Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna
Windows 7 w Vobisie - Home Premium BOX za 499 zł
KilKr:
--- Cytat: Wojtek w 20 Lipiec 2009, 17:19:04 ---
--- Cytat: Windowsik w 20 Lipiec 2009, 17:13:40 ---Sprawa wygląda tak,że w przypadku wymiany kości RAM czy grafiki OEM nie traci swojej legalności.
Duże prawdopodobieństwo istnieje w przypadku wymiany płyty głównej czy procesora,bo to najważniejsze komponenty komputera.
Wtedy legalność systemu OEM może wygasnąć.Słyszałem jednak że jak zadzwoni się do Microsoft'u,to aktywują klucz ponownie.
Jednak czy tak jest naprawdę,nie wiem bo nigdy tego osobiście nie sprawdzałem.
--- Koniec cytatu ---
Wymieniałem płytę główną w laptopie na niemalże identyczny model (różnił się minimalnie, miał trochę inne oznaczenia) i system aktywował się od razu i bez kombinacji (przez telefon, aktywacji internetowej nawet nie próbowałem). Czytałem sporo wątków, w których ludzie opisywali swoje doświadczenia z aktywacją systemu po wymianie płyty i zwykle - jak pisze Windowsik - po rozmowie z konsultantem otrzymywali nowy klucz seryjny. Chyba tylko w pojedyńczych przypadkach nie dało się tego zrobić.
Wymiana kości RAM czy dysku nie stwarza żadnego problemu - sprawdzałem wielokrotnie.
--- Koniec cytatu ---
To fakt. Zazwyczaj nie ma z tym problemu. Jeśli aktywacja online nie przechodzi i załatwia się to telefonicznie to tylko trzeba wiedzieć co powiedzieć nawet jeśli przemodelowało się kompa w 101% :)
Co do dołożenia pamięci RAM to jeszcze do piątku bym się z tym zgodził, ale akuratnie dokładałem pamięci w swoim kompie w firmie i po uruchomieniu XP Pro stwierdził że komputer znacznie się zmienił ;D i wymagana jest aktywacja. O mało nie padłem ;D Telefon do MS mnie ominął bo zaktywował się bez problemu online.
dread:
Z moich doświadczeń z XP wynika że aktywować trzeba za każdym razem po wymianie (niekoniecznie jednoczesnej) 3 komponentów (nawet karty sieciowej).
Edit: w starej firmie przeprowadzali kiedyś modernizację sprzętu. Dokładano komputerom ramu, zmieniano procesory na szybsze i karty sieciowe z 100MBit na 1GBit. Po wymianie dwóch elementów było ok, po wymianie trzech domagało się aktywacji, niezależnie czy wymieniano na raz czy po prostu dokładano. KilKr - może wymiana płyty głównej jest inaczej traktowana przez system aktywacyjny, nie wiem.. faktycznie ciekawe że nie trzeba było dokonywać aktywacji ponownej.
KilKr:
--- Cytat: dread w 20 Lipiec 2009, 17:42:35 ---Z moich doświadczeń z XP wynika że aktywować trzeba za każdym razem po wymianie (niekoniecznie jednoczesnej) 3 komponentów (nawet karty sieciowej).
--- Koniec cytatu ---
Z moich zaś doświadczeń wynika że nie koniecznie. Kiedyś wymieniłem klientowi płytę główną. Prawie taki sam został tylko chipset. Biorąc pod uwagę że na płycie głównej była jeszcze zintegrowana karta sieciowa i dźwiękowa to dla XP zmieniła się płyta, karta sieciowa i karta dźwiękowa. Byłem troszkę zdziwiony kiedy nie kwiczał o aktywację.
Murdoc:
Czyli dla mnie to ma takie znaczenie, że wersja OEM do laptopa zupełnie mi wystarczy?
Chcę zrobić to w ten sposób: kupić za jakiś czas lapka z Vista HP OEM z możliwością Update do 7 HP.
I jeszcze jedno pytanie, jeśli właśnie tak zrobię, to czytałem, że możliwość Update dostanę 23 października, ale... w jaki sposób? Mam gdzieś prosić o płytki, czy pobrać ISO i dzwonić do M$ po klucze...? Nie wiem w jaki sposób to się ma odbywać?
KilKr:
--- Cytat: Murdoc w 20 Lipiec 2009, 18:11:49 ---Czyli dla mnie to ma takie znaczenie, że wersja OEM do laptopa zupełnie mi wystarczy?
Chcę zrobić to w ten sposób: kupić za jakiś czas lapka z Vista HP OEM z możliwością Update do 7 HP.
I jeszcze jedno pytanie, jeśli właśnie tak zrobię, to czytałem, że możliwość Update dostanę 23 października, ale... w jaki sposób? Mam gdzieś prosić o płytki, czy pobrać ISO i dzwonić do M$ po klucze...? Nie wiem w jaki sposób to się ma odbywać?
--- Koniec cytatu ---
Moim zdaniem OEM w zupełności Ci wystarczy. Nie przypuszczam abyś miał zamiar wymieniać w nim płytę główną. Co zaś do możliwości update'u to na pewno taka możliwość wystąpi dopiero po 22.10 tzn. po tej dacie będa rozsyłane płyty do użytkowników. A jak to będzie wyglądać? Cóż, zapewne u każdego producenta inaczej. W przypadku Sony wszystkie notebooki zakupione od 26.06.2009 do 31.01.2010 są objęte gwarancją technologii. Aby otrzymać płytę DVD wymagana jest rejestracja na stronie producenta. Ponadto będzie pobierana opłata za transport i obsługę w wysokości 25€.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej