Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna
Czy poleci mi Windows Seven 64 bity na moim sprzęcie...
lalado:
instaluj64. Będziesz mądrzejszy o to doświadczenie. Ja właśnie mam i jedynie miałem problem z kartą dźwiąkową. Odpaliłem stery z cd na vistę i działa. Nie ma obsługi 5.1. Mam też Vistę 64. W porównaniu Vista siada. 7 bzyka tak, że kopara mi opada. (CoreDuo 4500-2,21 i 2.2 i 2x1Gb RAM TYLKO!)
baton231:
wy sie wogole zastanowcie ludzie co piszecie! to proste ze lepiej zainstalowac x64 chocby dlatego ze sam system bedzie szybciej smigal. Jak masz procka x64 to nie ma sie nad czym zastanawiac bo tylko wtedy jest on przydatny i wykorzystywany.
Mercor:
Baton, ja radzę żebyś Ty sie zastanowił co piszesz i nie wprowadzał ludzi w błąd. System 32 bitowy, na 32 bitowym procesorze działa bez żadnych problemów i dodatkowych zawirowań. System 64 bitowy działa tylko na 64 bitowych procesorach, co za tym idzie może korzystać z wiekszych zmiennych adresowania. Większość aplikacji jest jednak 32 bitowa - efekt ? w przypadku systemu 32 bitowego, aplikacje korzystały ze standardowych bibliotek. W systemie 64 bitowym, standardowe biblioteki sa 64 bitowe, system więc musi ładować do pamięci dodatkowe biblioteki i powłokę emulujacą 32 bity. w rezultacie system w przypadku uruchamiania aplikacji 32 bitowych zużywa 2 krotnie tyle pamięci ile przy tym samym zadaniu zużył by system 32 bitowy. W prędkości działania samego systemu różnicy się nie dopatrzymy raczej, trzeba jednak pamiętać że 90% używanych aplikacji to jednak aplikacje 32 bitowe, co za tym idzie na 64 bitowym systemie są uruchamiane dzięki dodatkowym bibliotekom ładowanym do systemu. Różnice są niewielkie, ale technicznie rzecz biorąc - ładowanie dodatkowych bibliotek i emulacja 32 bitowej powłoki działają na obniżenie wydajności pracy systemu, nie na odwrót jak napisałeś. Chyba że na Twoim komputerze 90% aplikacji jest 64 bitowa w co bardzo wątpie. Dodatkowo w związku z emulacją 32-bitów, systemy x64 wymagają większej ilości pamięci operacyjnej. No chyba że ktoś nagle stwierdzi że potrzebuje obslugi 8gb RAMu, a jego głównym zajęciem będzie ripowanie filmów Blu-Ray i praca na 6gb plikach a pamięci. Różnice są naprawdę znikome, i raczej niezauważalne, ale nie pisz że zainstalowanie 64 bitowego systemu spowoduje że będzie "szybciej śmigał" od 32 bitowego na tym samym komputerze, bo zwyczajnie jest to nieprawdą.
gregor_y:
Brawo Mercor dodam tylko od siebie że gdyby było tak rózowo jak pisze baton to M$ nie wydawał by już dawno wersji 32 bitowych...
urban92:
Ja ci radzę 64 bity bo masz 4 GB Ramu :D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej