Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna
Integracja pakietu językowego z płytą instalacyjną Windows 7 - Poradnik
kowalmisiek:
Mam pytanie. W opisie jest tak napisane" -Jeśli chcesz to możesz teraz wrzucić dodatkowe pliki takie jak np. tapety, kompozycje poprawki tłumaczenia itp.
Ja podmieniłem pliki user32.dll.mui i aero.msstyles.mui na poprawione. Zostaną one zintegrowane z systemem. Pliki należy skopiować do odpowiedniego katalogu w X:\7Work\WIM. Trzeba będzie oczywiście przejąc je na własność i ustawić uprawnienia" Domyslam sie ze te pliki to sa brak znaku wodnego i waskie menu start. Znalazlem te pliki ale za chiny ludowe nie moge ich skopiowac do tego katalogu. I mam pytanie 2 czy je mam wpakowac do en-us czy do Pl-pl? No to dorobilem. Chcialem wszystko usunac a teraz mi wywala ciagle blad ze nie mam uprawnien do usuniecia plikow z katalogu WIM. Co zrobic?
egonek:
--- Cytat: kowalmisiek w 25 Maj 2009, 22:32:52 ---Domyslam sie ze te pliki to sa brak znaku wodnego i waskie menu start. Znalazlem te pliki ale za chiny ludowe nie moge ich skopiowac do tego katalogu. I mam pytanie 2 czy je mam wpakowac do en-us czy do Pl-pl? No to dorobilem. Chcialem wszystko usunac a teraz mi wywala ciagle blad ze nie mam uprawnien do usuniecia plikow z katalogu WIM. Co zrobic?
--- Koniec cytatu ---
Tak to są pliki od wąskiego menu i znaku wodnego. Jeżeli wszystko zrobiłeś dobrze to po przejęciu właśności plików (wg instrukcji: http://www.tricks.com.pl/przejmowanie-na-wlasnosc-pliku-lub-folderu-w-systemie-windows-vista/) powinno dać się je podmienić.
Wojtek:
--- Cytat: robertnik w 07 Maj 2009, 20:29:22 ---
--- Cytat: sCooBy^ w 04 Maj 2009, 11:00:50 ---2. Gdy wykonamy wszystkie czynności spolszczające, należy z menu programu Sysprep wybrać opcję Enter System Out-of-Box Experience (OOBE), zaznaczyć opcję Generalize i pozwolić na zamknięcie systemu.
--- Koniec cytatu ---
Nie za bardzo uprościłeś opis?? :) Po instalacji Twojego spolszczenia, czyli na na virtualbox czy virtualPC otwieram CD z nagranym spolszczeniem i go zwyczajnie uruchamiam. Instalacja przebiega standardowo, jednak zamykając OS według powyższych wskazówek występuje komunikat o błędzie. Po wybraniu Shudown z menu start OS już nie chce się uruchomić, staje na planszy "Trwa uruchamianie usług przez instalatora".
Co robię nie tak?
--- Koniec cytatu ---
Nie jestem pewien czy dobrze Cię zrozumiałem, ale jeśli wybrałeś "generalize" i zamknąłeś system - nie powinienieś go już uruchamiać.
Wszystkie dalsze czynności wykonywać trzeba na osobnym systemie lub po wystartowaniu środowiska Windows PE.
Jeżeli uruchomiłeś system po generalizacji, wszystko trzeba powtarzać od nowa - nie możesz wykorzystać go do tworzenia obrazu.
Mam kilka pytań do Scoobyego ... :
Wykorzystywałeś WAIK do tworzenia obrazu Windows 7, czy bazowałeś (pisząc ten krótki opis) na doświadczeniach z pracy w audit mode w Viście?
Skąd moje wątpliwości ... - WAIK w podanej przez Ciebie wersji teoretycznie nie powinien obsłużyć Windows 7 (wyskoczy prawdopodobnie błąd 0*0x2), można za to stworzyć nowy obraz Windows 7 korzystając z "WAIK for Windows 7 RC".
Zabrakło w Twoim opisie postreflectowania - celowo je pominąłeś? W teorii może to wpłynąć bardzo negatywnie na instalację systemu na innych komputerach.
W najnowszej wersji WAIK plik PostReflect.exe nie istnieje, pewnie jego pracę wykonuje inne polecenie (lub generalizacja działa tak dokładnie).
Wydaje mi się, że tworzenie obrazu Windows 7 wygląda nieco inaczej niż tworzenie obrazu Visty - zintegrowałem na szybko Windows 7 32-bit 7127 z najnowszym pakietem językowym i poszło jak należy - tyle, że np. system 'nie zapamiętał' który język jest tym domyślnym, 'nie zapamiętał' ustawień dodatkowych pakietów regionalnych (20 schematów działało jak należy przed 'generalize', ale po instalacji z tak stworzonego obrazu trzeba było je ręcznie uaktywniać).
Generalnie widzę pewne różnice między zabawą z WAIK w Viście i w Windows 7.
kowalmisiek:
--- Cytat: egonek w 25 Maj 2009, 23:46:13 ---Tak to są pliki od wąskiego menu i znaku wodnego. Jeżeli wszystko zrobiłeś dobrze to po przejęciu właśności plików (wg instrukcji: http://www.tricks.com.pl/przejmowanie-na-wlasnosc-pliku-lub-folderu-w-systemie-windows-vista/) powinno dać się je podmienić.
--- Koniec cytatu ---
Niestety to nic mi nie daje. W tym momencie nie moge w ogóle usunac katalogu WIM z dysku :( Caly czas jak chce usunac wywala blad przy poszczegolnych plikach o bledzie uprawnien i nie usowa. Zrobilem wszystko wedlug wskazowek z linku i nic. Najdziwniejsze jest to ze na dysku mam wolne wiejsce ponad 16gb a zanim zaczalem to robic mialem 17gb czyli niby jakby sie usunelo ale katalog zostal z podfolderami i plikami a jak dam wlasciwosci to pisze ze zajmuje 11gb. Normalnie szlak mnie juz trafia. Kombinuje i kombinuje i nie da sie. Z wiersza polecen nieda sie, roznego typu programami do usowania tez sie nieda, nawet sciaglem linux live cd i odpalilem go i tez sie nieda. Co za syf
egonek:
--- Cytat: kowalmisiek w 26 Maj 2009, 00:38:05 ---Niestety to nic mi nie daje. W tym momencie nie moge w ogóle usunac katalogu WIM z dysku :( Caly czas jak chce usunac wywala blad przy poszczegolnych plikach o bledzie uprawnien i nie usowa. Zrobilem wszystko wedlug wskazowek z linku i nic. Najdziwniejsze jest to ze na dysku mam wolne wiejsce ponad 16gb a zanim zaczalem to robic mialem 17gb czyli niby jakby sie usunelo ale katalog zostal z podfolderami i plikami a jak dam wlasciwosci to pisze ze zajmuje 11gb. Normalnie szlak mnie juz trafia. Kombinuje i kombinuje i nie da sie. Z wiersza polecen nieda sie, roznego typu programami do usowania tez sie nieda, nawet sciaglem linux live cd i odpalilem go i tez sie nieda. Co za syf
--- Koniec cytatu ---
Odmontuj katalog w GimageX i spróbuj wszystko od początku (dokładnie). Uprawnienia do plików spróbuj przejąć według poniższej instrukcji:
--- Kod: ---http://rapidshare.com/files/237403319/Instrukcja.odt
--- Koniec kodu ---
Jeżeli po przejęciu uprawnień nie będzie się dało podmienić plików, to ewentualnie spróbuj zmienić nazwę plików tzn. user32.dll.mui na np. user32.dll.bak i wtedy wrzucić poprawiony plik do katalogu.
Jak już to nie zadziała to nie wiem.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej