Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna
windows 7 x86 a x64.
rynio:
Mam pytanie czym się różnią te 2 systemy(wiem ten x64 jest 64 bitowy), po co w takim razie instalować 64 bitowy, skoro na obu jest ta sama wydajność? (czy chodzi tu tylko o wykrywanie więcej niż 4 gb ramu?)
kalvin:
Na początek poczytaj sobie o strukturze 64 bitowej a potem pisz że to to samo.
Google zacznij uzywać 8)
Rayearth:
wydajnosc nie jest taka sama ale tak jak mowi kalvin, musisz poczytac i zadecydowac sam
rynio:
--- Cytat: kalvin w 05 Lipiec 2009, 08:46:10 ---Na początek poczytaj sobie o strukturze 64 bitowej a potem pisz że to to samo.
Google zacznij uzywać 8)
--- Koniec cytatu ---
po co mam czytać definicję 64 bitowego systemu, przecież po to jest forum, żeby się zapytać od strony praktycznej jak to i w czym się sprawdza. W jakich programach/ grach czy w jakich czynnościach system 64 bitowy jest szybszy od 32 bitowego.
hubert1:
--- Cytat: rynio w 05 Lipiec 2009, 19:52:17 ---hm chodziło mi raczej, o większość programów i gier, że ta sama wydajność, no ale jakie konkrety ma ktoś win7 x64 czy vistę x64 i w jakich programach/grach, w czymkolwiek jest szybsza od 32 bitowej?
--- Koniec cytatu ---
Programy typowo 32 bitowe działają optymalnie na 32 bitowym systemie, ale uruchomione na systemie 64 bit spowolnią, gdyż zostaną uruchomione w trybie WoW. Za to natywne programy 64 bitowe przyspieszą na systemie 64 bit, niż ich 32 bitowe odpowiedniki, gdyż w ciągu tego samego czasu przetworzą informację 2 razy szybciej. Nie chodzi tu o każda aplikacje 64 bit, ale o specyficzne programy. Z "zewnatrz" system działa podobnie, z aplikacjami działającymi na vista, seven 32 bit nie ma większego problemu vista/7 64 bit. Ale jednak każdy potwierdzi, że przyszłość należy do systemów 64 bit.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej