Wersje Windows Seven

Zaczęty przez michau, 11 Marzec 2008, 17:34:26

Poprzedni wątek - Następny wątek

michau

Ekspert
IP zapisane
Witam,
ciekawe jak Microsoft zaplanuje wydanie Seven? Czy będzie tak jak z Vistą, że będziemy mieli tyle wersji systemu, że każdy znajdzie coś dla siebie - choć nie wiem w jakim celu, bo i tak wszyscy chcą posiadać tę wersję, która posiada najwięcej nowych funkcji oraz ma najwięcej możliwości co do zastosowania? A może będzie tak jak z Windows XP, który został wydany w wersji Home Edition i Professional.
Uważam, że wydawanie takie jak to miało miejsce z Vista mija się z sensem. Na pewno Seven powinien zostać wydany w wersji obsługujące procesory 32 a także 64 bity. A co do ich konfiguracji związanym z posiadaniem jakiś programów, funkcji czy innych bajerów nie powinno mieć miejsca.
Czy ktoś wie jak się kształtuje sprzedaż poszczególnych wersji. Czy ludzie kupują najtańszą wersję czy wolą dołożyć i mieć tą lepszą – posiadającą więcej funkcji. Gdybym to ja miał się zdecydować na zakup jednej z wersji to też bym się zastanowił czy warto wydać na nowy system dużo więcej i cieszyć oko nowym wyglądem i rożnymi efektami czy jednak dać mniej i używać w skromniejszej konfiguracji.
Osobiście to chyba skuszę się na zakup licencji na Siódemkę :)

Zapraszam do dyskusji
Pozdrawiam

urban92

Ekspert
  1. surbanski@techvortal.pl
Miejsce pobytu: Polska
IP zapisane
Ja nie mam nic do tylu wersji visty, ale ukatrupił bym producentów laptopów, którzy do większości modeli dodają Viste Basic, która nie ma nic ciekawego. Ludzie potem tego używają i piszą że Vista nic nie wnosi. 50 zł droższa jest Vista Home Premium, która ma już Aero i Media Center.

Przypuszczam że z Win 7 będzie podobnie jak z Vistą, na pewno nie będzie więcej wersji, dobrze by było, gdyby zrezygnowali z tej nieszczęsnej Home Basic.

ziebal

Gość
IP zapisane
Cytat: urban92 w 11 Marzec 2008, 21:24:43
Ja nie mam nic do tylu wersji visty, ale ukatrupił bym producentów laptopów, którzy do większości modeli dodają Viste Basic, która nie ma nic ciekawego. Ludzie potem tego używają i piszą że Vista nic nie wnosi. 50 zł droższa jest Vista Home Premium, która ma już Aero i Media Center.

Przypuszczam że z Win 7 będzie podobnie jak z Vistą, na pewno nie będzie więcej wersji, dobrze by było, gdyby zrezygnowali z tej nieszczęsnej Home Basic.

Ja miałem Home Premium, ale zainstalowałem swoją Ultimate :)

Ale fakt, że mogliby sobie darowąc instalowanie Basic... Kompletnie nic nie wnosi, a te 50 zł to wcale nie jest jakaś wielka oszczędność...

t.w.21

*
Nowy użytkownik
Miejsce pobytu: Toruñ
IP zapisane
Popieram
Ja mam Vistę Home Premium jest dobra choć trochę laguje
Pozdrowienia ze Słonecznej i gorącej Malezjii Kubica drugi w wyścigu o GP Malezjii
Numer gg 6504607

matrix0123456789

Aktywny użytkownik
IP zapisane
Cytatchoć nie wiem w jakim celu, bo i tak wszyscy chcą posiadać tę wersję, która posiada najwięcej nowych funkcji oraz ma najwięcej możliwości co do zastosowania?

Bo wersie uboższe są tańsze, i dzięki temu ludzie nie muszą płacić za coś, z czego i tak nie skorzystają. No i mogliby zrobić wersie Game, do której dołożą parę jakichś gierek (np. 1 wyścigowa, 1RPG, 1 FPS i 1 Strategia), oraz wersie office, która nie posiadała by zbytnio możliwości, ale miała by wbudowany najtańszy pakiet Office.

michau

Ekspert
IP zapisane
Cytat: matrix0123456789 w 15 Maj 2008, 21:26:58
Bo wersie uboższe są tańsze, i dzięki temu ludzie nie muszą płacić za coś, z czego i tak nie skorzystają. No i mogliby zrobić wersie Game, do której dołożą parę jakichś gierek (np. 1 wyścigowa, 1RPG, 1 FPS i 1 Strategia), oraz wersie office, która nie posiadała by zbytnio możliwości, ale miała by wbudowany najtańszy pakiet Office.

wersja game? i co grałbyś w te gry i tylko w te? nie ma sensu
wersja office? po co lepiej dokupić oddzielnie i cieszyć się w pełni funkcjonalnym Office`m lub za darmo ściągnąć coś open :)

matrix0123456789

Aktywny użytkownik
IP zapisane
Wersja Office nie miała by wcale owego pakietu, musiałem się pomylić. Byłaby jedynie przystosowana do pracy biurowej, takie coś między Home Basic a  Business. Wersja Game zaś to coś jakby między Home Basic a Premium, i miałaby zainstalowane Windows Game Center, czyli takie coś jak Windows Media Center. Możnaby go obsługiwać tylko przez dżojstik, pad albo kierownicę.

lukasz21

Aktywny użytkownik
IP zapisane
Witam
Ja osobiście też bym wybrał Viste Home Premium, bo mnie nie kręcą (tak jak niektórych) jakieś przeźroczyste okienka i nie potrzebuje tyle funkcji co w wersji Ultimate. A co do 'siódemki' będzia wydania 32 i 64-bitowe.  Myślę, że nowy OS też będzie w tylu wersjach, bo nie sądzę że Vista miała ich za dużo (może oprócz Basic), ponieważ np u nas wersji Starter nikt pewnie nie używa ale w krajach gdzie ludzie nie mają kasy żeby kupić coś lepszego to ta wersja jest całkiem dobrym rozwiązaniem.

Ciekawym rozwiązaniem było by kupowanie wersji podstawowej systemu, a jak ktoś chce mieć więcej funkcji/programów to dokupuje dodatkowe moduły (jeśli oczywiście z tą modułową budową to prawda). Co o tym sądzicie??
Zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam.

michau

Ekspert
IP zapisane
A ja tam lubię przeźroczyste okienka :) W XP znudziły mi się style i siedziałem na szarym 98.

Wszystko zależy co mielibyśmy dokupować. Bo jak głupi mały programik to by się nie sprawdziło.

lukasz21

Aktywny użytkownik
IP zapisane
Pewnie część by była za darmo albo za jakieś grosze a część droższa ale i tak by się pewnie opłacało bo jak nie używasz jakiś programów/funkcji (np. Qutlocka czy Media Center) to po prostu ich nie kupujesz i oszczędzasz sporo kasy no i nie masz syfu na dysku i było by to bardziej opłacalne niż wydawanie 6 wersji systemu. Myślę że to by się sprawdziła, ale czy MS na to wpadnie to już inna bajka.

revanmj

Zaawansowany użytkownik
  1. revan_mj@hotmail.com
IP zapisane
Wpaść na to, to jedno, ale zorganizowanie płatności za to, to inna bajka. U nas przy drobniejszych kwotach najlepiej sprawdziły by się SMS'y (nie każdy ma kartę, którą można płacić w necie). W USA karty byłyby lepsze, gdzieś tam coś innego może byłoby lepsze i tak rosną koszta na infrastrukturę, których zapewne MS nie chce ponosić.

lukasz21

Aktywny użytkownik
IP zapisane
No tak u nas by się to nie sprawdziło (zapomniałem że jesteśmy tak zacofanym krajem, że ponad połowa nie ma w ogóle dostępu do neta). Nie rozumiem jakie koszty porostu zamawiasz jakiś moduł, płacisz kasę na konto lub kartą dostajesz linka na maila i ściągasz, tu by raczej poniosła koszty infrastruktury nasza 'ukochana' TPSA a nie MS. Koszty by były dopiero jakby MS miał każdemu robić na zamówienie inną płytkę z systemem.

revanmj

Zaawansowany użytkownik
  1. revan_mj@hotmail.com
IP zapisane
ale MS musi jakiś system do tego zrobić bo przecież nie będziesz wysyłał kasy na konto, potem jakaś pani z MS będzie sprawdzała za co i wysyłała linka, jakby to miało działać na cały świat to musieli by troche popracować, a na chwilę obecną uważam, że dla nich ważniejszy jest rozwój usług internetowych bo to przegapili i Google to wykorzystał. W sumie Windows ma póki co zagwarantowaną pozycję więc aż tak nie muszą się martwić

michau

Ekspert
IP zapisane
Niech wydają i 20 wersji :/ koło ... mi to lata jak będzie dobry to kupię :D

lukasz21

Aktywny użytkownik
IP zapisane
To by jakiś system liczył co i za ile (nikt by tego ręcznie nie liczył bo by się zajechali w MS). Jak będzie dobry to też kupie, ale jest podobno robiony na podstawie Visty to nie wiem czy będzie taki dobry (byle by działał szybciej, stabilniej i nie było w niem tyle śmieci co w Viście).  Jeden duży plus dla Microsoftu, że nie rozgłasza za dużo o nowym systemie, bo by było tak jak z Vistą - tyle było obietnic i nic z tego nie wyszło.