Dzielenie dysku na partycje

Zaczęty przez Serkus, 02 Czerwiec 2009, 21:18:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

Wojtek

Zaawansowany użytkownik
IP zapisane
Cytat: freeman w 06 Czerwiec 2009, 19:24:13
Witam. Wg mnie wystarczy w zarządzaniu dyskami zmniejszyć rozmiar partycji (c), a następnie z wolnego miejsca utworzyć kolejną partycję.

Można i tak - najprostsze rozwiązanie pod ręką ;)
Problem bywa z tym jeden - chcesz rozszerzyć daną partycję pomimo masy wolnego, nieprzydzielonego miejsca, a tutaj ... nie da się rozszerzyć partycji do rozmiaru większego niż 20 GB (to tylko przykład, jaki mnie spotkał kilkakrotnie). W zasadzie nie wiem dlaczego tak jest ...
Pozdrawiam,
Wojtek

Niedostêpny przez najbli¿sze tygodnie/miesi±ce. Nie bêdê odpisywa³ w subskrybowanych w±tkach, nie bêdê odpisywa³ na wiadomo¶ci prywatne.

lordzik24

Aktywny użytkownik
Miejsce pobytu: Siedlce
IP zapisane
Pliki trzeba zdefragmentować. Ja tak miałem

Wojtek

Zaawansowany użytkownik
IP zapisane
Cytat: grzegorz7853 w 06 Czerwiec 2009, 21:53:34
Pliki trzeba zdefragmentować. Ja tak miałem

U mnie źródłem problemu było coś innego (wciąż nie wiem co :)). Dyski miałem zdefragmentowane.
Pozdrawiam,
Wojtek

Niedostêpny przez najbli¿sze tygodnie/miesi±ce. Nie bêdê odpisywa³ w subskrybowanych w±tkach, nie bêdê odpisywa³ na wiadomo¶ci prywatne.

lordzik24

Aktywny użytkownik
IP zapisane
Zawsze jakiś plik się mógł nie przenieść. Mały plik systemowy naprzykład. Ja tak miałem...:/

Wojtek

Zaawansowany użytkownik
IP zapisane
Cytat: grzegorz7853 w 07 Czerwiec 2009, 00:25:19
Zawsze jakiś plik się mógł nie przenieść. Mały plik systemowy naprzykład. Ja tak miałem...:/

Może, ciężko stwierdzić. Tak czy siak - narzędzie staje się wtedy kompletnie bezużyteczne.
Dlatego polecam właśnie GParted - pracuje przy wyłączonym systemie operacyjnym, nie jest uruchamiany z dysku twardego - dysk jest dla tego programu tylko dodatkowym, nieużywanym w danej chwili nośnikiem.
Pozdrawiam,
Wojtek

lordzik24

Aktywny użytkownik
IP zapisane
Ten program co podałem wcześniej przy resizingu partycji uruchamia ponownie komputer i wszystko przenosi i ustawia. Można ustawić kilka operacji na raz a on to zrobi przy jednym restarcie:)

Jeśli gParted ktoś nagrywa na płyte to przy mojej radzie płyty nie będzie marnował (taki mały szczegół)  :D

Microsoft

**
Użytkownik
IP zapisane
Ja tam wkładam Ubuntu Live CD i zmieniam wielkosc partycji. U mnie zawsze to działa.

freeman

*
Nowy użytkownik
FiestaKlubPolska
Miejsce pobytu: Wielkopolska
IP zapisane
Ze zmniejszeniem rozmiaru partycji, a potem zrobieniu z tego nowej partycji nie ma wielkiego problemu. Gorzej jeśli chcesz zwiększyć partycje C o zwolnione miejsce z partycji D (np)
Fiesta Klub Polska na YouTube

lordzik24

Aktywny użytkownik
IP zapisane
Cytat: Microsoft w 09 Czerwiec 2009, 16:42:19
Ja tam wkładam Ubuntu Live CD i zmieniam wielkosc partycji. U mnie zawsze to działa.

A mi się zamawiać nie chce, ani pobierać :P  Wole jakiś program windowsowy zainstalować i do dzieła  :D

Microsoft

**
Użytkownik
IP zapisane
Heh tych dystrybucji linuksa mam pelno w chacie ale juz sobie odpuscilem - linuks nie jest na desktop i juz