Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna

Ceny Windowsa Seven

<< < (7/11) > >>

tbgkol:
Ok, Piasku, kto każe kupować od razu wersje za 700zł :P Przecież równie dobrze można kupić HB za 200zł. Niestety ale porównanie tego, że MS by więcej zarobił sprzedając za mniejszą cenę, do cięcia samochodów na żyletki jest nietrafione. To można bardziej porównać do tego, że pewnie teraz będzie większa obniżka ceny Visty jak wydadzą w7. Ja cię musze zapewnić, że cena Windowsa jest teraz optymalna, żeby jak najwięcej zarobić i proszę, aby już nigdy więcej żaden domorosły ekonom nie wymądrzał się, jakto MS mógłby więcej zarobić po obniżce cen, bo oni maja takie ceny, żeby wyciągnać jak najwięcej zysku!  (Chyba potórzyłem się 3 razy w jednym zdaniu... Mam nadziej że nie macie mi tego za złe?)

--- Cytat: PiasQ w 03 Czerwiec 2009, 20:52:57 ---na tańszym zarobić można wiele więcej
--- Koniec cytatu ---

Odsyłam do tego mojego posta....

--- Cytat: tbgkol w 03 Czerwiec 2009, 15:42:21 ---
--- Cytat: szpachla w 03 Czerwiec 2009, 14:07:58 ---Gdyby był po 100 zł to gra nie warta świeczki, po co męczyć się z ściąąganiem, crackowaniem skoro za 100 zł można mieć wypas oryginał all in.

--- Koniec cytatu ---

A nie pomyślisz, że wtedy niektórzy mogliby sobie wydedukować w swoich łepetynach, że jak ten system kosztuje 100zł, więc na pewno nie jest dobry i zresztą po co mam go kupować? W końcu to 100zł więc MS wcale tak dużo nie straci...

--- Cytat: szpachla w 03 Czerwiec 2009, 14:07:58 ---Jeszcze jedno: lepiej sprzedać 50 kopii po 100 zł czy 5 po 700? :)

--- Koniec cytatu ---

A jeżeli sprzedadzą 5 kopii po 700 i 20 kopii po 100? To ile im wyjdzie? :P Ty chłopie nie bądź lepszy w ekonomii od ekonomów z MS, bo oni na prawdę wiedzą po ile sprzedać produkt, żeby jak najwięcej zarobić...

--- Koniec cytatu ---

szpachla:
Dogadać można się z kanarem w tramwaju :) Lub z policjantem za przekroczenie prędkości.
Jak wpada kontrola z urzędu nie jest już tak łatwo.
Trzeba by sporo $$$ ... :)
Poza tym kontrole w firmach są częstsze niż w domach, i tak jak michau mówi, gra nie warta świeczki.
Pamiętam takiego kolesia jakieś 10 lat temu, szukał na szybko 70 licencji na windows 95 :)
....chyba OT, Kończę.

Madzia:
U nas w firmie sa piraty. Firma jest oczywiscie mala. Czasami jest kontrola i co z tego. Jakos sie dogaduja :P Takze nie generalizuj :P

lukas_gab:
I tu jest problem - większość ludzi przyjmuje to za normalność i nie bierze tego przestępstwa na poważnie. Co mogę powiedzieć jeszcze o cenach - jak ktoś czytał mój post z innego foru którego hotlinkowałem wie ze wymieniałem tam niektóre czynniki składające się na cenę. Zainteresowanych odsyłam do czytelni jednak przedstawie jeden z czynników-  przezemnie nazywany X. Ogólnie producent jest świadomy, że ileś tam % jest piratami, więc musi sie zabezpieczyć i podnosi cenę, żeby zrekompensować sobie straty - innymi słowy MY legalni userzy płacimy za piratów. Mozna powiedzieć " ja nie będę za nikogo płacił" i spiracić jednak to problemu nie rozwiąże - im mniej piractwa tym ceny spadną. Zauważcie, że tak samo jest z cenami prądu - więcej ludzi podprowadza, cena rośnie. Innymi słowy złodzieje sami na siebie bicz kręcą, i przy okazji na legalnych userów...

PiasQ:
Chwal się, to szybko firmy nie będzie ...
tbgkol - ekonomiści nie mogą wiedzieć jak będzie najlepiej ... mogą się jedynie domyślać analizując. To nie są bogowie, że wiedzą co jak dokładnie się sprzedawać będzie. A jak już byliby przewidywalni względem rynku, to sądzę, że byliby maklerami, a nie ekonomistami ;). Tak jak w oprogramowaniu MS są luki, tak i w ich ekonomice mogą być luki, ale to się tyczy każdego.
Przede wszystkim próba jeszcze nikomu nigdy nie zaszkodziła, ale widać MS boi się spróbować ...
Ekonomiści firmy navteq np. stwierdzili, że lepiej w ogóle nie wypuszczać map PL do pewnych systemów bo i tak Polacy spiracą ... i sądzisz, że oni wiedzą lepiej? Mają tylko rację w tym, że spiracą, ale jeśli głupia mapka PL będzie dalej kosztowała 300-400 zł, a jej jakość będzie wołała o pomstę do nieba.
No ale już nie będę przytaczał więcej przykładów, bo na prawdę robi się OT ;). Ja osobiście nie dałbym sobie ręki uciąć, że ekonomiści MS są wszechwiedzący ... wiem natomiast, że mogą tylko analizować, wyliczać największe prawdopodobieństwo itp. Ale póki nie spróbują to nie będą wiedzieć.

lukas_gab
Są dwie strony medalu, ale pamiętajmy, że zasada jest w większości taka - "nasz klient, nasz pan" ... Ceny softu zaczęły się od wysokich, stąd pojawiło się piractwo (kiedyś głównie gry). Skoro producent podwyższa cenę, żeby zrekompensować sobie piractwo, to automatycznie te piractwo wzmaga ... nie tędy droga ...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej