Wersje Windows 7 za ok 400 zł ??

Zaczęty przez mati xl, 21 Październik 2009, 18:37:16

Poprzedni wątek - Następny wątek

mati xl

Gość
IP zapisane
Witam
Mam problem bo napaliłem się bardzo do kupna orginałki a tu znalazłem w jednej gazecie ,że to tylko aktualizacja Visty do 7 :( I tu jest rozczarowanie czy te najtańsze wersje OEM to tylko aktualizacje ?
I jeszcze co to jest wersja BOX czyli czym się różnią te wersje ??

karol

*
Nowy użytkownik
Miejsce pobytu: ¦rem
IP zapisane
nie,nie sa to aktualizacje wersje oem sa to pelne wersje systemu operacyjnego nie posiadajace pudelka i dzieki temu jest to znacznie tansze niz normalnie  wersja box nie rozni sie niczym od wersji oem chyba tylko roznica jest w cenie  pozdrawiam :)

michau

Ekspert
IP zapisane
http://sklep.windows7.pl/

Zalety i wady modelu OEM [edytuj]
   * Zalety: Oprogramowanie OEM jest znacznie tańsze od oprogramowania typu BOX.
   * Wady: Przypisanie oprogramowania do jednego komputera lub jego części. Uniemożliwia to ponowną instalację oprogramowania na nowszym sprzęcie zakupionym przez użytkownika tego oprogramowania.

http://www.eprogramy.net/info/licencje/box/
http://www.eprogramy.net/info/licencje/oem/

Rafal05

Aktywny użytkownik
IP zapisane
Cytat: karol w 21 Październik 2009, 19:03:39
nie,nie sa to aktualizacje wersje oem sa to pelne wersje systemu operacyjnego nie posiadajace pudelka i dzieki temu jest to znacznie tansze niz normalnie  wersja box nie rozni sie niczym od wersji oem chyba tylko roznica jest w cenie  pozdrawiam :)

Różnica jest zasadnicza. Wersję box możesz przenosic na kolejne komputery co w wersji OEM jest niezgodne z prawem

SeBoLeX

Aktywny użytkownik
Miejsce pobytu: Wroc³aw
IP zapisane
W skrócie: kupie OEMa, zainstaluje, zmienię komputer (lub np. płytę główną) i znów muszę znów kupować system? To jest CHORE  :-\
HP Pavilion dv5-1020ew  |  Epson Stylus DX4400  |  MS Windows 7 Ultimate (x86) SP1 |  Sony PS2 + Ripper 2  |  X-Box 360 Premium (Jasper) + RGH + iXtreme 3.0  |  HTC HD2 [ICS 4.0.3 by Tytung]

Tom

Ekspert
;)
Miejsce pobytu: Warszawa
IP zapisane
I aż 400zł za OEMa Home Premium. Polowa ceny i kupię ;)
MSI Wind U100  |  W7 RTM Home Premium

Rafal05

Aktywny użytkownik
IP zapisane
Patrząc na to z innej strony to przecież kupując wersję OEM jako samodzielny produkt to nie jest on  przypisany do konkretnego komputera więc w przypadku wymiany sprzętu na nowy, kto nam udowodni że nie jest to właśnie ten pierwszy na którym system został zainstalowany . No chyba że są jakieś inne metody żeby to sprawdzić - tego nie wiem

izaw

Aktywny użytkownik
Miejsce pobytu: £ód¼
IP zapisane
W trakcie aktywacji przesyłany jest zakodowany opis komputera, typ mobo, ilość pamięci ,nagrywarka, karta sieciowa itd. Nie jest to jednoznaczne i niewielkie zmiany są dopuszczalne.

Inaczej wyskakuje, że system nie jest aktywowany.
"Nie ma programów bezpiecznie dzia³aj±cych, s± co najwy¿ej niedostatecznie przetestowane"
Prawo Murph'ego

Rafal05

Aktywny użytkownik
IP zapisane
Cytat: izaw w 21 Październik 2009, 20:23:58
W trakcie aktywacji przesyłany jest zakodowany opis komputera, typ mobo, ilość pamięci ,nagrywarka, karta sieciowa itd. Nie jest to jednoznaczne i niewielkie zmiany są dopuszczalne.

Inaczej wyskakuje, że system nie jest aktywowany.

Słuszna uwaga. Teraz sobie przypomniałem że jak 3 lata temu kupiłem Win XP Home Edition OEM i używałem tego systemu na starym komputerze to po zakupie nowego kompa i ponownej instalacji nie dało się już tego aktywować.

wezu

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
a czy moze ktos mi wytlumaczyc lopatologicznie czym sie roznia wersje 32 i 64 bitowe?

izaw

Aktywny użytkownik
Miejsce pobytu: £ód¼
IP zapisane
Nie bardzo się da.
Zaczynając inny jest rozmiar podstawowego typu danych, a co za tym idzie możliwy do uzyskania zakres wartości.
Za tym idzie nowa konstrukcja wszystkich funkcji systemowych. Ale to pryszcz. Największa zmiana to inny sposób dostępu do zasobów komputera i co za tym idzie możliwość obsługi większej pamięci, większych plików itd.

Dodatkowo dla zapewnienia zgodności z aplikacjami 32 bitowymi, system 64 bitowy zawiera zestaw bibliotek 32 bitowych, dotyczy to API systemowego.
"Nie ma programów bezpiecznie dzia³aj±cych, s± co najwy¿ej niedostatecznie przetestowane"
Prawo Murph'ego

Madzia

Ekspert
IP zapisane
Łopatologiczne to nie jest, ale charakter to ma :D

mati xl

Gość
IP zapisane
Bardzo dziękuje za odpowiedź . A jeszcze mam pytanie
Np. Mam zainstalowanego windows 7 OEM i zmieniam kompa ale dysk przenosze i przecież uruchamia się wszystko z dysku i myśle ,że powinno działać bez problemowo albo microsoft nie chce ułatwiać życie ludzią :D
1.Czyli będzie działać jak przeniose dysk do innego kompa ?
2.Albo zmienia procesor to nic się nie stanie z windowsem ??

Tom

Ekspert
;)
Miejsce pobytu: Warszawa
IP zapisane
Przy przenoszeniu dysku na inną konfigurację jest duże prawdopodobieństwo, że system nie odpali.
MSI Wind U100  |  W7 RTM Home Premium

KilKr

Zaawansowany użytkownik
Miejsce pobytu: localhost ;)
IP zapisane
Nawet bardzo duże prawdopodobieństwo. Identyfikator komputera jest generowany na podstawie takich podzespołów jak np. płyta główna, adres MAC karty sieciowej aby uniemożliwić jego przeniesienie na inny komputer. Wymiana procesora nie jest uznawana za istotną zmianę w tożsamości komputera. Na stronach M$ można znaleźć takie informacje na temat tego jakie podzespoły można wymienić i ile może się ich zmienić na raz. Taki FAQ dla Windows 7 jeszcze nie istnieje lub nie udało mi się go znaleźć. FAQ odnośnie dla Visty można znaleźć pod adresem: http://www.microsoft.com/poland/windows/products/windowsvista/buyorupgrade/activationfaq.mspx Myślę że w 7 dużo się w tym temacie nie zmieniło.