale nie o to chodzi , chodzi o to zeby wgrać wifi , bt , smart card musiałem rekompilowac jajo ! A jak juz zrekompilowałem jajo to musiałem stery kompilować ! A potem jeszcze konfiguracja tekstowa .... no sorry ale to trwa dłużej , tak samo było to pewnego mementu z vistą , ale z starymi programami . Zainstalowałem viste i wszystko programy jakich używam. Było pare takich co nie przetestowałem ale zainstalowałem . Vista chodzi ale duuuuuuuuubs nagle musze video obrobić , ale okazuje sie ze program nie chodzi .... i tak w linuksie zsterami jest , jak czasem cos sie popsuje nagle to masakra ... Wydajny ? No jesli chodzi o kompresje , kopiowanie etc. etc. to w erze w98 red hat 7 wygrywał , ale obecnie to linuks jest ocięzały , fakt przeszedł na 64 bity wcześniej , jednak nie jest demonem - może kwestia konfiguracji , ale jak powiedziałem system po to by pracowac a nie konfigurowac do każdej operacji z osobna ;p Co do możliwosci - sfera supermaszyn - zgoda windows nawet nie może startować , ale programowanie - tyle bibliotek gt gtk ... jakie jest stabilne ? A jak stabilne to nowe ? W linuksie jest dużo nowości ale ile stabilnych ? Nawet X11 nie jest stabilne . Ecplipse ani KDevelop nie może nawet przejść przez próg możliwości Visual Studio i nie próbój mnie przekonac tak jak to gothomorii robił , że Visual Studio jest gorsze od vima i komendy make ;p b o to smiech jest ;p
Nie ma pragramów do obróbki muzyki , filmów , do cada nie ma nic konkretnego , ogólnie kicha , jak sie linuksa skonfiguruje i stoi bez zmian w jego zastosowaniu to ok , ale zeby powiedzmy stacje do pisania zmienić w stacje do konsultacji skype i wpisywania do bazy danych trzeba czasami sie natrudzić szczególnie w starszym 2-3 letnim sprzęcie , to nie jest zły system , ale do konkretnych zastosowań a mi się chce śmiać jak ktoś instaluje linuksa po to żeby odpalać gry na windowsa przez wine , czy zeby odpalać programy na windowsa pod mono ....
Co do wygody - no wiesz faktycznie wielkorotnie komendy są szybkie - ostatnio wczoraj włanczałem komendą w powershellu hibernacje ,ale częsgto zeby skopiowac plik wygodniej i przyjemniej jest kliknąć niz wpisywac ścieżkę długą i jeszcze się pomylić ;p lub odfajczyć opcje w formularzu niż brnąć w pliku konfiguracyjnym , zależy na jaką skale , ale też faktem jest zeto kwestia osobista .
A co do bbankrudztwa , nie pamiętam komu ale MS łozył duże pieniądze zeby utrzymac firme żeby była konkurencja poniewaz na ten czas toczyly się sprawy o monopol i jak by ta firma upadła to MS nie miał by konkurencji , Był to albo Red Hat , albo Novel . Otrzywiście było to w formie żarty ale myslę , że udanego , otrzywiście ze jesli nawet by Red Hat upadł linuks by istnial , ale kolejna sprawa - dlaczego red hat nie wydaje dektopa ? Ano bo zrozumiał ze to jest nieosiągalne przy tych założeniach systemu - miała być wersja red hata z gałęzi enterprce darmowa desktop , ale zrezygnowali bo była słaba ( czyt. taka jak dzisiejsze linuksy ) i to było nie wiem rok dwa lata temu , oczywiście część ludzie z tego projektu poszła do fedoru już wcześniej , a po zamknięciu tego jeszcze więcej ( tak bo fedora już istniała jak mial by nowy red hat desktop ) a red hat nie jest oficjalnym producentem jej i sie do niej nie przyznaje . Taka prawda .
QkiZ:
--- Cytuj ---No znajdź mi admina który powie że PS jest mniej wydajny od pasha ;p Zaznacze ze PS wykorzystuje całego .NET 3.5 - najbogatszą biblioteke ever ;p
--- Koniec cytatu ---
poszukam, poszukam :D
--- Cytuj ---co tu dużo mówić, linuks'a nie posiada nawet 1% użytkowników ponieważ nie mają kasy na reklamę...
--- Koniec cytatu ---
podobno...
--- Cytuj ---Wkładam płytei klikam i jest
--- Koniec cytatu ---
tekst że nie można zainstalować sterowników, ponieważ są one na system xp/vista ;D dosyć często się to zdarza.
--- Cytuj ---ale jak powiedziałem system po to by pracowac a nie konfigurowac do każdej operacji z osobna
--- Koniec cytatu ---
tu się z tobą zgodzę. nie mógł bym używam linuksa abym miał robić to co ty robiłem z tym thinkpadem. choć z drugiej strony jak spróbowałem linuksa i jego możliwości konfiguracyjne - to wciąga. im więcej odkrywałem rzeczy które mogłem skonfigurować , tym bardziej chciałem mieć ochotę mieć wpływ na nie.
--- Cytuj ---Ecplipse ani KDevelop nie może nawet przejść przez próg możliwości Visual Studio i nie próbój mnie przekonac tak jak to gothomorii robił , że Visual Studio jest gorsze od vima i komendy make ;p b o to smiech jest ;p
--- Koniec cytatu ---
nie będe cię przekonywał, nie programuje więc w tym temacie się nie wypowiadam
--- Cytuj ---Nie ma pragramów do obróbki muzyki , filmów
--- Koniec cytatu ---
ja nie narzekam: audacity, soundconverter, Avidemux, Kino, BEAST, Dvd95 Converter, Jokosher Audio Editor, ...
--- Cytuj ---ale zeby powiedzmy stacje do pisania zmienić w stacje do konsultacji skype i wpisywania do bazy danych trzeba czasami sie natrudzić szczególnie w starszym 2-3 letnim sprzęcie
--- Koniec cytatu ---
i w czym problem? za bardzo nie rozumiem. mój laptop służy mi do różnych rzeczy, począwszy od bazy danych oracla (uczyłem sie selectów), pisania dokumentów, do codzienne pracy w necie, skype i inne komunikatory i to wszystko na linuksie. a co do gier: przez producentów gier jestem zmuszony używać windowsa który robi za konsole do gier. wine służy do tego aby uruchomić jakiś program z windowsa i nie rebutować kompa do tego.
--- Cytuj ---częsgto zeby skopiowac plik wygodniej i przyjemniej jest kliknąć niz wpisywac ścieżkę długą i jeszcze się pomylić
--- Koniec cytatu ---
no przecież. ja nie mówiłem, żeby każda prostą czynnośc wykonywać w shellu tylko dlatego że to taki linuksowy lans. ja uważam że konsola to najprostszy sposób do komunikacji z systemem, do tego dobry w trybie wsadowym. po za tym bash ma dokańczanie komend, nazw plików i niektórych parametrów w popularnych poleceniach.
--- Cytuj ---dlaczego red hat nie wydaje dektopa ? Ano bo zrozumiał ze to jest nieosiągalne przy tych założeniach systemu - miała być wersja red hata z gałęzi enterprce darmowa desktop , ale zrezygnowali bo była słaba ( czyt. taka jak dzisiejsze linuksy ) i to było nie wiem rok dwa lata temu , oczywiście część ludzie z tego projektu poszła do fedoru już wcześniej , a po zamknięciu tego jeszcze więcej ( tak bo fedora już istniała jak mial by nowy red hat desktop ) a red hat nie jest oficjalnym producentem jej i sie do niej nie przyznaje . Taka prawda
--- Koniec cytatu ---
ale jakos canonical zaryzykował i wychodzi mu to całkiem dobrze. jego ubuntu przynosi mu zyski 30 mln dolarów rocznie. najwyraźniej redhat nie miał pomysłu na wydanie desktopa.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej