Serfer

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Witam wszystkich!

Moja wersja systemu to Win 7 Proffesional 64-bit, a komputer to Dell Vostro 3550. Mam następujący problem, otóż już od pół roku podczas używania komputera okna aktywne zostają bez przyczyny i powodu dezaktywowane, filmy kiedy mam włączone na pełnym ekranie zostają minimalizowane do pierwotnego rozmiaru lub w pełnym ekranie pokazuje mi się pasek startu, a gry zostają minimalizowane i komputer wraca do pulpitu. Sprawdzałem, czy to może być przyczyna myszki dezaktywując TouchPada i odłączając myszkę, bez skutku i tutaj moje czyny w tą stronę się skończyły. Da się z danym problemem funkcjonować, ale ciągłe aktywowanie aktywnego okna podczas pisania dokumentów jest bardzo irytujące.
Tutaj wychodzę do Państwa z pytaniem i prośbą, czy da się coś z tym zrobić nie przeinstalowując systemu?

Pozdrawiam!

X-Men

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Restart komputera  -> klawisz f8 -> ostatnia znana dobra konfiguracja

Serfer

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Brak takiej konfiguracji. Jak już napisałem, problem trwa już od ponad pół roku.

Jakieś inne propozycje? :)

X-Men

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
A dasz radę przywrócić system do momentu kiedy było dobrze?

Serfer

*
Nowy użytkownik
IP zapisane

X-Men

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
W takim razie ostatni pomysł jaki przyszedł do głowy to instalacja nakładkowa oczywiście jak posiadasz płyte z systemem

Serfer

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
W komputerze miałem już zainstalowany system i jedyne co mam do instalowania systemu, to tak zwany Recovery Pack, czy coś w tym stylu. Jest on na dysku i to właśnie z niego instaluje się system od nowa.

X-Men

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Format kompa a instalacja nakładkowa to 2 różne rzeczy. I skoro nie masz płyty z systemem to właśnie programem rekovery możesz cofnąć system do momentu kiedy było wszystko dobrze
Ps A nie miał byś od kogo pożyczyć płyty z tym windows'em?

kamiton

Ekspert
Miejsce pobytu: Amsterdam
IP zapisane
Cytat: X-Men w 23 Maj 2013, 19:54:58
Format kompa a instalacja nakładkowa to 2 różne rzeczy. I skoro nie masz płyty z systemem to właśnie programem rekovery możesz cofnąć system do momentu kiedy było wszystko dobrze
Ps A nie miał byś od kogo pożyczyć płyty z tym windows'em?

na co komu w takim przypadku jakas instalacja nakładkowa? autor napisał chyba dosc wyczerpujacych informacji,recovery nic nie pomoze w takim stanie bo termin jaki autor podał jest jak najbardziej odległy. tu tylko format i czysta instalacja bez zbędnych producenckich app jest w stanie przywrócic prawidłową prace .

Serfer

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Żadnych płytek, ani łatek nie mam. Jak wyżej, nie mogę przywrócić systemu.

Nie ma możliwości jakiejkolwiek innej naprawy jak tylko format systemu?

X-Men

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
kamiton jesteś tu ekspertem a piszesz jakieś bzdury "na co komu instalacja nakładkowa" A więc na to żeby nie formatować nie potrzebnie komputera i taka instalacja poprostu doinstaluje uszkodzone pliki. I zauważyłem już w paru wątkach z problemami z kompem i za każdym razem odpowiedź jest taka sama zrób format a format to nie jest rozwiazanie problemu tylko kapitulacja

igbron

Aktywny użytkownik
Miejsce pobytu: Warszawa
IP zapisane
Podczas uruchamiania systemu, jeszcze przed ekranem ładowania plików naciskamy klawisz F8, aby włączyć menu Zaawansowane opcje rozruchu. Na ekranie Zaawansowane opcje rozruchu wybieramy przy pomocy strzałek w górę i w dół pozycję Tryb awaryjny z wierszem poleceń i naciskamy Enter.
Po uruchomieniu cmd wpisz sfc /scannow. Komputer dokona sprawdzenia stan plików systemowych i powinien poinformować o uszkodzonych plikach. Będziesz wiedział czy system plików jest OK. Reszta ewentualnie potem.

Serfer

*
Nowy użytkownik
IP zapisane

Serfer

*
Nowy użytkownik
IP zapisane

igbron

Aktywny użytkownik
Miejsce pobytu: Warszawa
IP zapisane
Wynika z tego, że system jest ok. Prawdopodobną przyczyną są problemy sprzętowe, np karta graficzna, pamięć RAM. Dobrze by było przetestował te elementy jakimś benchmarkiem. W sieci jest ich sporo.