TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Mikrofon nie dziala (sterowniki są)

Mikrofon nie dziala (sterowniki są)
« dnia: 21 Kwiecień 2012, 20:10:36 »
Witam mam problem nie działa mi mikrofon. Wcześniej miałem XP-ka i gdy go podłączałem to wyskakiwało okienko z pytaniem co zostało podłączone do różowego gniazda. Klikałem "Ok" i mikrofon działał. Oddałem komputer do serwisu (siadł mi dysk) a tam przy okazji wgrali mi Windowsa 7. No i teraz mikrofon mi nie działa a słuchawki, głośniki tak.

W Panel sterowania ->  Dźwięk -> Nagrywanie mam "AUX-urządzenie zgodne ze standardem HDA, włączone ustawione jako domyślne, nie wyciszony.
Gdy coś mówię to pasek po prawej nie rusza się.
Próbowałem aktualizować sterowniki we "Właściwościach" ale pisało że mam zainstalowany najnowszy.
Zainstalowałem "Realtek HD Audio Driver dla Windows Vista/7 R2.68" ale to nic nie dało. Dodatkowo po instalacji nie było Menadżera.
Windows 7 Ultimate 64bit
Karta dźwiękowa zintegrowana. Proszę o pomoc.
Kilka screenów



Offline kamiton

  • *****
  • 1287
Odp: Mikrofon nie dziala (sterowniki są)
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Kwiecień 2012, 23:58:23 »
czyli jak widac menager urzadzen nie wykrywa ci karty - sprawdz w biosie czy masz włączoną karte bo na nic sie nie zda wczesniejsza instalacja sterowników hd audio, jak w biosie masz włączoną karte to zainteresuj sie w pierwszej kolejnosci instalacją sterownika do chipsetu, a jak nie bedziesz mógł znalesc sterowników do Win 7 x64 to instaluj te z Visty i kombinuj tryb zgodnosci.
« Ostatnia zmiana: 22 Kwiecień 2012, 00:04:22 wysłana przez kamiton »

Odp: Mikrofon nie dziala (sterowniki są)
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Kwiecień 2012, 15:02:19 »
Patrzyłem w biosie - HDA CONTROLLER mam na Auto.
Próbowałem zainstalować: VIA 4in1 Hyperion Pro Chipset Driver 5.24A (http://www.hotfix.pl/infusions/pro_download_panel/via-4in1-hyperion-pro-chipset-driver-p201.htm) ale wyskakuje:



klikam "Ok' i instalator się wyłącza.
« Ostatnia zmiana: 22 Kwiecień 2012, 15:03:50 wysłana przez bodzio49 »

Offline kamiton

  • *****
  • 1287
Odp: Mikrofon nie dziala (sterowniki są)
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Kwiecień 2012, 09:48:44 »
odinstaluj te co ci sie poinstalowały wczesniej, wyczysc rejestr,uruchom ponownie komputer i zainstaluj te sterowniki : https://hotfile.com/dl/153787289/edc4b6d/Realtek_Audio_V6015490_vista.zip.html - wypakuj,znajdz folder driver i w nim masz setup.

Odp: Mikrofon nie dziala (sterowniki są)
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Kwiecień 2012, 13:16:46 »
Odinstalowałem stare sterowniki Właściwości -> Sterownik -> Odinstaluj, pyta czy ponownie uruchomić komputer klikam nie.
Wyczyściłem rejestr programem CCleaner i ponownie uruchomiłem komputer. Włączył się a stare sterowniki automatycznie się zainstalowały pomimo że w Zaawansowane ustawienia systemu -> Sprzęt -> Ustawienia instalacji urządzeń mam na nie.


Spróbowałem Właściwości -> Sterownik -> Aktualizuj sterownik, wybieram  folder ze sterownikiem (od ciebie) i wyskakuje że sterownik jest aktualny.

Offline kamiton

  • *****
  • 1287
Odp: Mikrofon nie dziala (sterowniki są)
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Kwiecień 2012, 15:02:04 »
ok. pozostaw ten co sie zainstalował automatycznie. Ten co ci podałem wypakuj,znajdz folder driver i tam masz setup. Instaluj przez setup.

Odp: Mikrofon nie dziala (sterowniki są)
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Kwiecień 2012, 16:01:27 »
Mikrofon nadal nie działa. Próbowałem przez systemowy "Rejestrator dźwięku" i "Skype".
We Właściwościach -> Nagrywanie pasek się nie rusza.

Offline kamiton

  • *****
  • 1287
Odp: Mikrofon nie dziala (sterowniki są)
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Kwiecień 2012, 19:09:01 »
hmm naprawde dziwnie, a mikrofon sprawny na 100% ?

Odp: Mikrofon nie dziala (sterowniki są)
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Kwiecień 2012, 20:45:32 »
No myślę że od leżenia na półce się nie zepsuł ale dla pewności sprawdzę jutro.

@edit

Podpiąłem 2 mikrofon który działał na innym komputerze. U mnie dalej nie działa.


@edit2

Problem rozwiązany. Wystarczyło zainstalować SoundMAX ADI1986A HD Audio Driver http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/Driver/Audio/ADI/AudioAD1986A610x6100_Vista.zip

Bardzo dziękuję za pomoc.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwiecień 2012, 12:16:27 wysłana przez bodzio49 »