Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna

Waszym zdaniem..szybszy Windows 7 czy Vista?

<< < (7/10) > >>

Wojtek:

--- Cytat: orzech w 07 Maj 2009, 17:09:38 ---Wojtuś nie buntuj się. Pomiędzy Vista a 7 widać gigantyczną różnicę w prędkości przy normalnym korzystaniu z systemu (czyt. nie zaraz po instalacji). Jeśli ktoś twierdzi że różnica jest niezauważalna, to albo jest ślepy i tępy, albo spie$#olil instalacje 7 i mu zamula. Tyle.

--- Koniec cytatu ---

Zachowujecie się jak ekstremalni fani Linuxa, którzy akceptują tylko wybrane fakty dotyczące ich ukochanego systemu.
Jak pisałem na samym początku - rzecz jest na pewno zależna od konfiguracji komputera.
Wspomniałem zresztą, że sam zainstaluję niedługo Windows 7 na słabym sprzęcie, na którym w życiu nie zainstalowałbym Visty. Dlaczego? Bo opinie użytkowników wskazują, że na mniej wydajnych komputerach Windows 7 sprawuje się nieporównywalnie lepiej od Visty.
Kropka.
Jeżeli przeczytacie na spokojnie moje wypowiedzi - nie piszę w żadnym punkcie o tym, że Windows 7 jest wolny, a Vista szybsza.
Stwierdziłem tylko, że na moim komputerze nie widać praktycznie różnicy, a jeśli nawet jest jakaś - to minimalna.
Identycznego zdania jest zresztą mój kolega, pracujący jako programista w głównej siedzibie Microsoftu w Redmond i dysponujący takim samym komputerem jak mój. Gdyby Windows 7 rzeczywiście chodził lepiej na jego komputerze, nie omieszkałby o tym napisać - w końcu to reklama nowego produktu jego firmy.
Nie pisz o tym, że ktoś jest ślepy lub tępy - bo to świadczy niezbyt dobrze o Tobie. Wybrałeś sobie konkretne przypadki i na ich podstawie budujesz obraz ogólny.
Ja mówię tylko o tym, że nie w każdym przypadku Windows 7 jest dużo szybszy od Visty. Czy tak ciężko to zrozumieć?

Mistol:
Wg mnie Vista i Windows 7 są bardzo podobne  z wyglądu.Stabilność systemów jest na pewno porównywalna ale jeśli chodzi o prędkość (wydajność)
to nie ma co porównywać.Seven jest znacznie szybszy i tu bym bardziej zastanawiał się nad konkurowaniem jego z systemem Windows XP.
U mnie czasami nawet lepiej pod tym względem wypada właśnie Windows 7.

TonyM:

--- Cytat: Wojtek w 07 Maj 2009, 17:17:36 ---
--- Cytat: orzech w 07 Maj 2009, 17:09:38 ---Wojtuś nie buntuj się. Pomiędzy Vista a 7 widać gigantyczną różnicę w prędkości przy normalnym korzystaniu z systemu (czyt. nie zaraz po instalacji). Jeśli ktoś twierdzi że różnica jest niezauważalna, to albo jest ślepy i tępy, albo spie$#olil instalacje 7 i mu zamula. Tyle.

--- Koniec cytatu ---

Zachowujecie się jak ekstremalni fani Linuxa, którzy akceptują tylko wybrane fakty dotyczące ich ukochanego systemu.
Jak pisałem na samym początku - rzecz jest na pewno zależna od konfiguracji komputera.
Wspomniałem zresztą, że sam zainstaluję niedługo Windows 7 na słabym sprzęcie, na którym w życiu nie zainstalowałbym Visty. Dlaczego? Bo opinie użytkowników wskazują, że na mniej wydajnych komputerach Windows 7 sprawuje się nieporównywalnie lepiej od Visty.
Kropka.
Jeżeli przeczytacie na spokojnie moje wypowiedzi - nie piszę w żadnym punkcie o tym, że Windows 7 jest wolny, a Vista szybsza.
Stwierdziłem tylko, że na moim komputerze nie widać praktycznie różnicy, a jeśli nawet jest jakaś - to minimalna.
Identycznego zdania jest zresztą mój kolega, pracujący jako programista w głównej siedzibie Microsoftu w Redmond i dysponujący takim samym komputerem jak mój. Gdyby Windows 7 rzeczywiście chodził lepiej na jego komputerze, nie omieszkałby o tym napisać - w końcu to reklama nowego produktu jego firmy.
Nie pisz o tym, że ktoś jest ślepy lub tępy - bo to świadczy niezbyt dobrze o Tobie. Wybrałeś sobie konkretne przypadki i na ich podstawie budujesz obraz ogólny.
Ja mówię tylko o tym, że nie w każdym przypadku Windows 7 jest dużo szybszy od Visty. Czy tak ciężko to zrozumieć?

--- Koniec cytatu ---

ok, masz racje... na konfiguracji 1/100 vista chodzi równie szybko jak windows 7... Lecz w pozostałych 99 przypadkach jest inaczej...

P.S nie jest ci przykro, że jesteś w mniejszości?

Wojtek:

--- Cytat: TonyM w 07 Maj 2009, 17:35:43 ---ok, masz racje... na konfiguracji 1/100 vista chodzi równie szybko jak windows 7... Lecz w pozostałych 99 przypadkach jest inaczej...

--- Koniec cytatu ---

Ależ o nic innego mi nie chodziło. Liczb nie znam, pokazuję tylko, że nie każdej maszynie Windows 7 dodaje skrzydeł.

--- Cytat: TonyM w 07 Maj 2009, 17:35:43 ---P.S nie jest ci przykro, że jesteś w mniejszości?

--- Koniec cytatu ---

Popłakałem chwilę i przeszło ... już mi to tak nie przeszkadza.

Wojtek:
Pisaliście o cwaniaku, ślepcu czy głupku - trzeba się bronić.
Coraz więcej testów Windows 7 pokazuje, że wielki przyrost szybkości nowego systemu w porównaniu z Vistą nie jest tak bardzo związany z rzeczywistością jak z ... oczekiwaniami użytkowników i efektem placebo. Nie chodzi tu o to, że Windows 7 ma być wolniejszy - w wielu konfiguracjach może być szybszy o tak niewiele, że pozostanie to wręcz niezauważalne.

http://gizmodo.com/5233098/windows-7-release-candidate-1-vs-vista-first-benchmarks

Tutaj jakiś test z mało istotnymi benchmarkami:

http://www.tuxradar.com/content/benchmarked-ubuntu-vs-vista-vs-windows-7

A tu kolejny z nich - http://www.technonews.pl/Technonews/1,94439,6579375,Windows_7_wcale_nie_szybszy_od_Visty_.html

"A miało być tak pięknie - wydawało się, że Windows 7 będzie znacznie szybszy od Visty. Tak twierdził Microsoft, a wtórowali mu m.in. pierwsi testerzy nowego systemu. Wygląda jednak na to, że to nie do końca prawda - z testów przeprowadzonych przez PCWorlda wynika, że przeciętny użytkownik raczej nie zauważy różnicy...

Dziennikarze amerykańskiego PCWorlda przygotowali trzy pecety testowe - wydajny desktop Maingear M4A79T Deluxe, całkiem przeciętnego HP Pavilliona a6710t desktop i notebooka Dell Studio XPS 16. Na każdym z nich zainstalowano najpierw Windows Vista (w wersji Ultimate 32-bit, z zainstalowanymi wszystkimi możliwymi poprawkami) i przeprowadzono kilka testów wydajności - wykorzystano benchamarkWorldBench 6 (który sprawdza wydajność systemu w popularnych aplikacjach). Później Vistę zamieniono na Windows 7 (32-bit, wersja RC Ultimate) i cały proces przeprowadzono ponownie. Na koniec wystarczyło porównać wyniki...

Dobra wiadomość (dla osób niecierpliwie wyczekujących premiery Windows 7) jest taka, że w większości testów system wypadł lepiej niż Vista. Zła jest taka - że różnica w wydajności zwykle była minimalna i raczej wątpliwe, by zwykły użytkownik ją zauważył. Wyjątkiem były testy wydajności programu Nero - tu przewaga "Siódemki" sięgała nawet 25%.

Wygląda na to, że rewolucji nie będzie - użytkownicy spodziewający się, że Windows 7 będzie żwawa niczym XP (na porównywalnym sprzęcie) raczej srogo się rozczarują...

Autorzy testu zastrzegają jednak, że wszystkie pomiary dotyczyły wersji RC Windows 7 - czyli wydania testowego. Niewykluczone więc, że programiści Microsoftu zdołają do czasu udostępnienia gotowego systemu wprowadzić do niego jakieś zmiany zwiększające wydajność..."

I tak zostanę przy Windows 7, bo mi się podoba. Ciężko mi się przyzwyczaić tylko do nowego paska dolnego, ale poza tym działa całkiem przyjemnie ...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej