Słaba wydajnośc kompa.

Zaczęty przez Damiano16, 28 Luty 2009, 18:39:02

Poprzedni wątek - Następny wątek

Damiano16

**
Użytkownik
IP zapisane
Więc tak, problem polega na tym że pół roku temu zakupiłem kartę graficzną GeForce 9600 GT, po założeniu chodziła wszystko ok, gry chodziły naprawdę płynnie na wysokich detalach, rozdzielczości itp. W grach miałem ok. od 40 do 70-80 FPS.Ale teraz mam z nią problem Sad Ponieważ odczułem spory spadek wydajności w grach, tzn. jest mniej FPS. Np. w grze Test Drive Unlimited w której miałem ok. 70 FPS mam teraz ok. 50-40 na tych samych detalach, rozdzielczości! Druga gra... Company Of Heroes jest też duży spadek wydajności miałem ok. 50 a mam ok.... 25. Nie wiem co się stało... Tak się dzieje na wszystkich Windowsach... xp, vista, 7.
Temperatura karty graficznej w stresie jest na poziomie.... 65 stopni, czasami 70. Więc o co tu chodzi ?

Podam jeszcze konfing komputera:

Procek: AMD Athlon X2 4000+

Płyta główna: Gigabyte GA-M57SLI-S4

Zasilacz: Chieftec 400 watt

Dysk twardy: Seagate 250GB Sata-II

Ram: GoodRam DDr2 4 GB

lukas_gab

Ekspert
IP zapisane
Robiłeś oc ? Ja też bym stawiał może na za malą moc zasilacza , bo chefteck to chiefteck , tagan to tagan , może karta nie ma 65stopni a czujnik , weź przeczyść żeberka radiatora karty , ew. przesmaruj rdzen .

Damiano16

**
Użytkownik
IP zapisane
OC nie robiłem. Karta raczej ma te 65 stopni bo jak ją dochnołem to była gorąca. Żeberka przeczyszczone. Rdzenia to ja raczej nie będę smarował, poniewaz karte mam na gwarancji, i aby posmarować rdzeń trzeba ściągnąc takie coś:

gregor_y

Ekspert
Ten u¿ytkownik jest zabanowany na zawsze
Miejsce pobytu: Myszkowice
IP zapisane
Wyczysc całego kompa mi kurz raz tak zapchał wszystkie wiatraczki że wydajnosc miałem tylko 50%...

Co do temperatury 65 stopni w stanie spoczynku? bo jesli tak to za dużo...ja mam 48 stopni w spoczynku i 70-75 na podkreconym radeonie w stresie...

crayzoleq

Zaawansowany użytkownik
Miejsce pobytu: Dzikolandia
IP zapisane
lol, niskie macie te tempy, u mnie na starym kompie sięga 80/90 i chodzi bezproblemowo. z tego co wiem to karty graficzne mogą i powyżej setki pracować. ale nie wiem  ;D
może bios resetowałeś i się mnożniki/napięcia poprzestawiały?

lukas_gab

Ekspert
IP zapisane
Problemem zdjęcie obudowy nie jest to pare srubek zatrzasków , jednak skoro jest gwarancja to oddaj na gwarancje i tyle .

gregor_y

Ekspert
IP zapisane
Cytat: crayzoleq w 28 Luty 2009, 22:35:11
z tego co wiem to karty graficzne mogą i powyżej setki pracować. ale nie wiem  ;D

Wiesz chcę żeby mój komp pochodził jeszcze pare lat a nie spalił się w tydzien... powyżej setki hehe... :)

lukas_gab

Ekspert
IP zapisane
Maximum jakie karty winny osiągać to 80* w przypadku procesów technologicznych jeszcze z lat 8800 tam były chyba 65nm , im mniejszy proces tym mniejsza temp. Ostatnie coolery pozwalają na osianięcie 60stopni i to jest spoko.

TonyM

Zaawansowany użytkownik
Que te pasa man?
Miejsce pobytu: STW
IP zapisane
dyskutujecie ze sobą zamiast mu pomóc...
temperatura karty jak najbardziej w porządku... jak w stresie ma nawet 90C to nic się nie powinno dziać...

pewnie coś ci się poprzestawiało... może proc ma mniej mhz, albo mnożnik?... a może karta?...

W każdym bądź razie zobacz w program "Everest" może być w wersji home czy wszystkie wartości są takie jak powinny być... jak są takie ja powinny to masz problem xD

crayzoleq

Zaawansowany użytkownik
Miejsce pobytu: Dzikolandia
IP zapisane
Cytat: gregor_y w 28 Luty 2009, 22:40:48
Wiesz chcę żeby mój komp pochodził jeszcze pare lat a nie spalił się w tydzien... powyżej setki hehe... :)

mój chodzi 4 lata bez problemu.
a to znalezione:

Cytat
Zwróć uwagę na próg opóźnienia procesora, którego nie da się zmienić.
Jest on ustawiony przez producenta i wynosi 145*, tzn że taka temperatura jest jeszcze dosyć bezpieczna dla karty graficznej.

Te karty (pewnie i inne też) mają tzw. próg opóźnienia procesora graficznego, czyli temperaturę, po której GPU zwalnia, żeby się nie przegrzać.
W lepszych konstrukcjach jest on ustawiony na 145°C, w gorszych na 127°C, więc niby nie ma problemu dopóki GPU nie osiągnie 127 stopni.
Miałem dwie karty 6600GT - pierwsza to Prolink, który osiągał w stresie 110 stopni, teraz zaś mam Galaxy, który ledwo do 58 dobija. Oba na firmowym chłodzeniu - w Prolinku doszło do tego, że musiałem wymienić mały pierdzący wentylatorek na Arctic Cooling Silencera, który bez problemu zbił gorączkę karty do 56 stopni (wszystkie temperatury oczywiście w stresie).

tak więc może być tak wysoka temperatura.

Cytat: TonyM w 28 Luty 2009, 23:20:18
"...pewnie coś ci się poprzestawiało... może proc ma mniej mhz, albo mnożnik?... a może karta?..."

dlatego też właśnie o tym pisałem, u mnie w okolicy koleś sprzedawał normalnie w sklepie kręcone procki w zestawach komputerowych i po paru miesiącach się okazywało że bebeszki się różnią od podanych na fakturce :D cóż, tacy ludzie...

gregor_y

Ekspert
IP zapisane
Niech się wypowię jakiś spec ale powyżej 80 stopni wiekszosc układów się zawiesza a co dopiero po 100...a on ma ustawione na 145 haha...

Damiano16

**
Użytkownik
IP zapisane
Witam,

słuchajcie chyba jutro ide do sklepu z którego sprzedali mi karte graficzną i opiszę mój problem.. może kartę bedzie trzeba oddawać do serwisu  :-[ Nie wiem.. .

A słuchajcie, jeśli bym ściągnął tę pokrywę z karty, ściągnął radiator i posmarował dobra pastą termo przewodzącą z kawałkami srebra to by może to coś dało ??

Ale mam jeden problem... śruby w tej karcie są zamalowane na czarno tak więc.... nie ma jak tegho rozkręcić żeby się farba z nich nie zdrapała, a jeśli się zdrapię to chyba tracę gwarancję tak ?

gregor_y

Ekspert
IP zapisane
Cytat: Damiano16 w 01 Marzec 2009, 11:24:10
Witam,

słuchajcie chyba jutro ide do sklepu z którego sprzedali mi karte graficzną i opiszę mój problem.. może kartę bedzie trzeba oddawać do serwisu  :-[ Nie wiem.. .

A słuchajcie, jeśli bym ściągnął tę pokrywę z karty, ściągnął radiator i posmarował dobra pastą termo przewodzącą z kawałkami srebra to by może to coś dało ??

Ale mam jeden problem... śruby w tej karcie są zamalowane na czarno tak więc.... nie ma jak tegho rozkręcić żeby się farba z nich nie zdrapała, a jeśli się zdrapię to chyba tracę gwarancję tak ?

Tak stracisz gwarancję...pytanie gwarancję masz na całego kompa czy tylko kartę bo jęsli na całego i jesli rozkręciłeś to już straciłes gwarancję...

lukas_gab

Ekspert
IP zapisane
Nie można już dawać gwarancji na kompa a na podzespoły , dawanie plomb i gwary na całego kompa jest już od paru lat nielegalne . Teraz karty tak czy siak są smarowane srebrem , czasy sylikonu odeszły dawno , można smarowac ciekłym metalem , ale uważaj zeby nie poszlo na pcb żeby sie nie jarneła ;p Ja bym jednak wymienił na nowa poprostu .

gregor_y

Ekspert
IP zapisane
Cytat: lukas_gab w 01 Marzec 2009, 12:02:12
Ja bym jednak wymienił na nowa poprostu .

Najlepsze wyjscie...jak się coś zepsuję i naprawi to i tak zdechnie wiem bo jedną rzecz naprawiałem 3 razy co półroku teraz jak coś zdechnie to kupuje nową...