Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna
Wersje Windows 7 ogłoszone
tbgkol:
Apple, to nie wiem czy wogóle posiada, jakieś akcje w MS, ale wiem że oni jakoś załatwili z tymi akcjami, że MS nie ma praw do zasiadania w radzie nadzorczej apple i decydowaniu o polityce apple, etc. ;)
ooo i jest: http://blogs.technet.com/mkedziora/archive/2008/11/22/umowa-apple-microsoft-z-1997-roku.aspx
Oglądnijcie sobie też ten filmik z YT. Bardzo ciekawy jest. :)
gregor_y:
--- Cytat: tbgkol w 04 Luty 2009, 23:33:58 ---Apple, to nie wiem czy wogóle posiada, jakieś akcje w MS, ale wiem że oni jakoś załatwili z tymi akcjami, że MS nie ma praw do zasiadania w radzie nadzorczej apple i decydowaniu o polityce apple, etc. ;)
ooo i jest: http://blogs.technet.com/mkedziora/archive/2008/11/22/umowa-apple-microsoft-z-1997-roku.aspx
Oglądnijcie sobie też ten filmik z YT. Bardzo ciekawy jest. :)
--- Koniec cytatu ---
Dzieki ciekawy filmik...gdyby nie M$ to Apple by pewnie nie istniało...pewnie obie firmy mają jakies ciche porozumienie...pewnie robią nas w konia dla $ i udają wrogów... :)
gothmori:
heh porównywanie maca do BSD... śmiech...
wiecie co? to że apple zapożyczyło wiele zastosowań z BSD to nie oznacza że systemy są porównywalne...
Skoro temat został poruszony to chciałbym zwrócić uwagę na jedno...
Apple wyszło na zdrowie zapożyczenie od BSD... do wersji 10 strzelali sobie same gole które można porównać do goli które strzela sobie miękki... Dlaczego miękkismród wygrał? to proste... cena komputerów...
Od wersji dziesiątej mac wrócił na rynek i nie zapowiada się żeby doszło do drastycznych zmian w architekturze systemu...
Jeśli chodzi o BSD to ten system był myślany (podobnie jak solaris) przez spore lata głównie pod stacje robocze, serwery i na kompy dla geeków...
Od niedawna myśli się o BSD na desktop dla newbie co niezmienia faktu że jest to jedno z najbezpiecznieszych zastosowań na świecie.
Zarówno solaris jak i BSD zrobiły baaardzo duży postęp w tym krótkim czasie i jeśli ich rozwój nie zwolni (pod kątem desktopów newbie) to zapewne niedługo nie będzie problemów hardware'owych tak jak np. w linuxie który problemu hardware'u nie zna ;] i nie wyskakujcie z vistą bo miałem na niej kłopot z procesorem, grafiką i kartą dźwiękową xD należy pamiętać o jednym jądro BSD i Solarisa ciągle będzie budowane do celów roboczych (chyba że komuś odbije) a wersje desktopowe będą ich ugłąskanymi distrami pełnymi nakładek graficznych i różnych uproszczeń z szeroką paletą sterowników na nowe pc...
Co do rzekomej ułomności systemów nixowych pod względem hardware'u to bardzo proszę... niech ktoś mi uruchomi na spacu lub m68k windowsa xD nixy dzięki swej uniwersalności uruchomisz na każdej platformie a windows? poza tym zarówno bsd jak i linux wspierają stary hardware w przeciwieństwie do windowsa... jeśli by zrobić porównanie odnośnie obsługiwanego hardware'u (nawet współczesnego) to windows pada na buźkę... Wracając do tematu desktopu dla newbie to w sumie miałem do czynienia z freebsd i pc bsd (od samej instalacji) i powiem Wam że ekhm.. spotykałem się z trudnymi systemami operacyjnymi i... te 2 distra bsd wcale nie są takie straszne jak je malują... :) ba! z pc-bsd nie poradzi sobie tylko jakiś kompletny komputerowy newbie... Podobnie z opensolarisem! nixy nie dość że wspierają więcej hardware'u to i jeszcze lepiej go wykorzystują xD wspomniałem już np. o kwestii aero... xD a teraz wspomnę o procesorach i ramie... w kwestii procesorów windows leży ale ram to już śmieszna zagadka xD bo np. na 7 czy viście x86 nie uruchomisz nawet 8 gb ramu (PAE zmniejsza wydajność ;p) a np. na 32bitowym debianku możesz mieć normalnie 64 gb ramu :) i np. taki debian o wiele lepiej ten ram wykorzysta ;]
i podsumuję linkiem ;] : http://osnews.pl/oszczedny-superkomputer-z-5832-procesorami/
tutaj 7 odpada xDDDD i to sromotnie ;p
@Gothmori Najlepsze zdanie...z twojego postu "np. w linuxie który problemu hardware'u nie zna ;] i nie wyskakujcie z vistą bo miałem na niej kłopot z procesorem, grafiką i kartą dźwiękową xD" myśle że komentarz jest zbedny miałes problemy ze wszystkim na viscie...a Linux wszystko bezproblemu obsługuje...wiekszego fanatyka nie widziałem...wiec pewnie reszta twojego postu to wymysły i tyle...
tbgkol:
--- Cytat: gregor_y w 05 Luty 2009, 11:43:51 ---@Gothmori Najlepsze zdanie...z twojego postu "np. w linuxie który problemu hardware'u nie zna ;] i nie wyskakujcie z vistą bo miałem na niej kłopot z procesorem, grafiką i kartą dźwiękową xD" myśle że komentarz jest zbedny miałes problemy ze wszystkim na viscie...a Linux wszystko bezproblemu obsługuje...wiekszego fanatyka nie widziałem...wiec pewnie reszta twojego postu to wymysły i tyle...
--- Koniec cytatu ---
Popieram. ;)
A co do ciebie gothmori to może odpisze ci później, więc możesz usunąć ta końcówkę. ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej