Mike

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Witam, czy istnieje jakiś program albo możliwość zrobienia partycji RECOVERY z dysku systemowego oraz płyty bootowalnej za pomocą której będziemy mogli zawsze nasz instalację systemu i oprogramowania zainstalować na nowo na sformatowanym komputerze ? Posiadam Windows 7 Professional z MSDN AA i licencja ta jest do jednorazowego użytku. Chciałbym zrobić taką partycję RECOVERY która za każdym razem odzyskiwała by zarejestrowany już system Windows 7. Jak to zrobić ? (Nie chodzi mi tu o zrobienie GHOST-a dysku systemowego tylko prawdziwą partycję RECOVERY).

Mike

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Dzięki ale wpisać na google to każdy potrafi. Poczytałem trochę i doczytałem, że się nie da :(. Nie da się zrobić oryginalnej partycji RECOVERY na bazie zainstalowanego systemu takiej jaką dostarcza np. z kupnem laptopa Toshiba, HP, Acer itd. Nie twierdziłem, że zrobienie takiej partycji miałobyć legalne lub nielegalne w każdym razie miało przechowywać klucz licencyjny z MSDN AA. No trudno.

michalus

Ekspert
IP zapisane
A co za problem postawic system i aktywowac na drugim komputerze tym samym kluczem z MSDN AA?.

Madzia

Ekspert
IP zapisane
Cytat: Mike w 15 Październik 2009, 23:44:10
Dzięki ale wpisać na google to każdy potrafi. Poczytałem trochę i doczytałem, że się nie da :(. Nie da się zrobić oryginalnej partycji RECOVERY na bazie zainstalowanego systemu takiej jaką dostarcza np. z kupnem laptopa Toshiba, HP, Acer itd. Nie twierdziłem, że zrobienie takiej partycji miałobyć legalne lub nielegalne w każdym razie miało przechowywać klucz licencyjny z MSDN AA. No trudno.
Co znaczy sie nie da? A oni (HP...itp.) jak robia? ;D

Mike

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Klucz licencyjny MSDN AA jest jednorazowy - można go użyć tylko raz. Przy następnej instalacji trzeba się postarać o nowy klucz. Czy to jakaś nowość ?  :-\ Chodzi mi o to że nie chce więcej się starać o ten durny klucz licencyjny kiedy będę chciał sformatować komputer - a nie stawiać system na drugim komputerze. Gdzie napisałem że chcę stawiać system na drugim komputerze ? Jeśli dla kogoś jest to zaskoczenie to cytuję:

5. Czy licencja (albo klucz) odblokowuje oprogramowanie na stałe?
Nie - klucz pozwala Ci na zainstalowanie oprogramowania tylko raz. Jeżeli musisz przeinstalować oprogramowanie- skontaktuj się ze swoim administratorem.

A cytat został wzięty z http://www.codeguru.pl/faq.aspx#16

Jeśli dalej się upieracie przy swoim to chyba się kompletnie nie rozumiemy. Jesteście pewni że wiecie czym jest i znacie regulamin MSDN AA wypowiadając się na ten temat czy po prostu nie rozumiecie o co mi chodzi i klepiecie żeby napisać ?

Cytat
Jeśli wiesz jak się robi napisz szczegółowo jak , chętnie posłucham ? Jest to możliwe ale napewno czegoś takiego nie stworzysz, chyba że posiadasz zezwolenie Microsoft-u i specjalne narzędzia, bo nie mam tu na myśli zrobienie zwykłego obrazu dysku GHOST-a tylko partycję RECOVERY wraz z bootowalną płytą odzyskującą zarejestrowany system na stałe. Na nie jednym forum pytali i nikt nie wie a tu widzę wiecie. Dzielcie się informacjami  :D. Przecież o to właśnie pytam

michalus

Ekspert
IP zapisane
Nie zgodze sie ze klucz z MSDN AA mozna uzyc raz ;).Moze i regulamin swoje mowi ale teoria i praktyka to 2 rozne rzeczy

Bartos

Aktywny użytkownik
Miejsce pobytu: Le¿ajsk
IP zapisane
Cytat: Mike w 15 Październik 2009, 22:01:14
czy istnieje jakiś program albo możliwość zrobienia partycji RECOVERY z dysku systemowego oraz płyty bootowalnej

takie rzeczy można zrobić m.in na lapkach Lenovo jest tam program do robienia kopii zapasowej i płyty botowalnej, nawet z własnymi zainstalowanymi programami
mógłbyś spróbować takim programem Lenovo One Key Rescue
http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=22933 tutaj jest opiś jak to wygląda w przypadku lenovo, dokładnie pkt 16
Windows MX RGB......Windows 7HP x64

Madzia

Ekspert
IP zapisane
Cytat: Mike w 16 Październik 2009, 01:36:09
Cytat
Jeśli wiesz jak się robi napisz szczegółowo jak , chętnie posłucham ? 
No wlasnie ja pytam jak :P

antipirania

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Zapoznaj się z oprogramowaniem firmy paragon : http://www.paragon-software.com/pl/. Programy te są często dołączane do czasopism komputerowych typu chip czy pc world.

firefighter1

Gość
IP zapisane
jak wejdziesz w centrum akcji w win7 to jest taka magiczna opcaja Utwórz dysk przywracania - recovery disc. Poczytaj o tym trochę

Apollo250

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Jezeli chcesz stworzyc partycje recovery cos na wzor laptopow i do tego plyte bootowalna to nie jest to problem wystarczy sciagnac program ACRONIS TRUE IMAGE. Na googlach jest kilka tematow obslugi tego programu :) Prosty w obsludze i co najwazniejsze recovery dziala super :)

bombka124

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Apollo250, czy używałeś Acronisa do odtworzenia "siódemki"? coś mi się wydaje, że będzie problem, jeśli na dysku jest więcej partycji... Bo chyba trzeba zrobić kopię całego dysku (1 TB ... - dużo...)
Przy odtworzeniu "siódemki" ważna chyba jest również ta partycja "zarezerwowana przez system"
Może trzeba zrobić obraz również tej partycji, a może da się zrobić jednocześnie obraz dwóch partycji tej ukrytej i systemowej? Nie próbowałem, więc nie wiem... Chętnie posłucham kogoś, kto już tego próbował.
Pozdrawiam - Leszek 

Marucins

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Ehh.
Robisz obraz partycji który umieszczasz na partycji nazwijmy ją Recovery. Tylko ówczesne partycja ma być odpowiednio przygotowana.

Macie lenie -> http://www.thefreecountry.com/utilities/partitioneditors.shtml
Retail 10.5.8 Leopard / Vanilla / Chameleon v2 / EFIv10
Asus R II E/Intel Ci7 920 D0/NH-U12P SE 1366/GTX 285 Zotac 1GB AMP! Edition/3x2GB 1600MHz HyperX CL9/1TB 7200.12/CFT-750-14C/WMP300N/VA9003BWS/W2448HC