Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna
Kupiłeś Windows 7 OEM? Oznacza to, że jesteś piratem
marbed:
No i bądź tu mądry :-\ wygląda jednak na to, że posiadanie legalnego systemu będzie wyjątkowo kosztowne. Nie uśmiecha mi się zakup BOX'a ale piracić też absolutnie nie zamierzam i mam teraz problem.
Gerald:
Jeśli kupujesz oprogramowanie NIE JESTEŚ PIRATEM! Co najwyżej mogą rościć prawa na drodze cywilnej za niedotrzymanie warunków umowy licencyjnej ale NIE JESTEŚ piratem.
Kupiłeś samochód ale wbrew umowie z dystrybutorem jeździsz po drogach publicznych a nie tylko w terenie. Czy ukradłeś samochód? NIE! Kupiłeś go. Użytkujesz go tylko niezgodnie z umową. Przynajmniej ja tak to rozumiem. Nie możesz być stawiany na jednej półce z kimś kto w ogóle nie zapłacił za towar.
Max:
Jeżeli tak to widzisz to zwykły dowód zakupu wystarczy. Proste.
Po co komplikują coś doskonałego?
izaw:
Nie masz racji.
Kupujesz bilet 2 klasy i jedziesz 1, bo wygodniej i tanio. I w razie kontroli jesteś gapowiczem.
Umowa zawierana jest na warunkach licencji i tylko pełne jej wypełnianie powoduje, że system jest legalny.
Inną sprawą jest zawiłość licencji i dowolność interpretacji. Tutaj powinna być każda niejasność interpretowana na korzyść konsumenta. Ale czy jest to trzba spytać prawnika.
Drugą sprawą jest, że producent oprogramowania niczego nie gwarantuje. System jest jaki jest i działa jak działa. Zero reklamacji.
Gerald:
Nie. Twój przykład obrazuje sytuację kiedy kupujesz wersję HP a instalujesz Ultimate. Kupno systemu a umowa to dwie różne rzeczy. Zapłaciłeś czyli nie ukradłeś. Zresztą skoro jest to zabronione to nie mogą tego sprzedawać zwykłym użytkownikom tylko firmom kiedy posiadasz nip i regon i zajmujesz się tego typu działalnością a skoro to sprzedają wszystkim to sami przyczyniają się do nadużyć i nie mogą mieć pretensji.
Jakoś leku bez recepty nie mogę kupić tak samo jak nowych wtryskiwaczy do diesla TDCI bo sprzedają tylko serwisom i to autoryzowanym. Czy muszę mieć autoryzację OEM żeby to kupić? Nie, więc o co kaman? Wg prawa wszelkie niejasności rozstrzyga się na korzyść klienta więc tutaj nie ma problemu...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej