Windows 7 vs. Windows Server 2008 R2 (7 Server?)

Zaczęty przez Kto¶NieCo¶, 17 Maj 2009, 21:05:18

Poprzedni wątek - Następny wątek

Który system wolisz?

Windows 7
30 (88.2%)
Windows Server 2008 R2
4 (11.8%)

Głosów w sumie: 34

Kto¶NieCo¶

Aktywny użytkownik
Miejsce pobytu: Woj. ¦l±skie
IP zapisane
Co myślicie o poszczególnych systemach?
Który z nich jest wg. Was lepszy?
I czy po dobrym ustawieniu funkcji Server 2008 R2 osiąga funkcjonalnośc zwykłęj Siódemki?
PC1: Intel Celeron 2,6ghz, 1GB RAM, ATI 9200SE 128MB, 80GB HDD, Windows 7 RTM Starter
PC2: HP DV5-1170ew: Intel Core2Duo 2,26ghz, 4GB RAM, NVIDIA 9600M GT 512MB, 320GB HDD, Windows 7 RTM Ultimate/ Home Premium x64

tbgkol

Ekspert
"Live together, die alone, man."
Miejsce pobytu: Tarnobrzeg
IP zapisane
Temat do kosza bo jest ogólnie bez sensu... Jak można porównywać wersję serwerową ze zwykłą na stacje robocze? Przecież one są wogóle do czego innego przystosowane i to tak jakby porównywać papier do drewna i się pytać, który według nas jest lepszy, a to przecież będzie zależeć, bo te dwa produkty są do całkiem innego przeznaczenia! Papier-np. do pisania, podcierania się, drewno-mp. na podpałkę lub do budowania domów, chociaż pochodzą z jednego źródła-lasu...
Jak już to zrób ankietę 2k8 vs 2k8 R2...
Odszed³em z powodu chamstwa michaua. ;)

TonyM

Zaawansowany użytkownik
Que te pasa man?
Miejsce pobytu: STW
IP zapisane
Cytat: tbgkol w 17 Maj 2009, 21:35:40
Temat do kosza bo jest ogólnie bez sensu... Jak można porównywać wersję serwerową ze zwykłą na stacje robocze? Przecież one są wogóle do czego innego przystosowane i to tak jakby porównywać papier do drewna i się pytać, który według nas jest lepszy, a to przecież będzie zależeć, bo te dwa produkty są do całkiem innego przeznaczenia! Papier-np. do pisania, podcierania się, drewno-mp. na podpałkę lub do budowania domów, chociaż pochodzą z jednego źródła-lasu...
Jak już to zrób ankietę 2k8 vs 2k8 R2...

zły przykład dałeś ;P
Ja by porównał papier kancelaryjny z papierem fotograficzny. Oba są papierami, lecz jeden służy do pisania, a drugi do drukowania na nim zdjęć... ;)

tbgkol

Ekspert
IP zapisane
Nieważny przykład-ważna treść. ;)

szpachla

Aktywny użytkownik
GG.HF
IP zapisane
TO może opisałbyś nam różnicę między między tym serwerem a zwykłym 7, bo jakoś kartony do mnie nie przemawiają.
Intel Core2Duo E6300 1,86@3.2 GHz
Asus p5k
G.Skill 2X1GB @ 900 MHz
GeForce 8800 GT, core @ 600 MHz
Chieftec GPS-450W

tbgkol

Ekspert
IP zapisane
Cytat: szpachla w 17 Maj 2009, 22:18:23
TO może opisałbyś nam różnicę między między tym serwerem a zwykłym 7, bo jakoś kartony do mnie nie przemawiają.

Hahaha. Chłopcze, najpierw dowiedz się czym się różni stacja robocza od serwera(zobacz na wiki). I wtedy sie domyślisz jakich funkcji\narzędzi nie ma na w7 a są na r2 lub odwrotnie, lub po prostu zainstaluj oba systemy i porównaj sobie.

Jooseph

Ekspert
IP zapisane
Różnica jest prosta. Systeme serwerowe są przeznaczone na komputery, które służą jako serwer, np. aby postawić stronę WWW, serwer plików, bądź gry. Systemy typu Desktop (np. Windows 7) są przystosowane do komputerów mających służyć jako narzędzie pracy przeciętnego użytkownika. Chociażby do prac biurowych, edycji filmów/zdjęć, gier.

tbgkol

Ekspert
IP zapisane
I jeszcze można dodać, że nie wszystkie programy\gry działają na odpowiednikach serwerowych(patrz: cs nie działa na 2k8, a na Viście tak). ;)

Hadron

**
Użytkownik
IP zapisane
Ogólnie ankieta spoko, tylko że każdy, kto bierze w niej udział powinien najpierw samemu przetestować obe te systemy.  :P

tbgkol

Ekspert
IP zapisane
Tyle, ze ta ankieta jest bez sensu!
Tu masz dlaczego:
CytatJa by porównał papier kancelaryjny z papierem fotograficzny. Oba są papierami, lecz jeden służy do pisania, a drugi do drukowania na nim zdjęć... quote]

Jooseph

Ekspert
IP zapisane
Jestem za zamknięciem tematu i utworzeniem nowego z ankieta na temat samych systemów serwerowych.

tbgkol

Ekspert
IP zapisane
Tak i to oczywiście nie w tym dziale by się znalazło, ale w Vista, XP i inne. ;)

szpachla

Aktywny użytkownik
GG.HF
IP zapisane
CytatHahaha. Chłopcze, najpierw dowiedz się czym się różni stacja robocza od serwera(zobacz na wiki). I wtedy sie domyślisz jakich funkcji\narzędzi nie ma na w7 a są na r2 lub odwrotnie, lub po prostu zainstaluj oba systemy i porównaj sobie.

Haha dzieciaku... kiedy ja bawiłem sie serwerami to byłeś dopiero w planach więc nie wyskakuj z takimi tekstami, tylko przytocz jakieś konkrety, a nie mówisz mi że serwer to serwer. Tyle też wiem.

A pytanie brzmi czym będzie się różnił Windows Serwer 2009 od Windows 7. Np. w kwestii wydajności, obsługi akceleracji, wielozadaniowości itd.
Asus p5k
G.Skill 2X1GB @ 900 MHz
Chieftec GPS-450W

tbgkol

Ekspert
IP zapisane
Cytat: szpachla w 17 Maj 2009, 23:50:40
Haha dzieciaku... kiedy ja bawiłem sie serwerami to byłeś dopiero w planach więc nie wyskakuj z takimi tekstami, tylko przytocz jakieś konkrety, a nie mówisz mi że serwer to serwer. Tyle też wiem.

A pytanie brzmi czym będzie się różnił Windows Serwer 2009 od Windows 7. Np. w kwestii wydajności, obsługi akceleracji, wielozadaniowości itd.

No rzeczywiście, znawca się znalazł, który nawet nie wiem jakie są podstawowe różnice pomiędzy wersją serwerową, a zwykłą.... żaled

szpachla

Aktywny użytkownik
GG.HF
IP zapisane
No to mnie zasypałeś wiadomościami, widać że sie znasz. Wracaj lepiej do papierów i budowania z drewna.
Asus p5k
G.Skill 2X1GB @ 900 MHz
Chieftec GPS-450W