Menu wyboru systemu

Zaczęty przez CysiuTbg, 12 Styczeń 2009, 20:38:00

Poprzedni wątek - Następny wątek

CysiuTbg

**
Użytkownik
Miejsce pobytu: Tarnobrzeg
IP zapisane
Witam
Nie widziałem podobnych wątków, więc napiszę:
W jaki sposób ustawić, aby przy zainstalowanych dwóch systemach, podczas ładowania pojawiał się wybór systemu który ma być załadowany? Czy może to ustawia się samemu?

ziebal

Gość
IP zapisane
To robi się samo. Można to jednak skonfigurować do swoich potrzeb:

PPM na Computer > Properties > Advanced system settings > Startup and recovery

pabloxxx

*
Nowy użytkownik
IP zapisane

DardVader

*
Nowy użytkownik
Miejsce pobytu: Gdañsk
IP zapisane
Cytat: ziebal w 12 Styczeń 2009, 20:50:35

U mnie jest wybór tylko Windows 7, a przed instalacją 7 na drugim dysku miałem XP. Też próbuje przywrócić boot'a do niego.

CysiuTbg

**
Użytkownik
IP zapisane
Cytat: DardVader w 12 Styczeń 2009, 21:04:15

U mnie jest wybór tylko Windows 7, a przed instalacją 7 na drugim dysku miałem XP. Też próbuje przywrócić boot'a do niego.
To może wyprubój EasyBCD, o którym pisał pabloxxx

tbgkol

Ekspert
"Live together, die alone, man."
IP zapisane
Cytat: DardVader w 12 Styczeń 2009, 21:04:15

Może przez przypadek zainstalowałeś w7 na XP?
Odszed³em z powodu chamstwa michaua. ;)

DardVader

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Próbowałem EasyBCD, ale po wybraniu wszystkiego jest wybór, ale i tak XP się nie uruchamia. Windows 7 jest na starym dysku na partycji C, a XP na innym dysku (nie partycji) na E. Dodam, ze na C miałem też wcześniej instalowanego XP, ale menu wyboru systemu operacyjnego wyskakiwało od XP zainstalowanym i nadal obecnym na dysku E

CysiuTbg

**
Użytkownik
IP zapisane
Czyli że masz dwa dyski fizyczne, tak? i na jednym jest XP na drugim 7, dobrze rozumuję? Jeśli tak to spróbuj odpiąć jeden dysk i czy wtedy zadziała z tego drugiego. A zworki są dobrze ustawione (master/slave itd.)? Nie wiem czy idę w dobrym kierunku, ale ja bym tak zrobił  ;)

tbgkol

Ekspert
"Live together, die alone, man."
IP zapisane
Mnie się zdaje, że ma 2 partycje. ;) Powszechnie się mówi na nie dysk i każdy tak gada, ale to nie poprawnie jest bo to patrycja. ;)
Odszed³em z powodu chamstwa michaua. ;)

CysiuTbg

**
Użytkownik
IP zapisane
Cytat: DardVader w 13 Styczeń 2009, 10:57:15
Windows 7 jest na starym dysku na partycji C, a XP na innym dysku (nie partycji) na E.
Ale tu jest co innego

DardVader

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Jeszcze raz opiszę, ale teraz dokładniej... W komputerze mam podłączone dwa dyski fizyczne. Stary na ATA i ustawiony na master, a na tym samym kablu nagrywarkę DVD (podaję, bo może to ma znaczenie), a drugi mam podłączony do SATA. Oba dyski mam podzielone po dwie partycje. Stary dysk na partycję C i D, a nowy na E i F. Wcześniej miałem zainstalowane dwa systemy operacyjne Windows XP Pro SP2 na partycjach C i E. Z zainstalowanego systemu na E pochodził boot'loader i wszystko działało okej. Zainstalowałem Windows 7 na C, czyli podmieniając starego XP, a drugi pozostaje nienaruszony. Teraz startuje tylko Windows 7. Przez program EasyBCD niby przywróciłem opcję wyboru systemu, ale był problem z ntldr, że niby go na XP nie mam. Zrzuciłem go z konsoli naprawczej. Wtedy jak wybierałem z menu aby XP startował, był automatyczny restart komputera. Później próbowałem w konsoli przez bootcfg /rebuild odbudować boot.ini, ale i tak to nic nie dało. System jak niechciał, tak nie chce ruszyć. Mam nadzieję, że teraz wszystko jasno objaśniłem ;)

michau

Ekspert
IP zapisane
Pod 7 zrób tak:
i dopisz XP`ka

DardVader

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Niestety nie mam żadnej opcji aby tam cokolwiek dopisać. Nie jest to tak jak wyglądało w XP... Mogę tam jedynie wybrać system. A na liście jest tylko Windows 7.

ziebal

Gość
IP zapisane
Cytat: DardVader w 14 Styczeń 2009, 17:59:32
Niestety nie mam żadnej opcji aby tam cokolwiek dopisać. Nie jest to tak jak wyglądało w XP... Mogę tam jedynie wybrać system. A na liście jest tylko Windows 7.

Start > wpisz msconfig i Enter.
Zakładka Boot  :)

DardVader

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Nie widzę w tej zakładce żadnej możliwości, aby dopisać inny system.