Słaba wydajnośc kompa.

Zaczęty przez Damiano16, 28 Luty 2009, 18:39:02

Poprzedni wątek - Następny wątek

gregor_y

Ekspert
Ten u¿ytkownik jest zabanowany na zawsze
Miejsce pobytu: Myszkowice
IP zapisane
Cytat: lukas_gab w 13 Marzec 2009, 15:18:47
Jest oddzielny ;p Windows widzi to jako 2 procesory po pare ghz , notabene można nawet jedno jądro zwolnić ,lub przydzielić - system na prawe , muzyka na lewe ;p

Już wiem o co mu chyba chodziło on myślał że to jest na tej samej technologi co np :Pentium 4 z HT który emulował 2 rdzen ale fizycznie był tylko 1 może mu się z tym pomyliło każdemu się może zdarzyc :)

Swoją drogą czemu c2d nie użyję technologi HT z tego co pamiętam to 20% kopa dawało...

ziebal

Gość
IP zapisane
Cytat: gregor_y w 13 Marzec 2009, 15:53:50

Swoją drogą czemu c2d nie użyję technologi HT z tego co pamiętam to 20% kopa dawało...

i7 już używa :)

A co do rdzeni to faktycznie tego się nie dodaje :P
Jak jest 2,4 Ghz na 4 rdzeniowym procku (popularny q6600), to faktycznie są 4 rdzenie, ktorych łączne taktowanie wynosi 2,4 ghz, a duża większa szybkość wynika z rozłożenia operacji na 4 jajeczka :P

12 Ghz to tylko w ulotkach Media Markt, chociaż nawet markety ostatnio już tego nie mnożą :D

Damiano16

**
Użytkownik
IP zapisane
No właśnie, chodziło mi oto że tego sie nie dodaje tylko np jeśli masz Procek 4 rdzeniowy 3 Ghz to tego się nie dodaje, tylko to jest łącznie.  ;)

gregor_y

Ekspert
IP zapisane
Cytat: Damiano16 w 13 Marzec 2009, 19:46:05
No właśnie, chodziło mi oto że tego sie nie dodaje tylko np jeśli masz Procek 4 rdzeniowy 3 Ghz to tego się nie dodaje, tylko to jest łącznie.  ;)

Może jakiś link bo każdy ma inna teorię :)

tbgkol

Ekspert
"Live together, die alone, man."
Miejsce pobytu: Tarnobrzeg
IP zapisane
Cytat: gregor_y w 13 Marzec 2009, 20:23:26
Cytat: Damiano16 w 13 Marzec 2009, 19:46:05

To jest prawda, że taktowania się nielączy, jak mam procek C2D 3,0 to nie znanczy że mam łącznie 6 Ghz. :)
Odszed³em z powodu chamstwa michaua. ;)

ziebal

Gość
IP zapisane
Cytat: gregor_y w 13 Marzec 2009, 20:23:26

Ciezko znaleźć link, bo to jest chyba oczywiste :P

tbgkol

Ekspert
IP zapisane
Jakby się to sumowało, to w opcjach systemu by pisało 6 GHz a nie 3. :)

gregor_y

Ekspert
IP zapisane
Dobra cofamy się do początku dyskusji faktem jest że każdy rdzen jest odzielną jednostką bo można np: jeśli są problemy że starą grą wyłączyc 1 rdzen dla tej aplikacji...więc są dwa a nie jeden...

Co do tego czy na serio jest tylko 1 zegar czyli np to 3.00Ghz a nie 2x3.00Ghz to pewny nie jestem już o ilę się nie mylę Pentium D to dwa połączone ze sobą pentium 4 czyli nie mają jednego zegara tylko dwa nie wiem może core 2 duo ma po prostu dwa jądra ale nie processory core = jądro więc może mi się pomyliło albo myślałem że tak samo robią :)

@tbgkol widziałeś na oczy device menager zobacz sobię masz wyrażnie 2 processory...

Jooseph

Ekspert
IP zapisane
Core 2 Duo 3Ghz = DWA RDZENIE KAŻDY TAKTOWANY 3GHZ ;P

gregor_y

Ekspert
IP zapisane
Cytat: Jooseph w 13 Marzec 2009, 21:40:33
Core 2 Duo 3Ghz = DWA RDZENIE KAŻDY TAKTOWANY 3GHZ ;P

Wiem ale inni nie wierzą...teraz jesteś w mojej drużynię :)

tbgkol

Ekspert
IP zapisane
@gregory_y Menedżer urządzeń to otwieram na co dzień. No ale co z tego, że pisze że śa dwa procki po 3,0? A jak piszą gazety o cudach Tuska czy Kaczyńskiego to byś w to uwierzył? Bardziej wierzę ziebalowi który się uczy, nt. kompów i o kompach, a nie Windowsowi, który w dwóch różnych miejscach różnie okazuje taktowanie. :)

Jooseph

Ekspert
IP zapisane

tbgkol

Ekspert
IP zapisane
Core Speed. Bo wybrałeś Core 1 w menu rdzeni. :)

Jooseph

Ekspert
IP zapisane
To nie mój screen ;] Ale oznacza to, iż prędkość odnosi się do jednego rdzenia...

gregor_y

Ekspert
IP zapisane
Ja zostaję przy swoim że są to 2 oddzielne jednostki jedyną rzeczą wspólną w core 2 duo jest pamięc cache która jest współdzielona reszta nie...

Chyba zaraz zaczne szukac jakiegos schematu core 2 duo bo mnie szlak trafi...generalnię o czym mówicię że zamiast 2x3.00Ghz jest tylko 3.00Ghz miało by sens np w Pentium 4 Prescot z technologią HT który emulował 2 rdzeń...ale teraz macię 2 rdzenię i każdy ma własny zegar i jest oddzielną jednostką czyli 2 cpu...