Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna

Kupiłeś Windows 7 OEM? Oznacza to, że jesteś piratem

<< < (4/12) > >>

firefighter1:
nie chodzi o sam nośnik czy go ma czy nie. Chodzi o to, że sam proces instalacji został z niego wykonany. Bo wg nowej nie możesz użyć Ty tej płyty do instalacji. Instalacja OEM ma zostać przeprowadzona za pomocą specjalnego "instalation kit". Tylko nie wiem w jaki sposób mogą to zweryfikować  8)

rysi3k:
Co do nośnika to też nie byłbym taki przekonany.. Mając dostęp do MSDN AA nie mam nośnika..  i co tez jestem nielegalny? Dzwoniłem kiedyś przy aktywacji do MS bo przez neta nie chciał się aktywowowac (coś zmienilem w kompie) - Pan spytał o kolor naklejki na obudowie komputera - powiedziałem, że nie mam bo mam system z MSDNAA, Pan przytaknął i podał kod do aktywacji :)

hubert1:
odpowiem krótko i zwięźle. W mniemaniu microsoftu po zainstalowaniu oema jesteś legalny (patrząc na dowód zakupu, przejście procesu wga i pełen komplet windowsa 7) ale w swoim małym mniemaniu możemy być nielegalni (lecz nie piraci) i łamać licencję. Prawdopodobieństwo kontroli w domu jest nikłe więc wybór należy do nas. Oszczędność pieniędzy i legalność wg nas lub łamanie licencji wg microsoftu, choć zależy kto jak interpretuje licencję. Bo niczego nieświadomy użytkownik nieczytający newsów na dobreprogramy, chip czy innych nie zauważy różnicy w porównaniu do visty, której wersje oem mogliśmy sami instalować i nic nie wiedząc nieświadomie złamie licencję.
Beton i nic więcej. no comment

Tom:
Dokładnie, dobra opcja, można walić głupa i się niczym nie przejmować ;D

hubert1:
nie chodzi w sumie o to  ;D ale o to, że nie wszyscy czytają licencję, nie wszyscy przekopują internet w poszukiwaniu takich rzeczy. Takie zapisy dot. instalacji itp w licencji powinny być jednoznaczne i zrozumiałe. A jakaś zmiana czy interpretacja powinna być jasno i widocznie przekazana przez microsoft. Widzicie jakieś problemy w kupnie windows 7 oem na dzień dzisiejszy? Bo ja nia. Czy jakikolwiek sprzedawca informuje, że łamiemy licencję? Nie. A kupując system i czytając licencję już jest za późno. Kasy nie odzyskamy i zostajemy na lodzie. No chyba, że wszyscy czytają przedtem licencję na internecie lub przekopują się przez jej zakamarki.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej