Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna

windows 7 x86 a x64.

<< < (4/9) > >>

frytek:
Witam

Spodziewam się za kilka dni nowego zestawu, który będzie miał właśnie 4GB RAMu.
Stąd moje pytanie jak to jest z tą emulacją 32 bitów na 64. Ile 32bitowe programy tracą procentowo na 64bitach?

Czy istnieje Photoshop CS4 x64? Szukam informacji na temat tej wersji programu i wydaje się, że jest tylko x86 jednocześnie z x64, jest coś takiego możliwe?

thekaczynsky:
Adobe photoshop CS4 jest 64 bit. Przy instalce jest wybierany 64 bitowiec. Instalka zawiera obie opcje

topiq:
Myślę, że wraz z premierą Windows 7 x64 wersje 64-bitowe programów będą coraz powszechniejsze. Już teraz choćby beta WinRar 3.90 czy nawet VirtualDub x64. Procki 64-bitowe już są obecne od kilku dobrych lat i przejście na 64-bity jest nieuniknione jak przejście z DOSa + Win 3.1 na Win 95. Może właśnie dzięki temu, że wydanie RTM 13 lipca a premiera dopiero 22 października da producentom software'u czas na tworzenie wersji 64-bitowych swoich programów. A i pamięć RAM jest na tyle tania, że zakup 4 GB nie jest większym wydatkiem niż przed kilku laty 512 MB DDR. Sam w tej chwili używam Win 7 x64 build 7137 (z racji kompatybilności ze sterownikiem tunera TV Leadteka) i nie mam praktycznie żadnego problemu z jakimkolwiek programem nawet w wersjach 32-bit. Zdarzają się wyjątki w postaci programów napisanych z 5-6 lat temu a raczej pluginów czy bibliotek do nich już dziś nie rozwijanych. Prawdopodobnie na 99,9% zakupię w momencie premiery W7 wersję x64. Do tego czasu niech się tworzą 64-bitowe programy :)
Nie wiem jak się ma sprawa z grami, pamiętam że jakaś gra miała dwie wersje na DX9 i DX10 ale czy są 64-bitowe to nie mam pojęcia. Róznica np. między Winrarem 32 i 64 bitowym w pakowaniu jest widoczna i to na korzyść 64 bitowca. Dobry defragmentator Perfect Disk również posiada obie wersje 32 i 64 bit ale tu wydajność ciężko przetestować. Obecnie nie mam żadnego systemu 32-bit. W każdym bądź razie lista programów x64 systematycznie się powiększa dzięki Vista x64, bo XP x64 miał na to raczej marginalny wpływ ze względu na to, że stwarzał dużo problemów z racji niedopracowania.

lukas_gab:
Source wykorzystuje 64bitowe instrukcje, bo jedynie takie procesory poisadamy. Ostatnim systemem obsługującym procesory 64bit jako stacja był windows 2000 na arch. alpha, a serwer to 2008 r2 na itanium II. A nasze C2D czy i5, i7, C2q ETC.  to 32bitowece z obsługa 64bit, i z tego powodu WoW działa w ogóle, pamiętajmy ze odpowiednich WoWa na itanium działa 8 razy wolniej !

wojtaszek:
a ja prosze o rade. moja konfiguracja to : procesor intel core duo 1,86 GHZ , 2 x 1 GB RAM'u , karta garficzna winfast 7600 256 mb. i wszystkie wersje siodemki mialem 64 bit i sprawowaly sie bardzo dobrze. i tu moje pytanie: czy warto jednak wrocic na 32 bitowaca czy zostac przy 64?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej