System Windows 7 zawiesza się i resetuje.

Zaczęty przez Nuusik, 31 Styczeń 2011, 17:10:26

Poprzedni wątek - Następny wątek

Nuusik

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Witam !

Na początku chciałbym przywitać każdego użytkownika forum i serdecznie podziękować za utworzenie takiej społeczności, liczę na waszą pomoc.

Otóż problem polega na tym że zainstalowałem system Windows 7 Professional wersja 64-bitowa, wszystko działało sprawnie. Robiłem co chciałem, pogrywałem w ulubione gry, te które wcześniej mi nie działały, bawiłem się w grafice, przeglądałem internet itp. Działał naprawdę świetnie. No ale po około miesiącu użytkowania, właśnie wczoraj gdy postanowiłem się rozluźnić przy grze, nagle się zawiesił. Nigdy wcześniej nic takiego się nie działało, poczekałem z 10 sekund i się zrestartował samoczynnie. Pomyślałem że uruchomię go jeszcze raz sprawdzę dysk, wykonam defragmentację itp. Jednakże system po wpisaniu hasła do konta, ukazał mi się napis Zapraszamy. Kółeczko ładowania się kręci...kręci...i przestaje a po paru sekundach komputer się restartuje. Robiłem defragmentację, CCleaner, skanowałem antywirusem, ale nic nie wykrył. Zaplanowałem także sprawdzanie dysku po restarcie systemu, jednakże ono też w pewnym momencie się zatrzymało. Tryb awaryjny działał, ale po paru ponownych uruchomieniach i próbach zalogowania normalnie przestał działać, problem był ten sam co przy normalnym starcie systemu. Rano sprawdziłem, system ukończył sprawdzanie dysku poprawnie czego nie zrobił wcześniej i ja się też zalogowałem. Uznałem że wszystko jest okey, po powrocie do domu, jakieś 20 minut temu włączyłem komputer, zdążyłem ledwo sprawdzić coś w internecie i znowu się zaciął. Dalej nie da się zalogować. Wiadomość piszę z trybu awaryjnego z obsługą sieci.

Sytuacja jest dziwna o tyle że wcześniej nic takiego się nie działo.

Pozdrawiam i liczę na szybką pomoc, Nuusik. :)

robert79513

Ekspert
IP zapisane
Sprawdź sobie temperatury w biosie wydaje mi się że coś się przegrzewa stawiał bym na procesor.

Gosc

Gość
IP zapisane

Nuusik

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
@robert79513 - Temperatury w normie :) Nie przekracza 40 stopni nawet jak go teraz tak zostawiłem czekając na odpowiedź.

@kamyk92 - Pytasz o antywirusa? Używam Microsoft Security Essentials.

robert79513

Ekspert
IP zapisane
Zrób test pamięci ram i spróbuj podmienić zasilacz na inny jeśli masz taką możliwość.

Gosc

Gość
IP zapisane
Zrób także skanownie z płyty LiveCD np: Dr,Web LiveCD.

Nuusik

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Po odinstalowaniu sterowników od karty graficznej (NVIDIA Geforce GT220) system normalnie się uruchomił, zalogował. Zainstalowałem sterowniki z płyty producenta (Wcześniej były z internetu, tak czy siak normalnie działało) system już nie chcę się uruchomić.

Nie jest to problem z zasilaczem ani pamięcią. Test pamięci i tak robiłem wcześniej nic nie wykazał. Skąd bierzecie takie pomysły?

Gosc

Gość
IP zapisane
Próbowałeś skanu. Padaj jeszcze parametry kompa.

robert79513

Ekspert
IP zapisane
Bo to dość dziwne objawy, zrób format i daj znać czy nadal coś szwankuje ;)

Nuusik

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
@kamyk92

Płyta główna: GA-MA770T-UD3
Procesor: AMD Athlon II X2 265 3,3 GHz (dwurdzeniowy;64-bitowy)
Pamięć RAM: Kingston HyperX DDR2 4GB (dwie kości)
Karta graficzna: NVIDIA GeForce GT220
Dysk Twardy: SAMSUNG HD103SJ SATA (1 TB pojemność)

robert79513

Format raczej nie wchodzi w grę.

robert79513

Ekspert
IP zapisane
Czyli coś ze sterownikami od grafiki jest nie tak usuń je w trybie awaryjnym jeśli się da i sprawdź czy system odpali normalnie.

Gosc

Gość
IP zapisane
Zrób defragmentacje plików tym: IObit Smart Defrag - http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/defragmentacja_dyskow/IObit_SmartDefrag.html
Pełny skan tym: Dr.Web Live CD - http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/antywirusy/Dr.Web_LiveCD.html
Sprawdzanie dysku jeszcze raz
Lub po prostu naprawienie systemu z płyty. (Chyba wiesz o co chodzi)  ;)

robert79513

Ekspert
IP zapisane
Co ma defragmentacja do tego czy ty czytasz w ogóle to co on pisze?

Nuusik

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Cytat: robert79513 w 31 Styczeń 2011, 21:21:22
Czyli coś ze sterownikami od grafiki jest nie tak usuń je w trybie awaryjnym jeśli się da i sprawdź czy system odpali normalnie.

Pisałem już

Cytat: Nuusik w 31 Styczeń 2011, 20:54:46
Po odinstalowaniu sterowników od karty graficznej (NVIDIA Geforce GT220) system normalnie się uruchomił, zalogował. Zainstalowałem sterowniki z płyty producenta (Wcześniej były z internetu, tak czy siak normalnie działało) system już nie chcę się uruchomić.

Po odinstalowaniu działał, zainstalowałem stery z płyty producenta i już nie działa.

robert79513

Ekspert
IP zapisane