Mac OS X Leopard na PC

Zaczęty przez Kto¶NieCo¶, 01 Lipiec 2009, 22:37:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

Kto¶NieCo¶

Aktywny użytkownik
Miejsce pobytu: Woj. ¦l±skie
IP zapisane
Witam. Jako jeden z wielu ludzi juz dawno zapragnąłem postawic sobie Leoparda na moim komputerze. Testowałem już różne projekty (ostatnio iAtkos v.1.02) lecz żaden z nich nie zadziałał na moim komputerze.
Proszę o pomoc, poradniki step by step i wogóle jakie kolwiek rady i wskazowki.
Na przód dziękuje wszelkim radom typu "jak chcesz mieć leoparda to kup se maca. nooob" czy "prawdziwy mac to tylko jest na komoie appla".
PS. Oczywiście chodzi o laptopa widocznego w moim opisie. xD
PC1: Intel Celeron 2,6ghz, 1GB RAM, ATI 9200SE 128MB, 80GB HDD, Windows 7 RTM Starter
PC2: HP DV5-1170ew: Intel Core2Duo 2,26ghz, 4GB RAM, NVIDIA 9600M GT 512MB, 320GB HDD, Windows 7 RTM Ultimate/ Home Premium x64

yascarr

*
Nowy użytkownik
Miejsce pobytu: Rybnik
IP zapisane
Też próbowałem. Około 40 razy - Kalyway'e, iDeneby, iATKOSy, iPC i wszystko co ma "i" w nazwie. Niestety problemem może się tu okazać mostek - podejrzewam że masz ten sam co ja czyli 965. Niestety wszystkie te edycje są cholernie kapryśne. Jedyna moja rada - spróbować iPC, który ma najwięcej kextów zintegrowanych i próbować do skutku... U mnie udało się max tyle że MacOS nie startował, standardowa rzecz - błąd karty grafiki. Nie pomógł nawet specjalny topic na stronie ihackintosh dla mojego typu laptopa (sic!) i zmiana BIOSu. Tak - musiałem zmienić BIOS żeby instalacja wogóle ruszyła.

Kto¶NieCo¶

Aktywny użytkownik
IP zapisane
U mnie większość wersji instalowała się a potem "działała" - czyli ładował się mak a potem wywalał błąd.
A jakiego masz laptopa, ja mam hp dv5-1170ew, co z resztą widać w podpisie.
PC1: Intel Celeron 2,6ghz, 1GB RAM, ATI 9200SE 128MB, 80GB HDD, Windows 7 RTM Starter
PC2: HP DV5-1170ew: Intel Core2Duo 2,26ghz, 4GB RAM, NVIDIA 9600M GT 512MB, 320GB HDD, Windows 7 RTM Ultimate/ Home Premium x64

yascarr

*
Nowy użytkownik
Miejsce pobytu: Rybnik
IP zapisane
ASUS X52S (albo F3Sa jak kto woli).

C2D T5550/3072DDR2 667Mhz/250GB 5400rpm/ATI Radeon HD2600

Wszystko na Intelu 965...

revanmj

Zaawansowany użytkownik
  1. revan_mj@hotmail.com
IP zapisane
Ja mam intela 965 tyle, że w pececie i wszystko chodzi pięknie. Aż tak dużych różnic chyba nie ma między mobilną wersją a pecetową.

Kto¶NieCo¶

Aktywny użytkownik
IP zapisane
revanmj, mędrcze, powiedz jak tego dokonałeś?
Tak mógłbyś to łopatologicznie wytłumaczyć...

revanmj

Zaawansowany użytkownik
  1. revan_mj@hotmail.com
IP zapisane
Mam iDeneb 10.5.6. Podczas instalacji zaznaczam kexty do Intela ICHx, poza tym wiadomo grafika, itp. I wszystko gra.

Jooseph

Ekspert
IP zapisane
revanmj a którą wersję poleciłbyś na Intela P35? Bo od jakiegoś czasu rozmyślałem już o MacOS ;]
Myslę nad tym iDeneb... ale nie wiem czy poprawnie obsługuje Nvidia GTX260

revanmj

Zaawansowany użytkownik
  1. revan_mj@hotmail.com
IP zapisane
Do chipsetów intelowskich pasuje większość. Ale żeby instalować z napędu DVD podłączonego do kontrolera ATA, trzeba korzystać z nowszych dystrybucji (każda z 10.5.6). Na starszych bootloader instalatora nie wspierał chipsetu JMicron'a, który obsługuje kontroler ATA (Intel już od dłuższego czasu nie ma w swoich chipsetach ich obsługi), przez co instalator się nawet nie włączał. To tak naprawdę jedyny problem z Intelem. Oczywiście trzeba pamiętać o instalacji sterowników Intel ICHx.

Jooseph

Ekspert
IP zapisane
Akurat HDD i DVD mam na SATA ;) Chciałbym sie jeszcze dowiedzieć jak jest z grami... Czy uda mi sie uruchomić World of Warcraft (gram na prywatnym serwerze Avalon)... Bootcamp z XP czy coś takiego?

No i najważniejsze... czy w moim wypadku, używam komputera do internetu, słuchania muzyki, pisania na GG, czasem jakiś film/gierka (głównie WoW i Frets on Fire), warto instalować MacOS X jako system główny?;>

revanmj

Zaawansowany użytkownik
  1. revan_mj@hotmail.com
IP zapisane
Nie gram, więc nie powiem czy się uda czy się nie uda. Co do drugiego wyłączając gierkę to warto. Do gier najlepieć mieć wgranego Windows'a. Tak na marginesie, w wypadku Mac OS'a instalowanego na PC oprogramowanie Boot Camp nie działa.

lukas_gab

Ekspert
IP zapisane
Z tego co wiem to wszystkie produkty blizzarda i teraz bizzcona są multi czyli sa wersje na maca. Na pewno na Maca jest diablo i wow bo sam instalowałem ;p Też bym chciał tego spróbować ;p Kiedyś zainstalowałem, jednakże był cold boot i nic więcej ( thinkpad r61). Fajnie miec jednak białego MB lub starego( bez czarnej obwódki ) MBP :D

Jooseph

Ekspert
IP zapisane
A teraz pytanie za milion pkt. Czy jest mozliwe postawienie MAC OS X obok istniejącego Windowsa 7 ?

michau

Ekspert
IP zapisane
Tak jeżeli masz Maca obok PC ;) Oficjalnie instalacja Mac OSa na PC jest zabronione.

lukas_gab

Ekspert
IP zapisane
U naszych zachodnich sąsiadów nie - bo ich ustawa antymonopolowa na to nie pozwala i tam właśnie można robić i sprzedawać tzw. hackintoshe .