TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Acer Aspire 5755G - czysta instalacja (reinstall) 7 Home Premium 64 bit SP1 PL

Offline seven

Witam.
Poczytałem trochę, ale teraz chciałem się upewnić czy dobrze chce zrobić.

Mam Acera Aspire 5755G z preinstalowaną 7 Home Premium 64 bit SP1 PL i oczywiście z recovery. Chcę zainstalować system od nowa, ale całkowice po swojemu, nie korzystając z recovery (bo wtedy zainstaluje mi się znowu system zmieniany przez producenta).
Sformatuję dysk i usunę wszystkie partycje (oprócz C systemowej, bo po co skoro już jest zrobiona) np. GParted, a potem utworzę inne partycje według własnego uznania. Zainstaluję dokładnie taką samą wersję 7, czyli Home Premium 64 bit SP1 PL i podczas instalacji wpiszę klucz znajdujący się na spodzie lapka.

Instalator aktywuje bez problemu czy będzie trzeba dzwonić do Microsoftu i telefonicznie aktywować? Jeżeli tak, to czy będą w moim przypadku jakieś problemy przez telefon?

7 zainstalowana, więc teraz jej podstawowa konfiguracja (wcześniej ściągnąłem sterowniki do grafiki ze strony nVidii oraz odpowiednie sterowniki do lapka ze strony Acera). Instaluję stery do chipsetu, karty dźwiękowej, grafiki, Wi-Fi itd. Potem pozostaje już tylko konfiguracja samego systemu.

Czy jeżeli tak zrobię to wszystko będzie ok? Co powinienem zmienić?

Offline igbron

• 166
Najprawdopodobniej numer seryjny który posiadasz nie zostanie aktywowany podczas instalacji systemu od nowa. Będzie więc potrzeba aktywowania systemy przez telefon. Spróbuj uzyskać pomoc techniczną z Microsoftu w tej sprawie przed instalacją. Z tego co mi wiadomo to numer na spodzie lapka nie jest tym właściwym, gdyż producenci nowych lapków uzyskują licencje na instalowane systemy zbiorowo.

Offline seven

Mogę aktywować przez telefon, nie ma problemu, ale skoro numer seryjny z naklejki nie jestem poprawnym (co jest dla mnie trochę dziwne), to w takim razie jaki jest? Przecież on powinien być dostępny bez problemu

Offline igbron

• 166
Poczytaj to = http://www.w7forums.com/home-windows-7-install-and-uninstall-backup-and-restore-windows-7-activation-t4526.html - stwórz kopię aktywacji systemu, a po instalacji aktywuj od nowa. Kopię zapisz na dysku przenośnym.

Offline igbron

• 166
Te linki nie działają. Skorzystaj tylko z instrukcji, a program pobierz stąd: http://www.filecrop.com/46289740/index.html

Offline seven

No dobra, wygląda, że wszystko powinno być ok, ale nie ma wtedy ryzyka, że system nie przyjmie klucza? Przecież tak naprawdę to się chyba nie różni wiele od ręcznego wpisania?

Offline igbron

• 166
Czy w stworzonej kopii klucza aktywacyjnego numer jest ten sam co na etykiecie licencji umieszczonej na spodzie lapka - jeżeli tak to z ponowną aktywacja nie powinno być żadnego kłopotu.

Offline seven

Chodzi o te numery które są w pliku key.txt? Jeżeli tak, to żaden ciąg nie zgadza się z żadnych z tych, które są umieszczone na nalepce  :o

Offline igbron

• 166
Tak też myślałem pisząc o tym, że producenci laptopów używają licencji zbiorowych, a etykiety z licencją nie mają nic wspólnego z tymi numerami. Ponowna instalacja systemu z użyciem tego tokenu powinna przywrócić aktywację systemu bez problemu. Gdyby powstały jakieś problemy, czego raczej nie przewiduję, użyj tego numeru z etykiety do aktywacji telefonicznej. Miałem kiedyś podobny problem po trzykrotnej instalacji Windows 7 musiałem aktywować telefonicznie.

Offline seven

Czyli takim prawdziwym i prawidłowym numerem licencji tej kopii systemu jest ten, który się wygenerował w programie, a nie ten z najlejki tak?

Offline igbron

• 166
Dokładnie - tak.

Offline seven

Ale tam są trzy ciągi liczbowe, nie wiem który jest prawidłowy.

Offline igbron

• 166
Pierwszy od góry, składający się z 5 x 5 (25 znaków oddzielonych spacją). Najlepiej po zainstalowaniu systemu od nowa na nowej sformatowanej partycji, użyj tokena i uruchom go z opcją "Restore". Oczywiście musisz to wszystko mieć najlepiej na pendrivie
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2011, 16:32:51 wysłana przez igbron »

Offline seven

Ok tak zrobię ;) Napiszę jak jeszcze będę miał jakieś pytania.

Offline igbron

• 166
Powodzenia. :)