Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna

Windows Seven Milestone 2 (M2)

<< < (3/8) > >>

revanmj:
nie muszą, wystarczy go tak zmodyfikować, żeby mógł działać bez pewnych komponentów. A to zrobili już w specjalnej wersji XP (Fundamentals for Legacy PCs) i np.można go wgrać bez IE

lukasz21:
Usuwać IE nie warto bo później są problemy z działaniem stron które wymagają do prawidłowego działania właśnie IE, tak samo jest w Windows Media Player niektóre programy korzystają z bibliotek WMP i bez niego nie chcą działać (np. InterVideo WinDVD).
Moim zdaniem wystarczyło by napisać jakiś moduł do uruchamiania aplikacji zgodnych ze starszymi wersjami Windowsa jak podobnie jest w XP który ma coś takiego żeby można było na nim uruchamiać aplikacje 16-bitowe.

lukasz21:

--- Cytat: urban92 w 27 Kwiecień 2008, 18:23:53 ---Drobnych zmian nie będzie, muszą napisać system od nowa, wprowadzić modularną budowę, bo niestety Windowsy rozrastają się. Win 98 zajmował 300 Mb po insalacji, Win XP zajmuje ok. 2 Gb, Longhorn 4074 4 Gb, a Vista u mnie po instalacji SP1 i polskiego MUI zajmuje 10 GB. Strach pomyśleć co będzie gdy Win 7 pozostanie systemem monilitycznym. Już w buildzie 6519 można było usunąć prawie wszystkie komponenty systemu oprócz tych niezbędnych do działania :D

--- Koniec cytatu ---

Jak ktoś ma mało miejsca na dysku to polecam program vLite do 'odchudzania' Visty - mi się udało okroić płytkę z Vistą o jakieś 1GB, ale nie odczułem jakoś wzrostu wydajności ale to pewnie dlatego że mam kijowy sprzęt :/.
Teraz korzystam z XP Pro którego też dość porządnie okroiłem i działa 2x szybciej niż normalna wersja.

michau:
A ile Ci zajmuje teraz na dysku po odchudzeniu? To się chyba nie opłaca. Wszystko zależy od jądra czy jest wydajne czy nie.

lukasz21:
Trudno powiedzieć ile zajmuje na dysku bo aktualnie kożystam z XPka. Udało mi się odchudzić Vistę Home Premium x32 PL dokładnie o połowę z 2,4GB do 1,2GB, więc na dysku też pewnie około połowę mniej zajmuje.
Czy się to opłaca - moim zdaniem opłaca się , ale poczekał bym na wersje końcową programu (aktualnie jest w wersji 1.2 Beta) m.in. dlatego:
- można zautomatyzować instalację
- zintegrować Service Packi i poprawki
- usunąć niepotrzebne komponęty
- ... i wiele innych
Od jądra pewnie trochę zależy, ja nie widziałem różnicy ale to pewnie dlatego, że mam kijowy sprzęt ale Ty może będziesz widział różnicę pewnie dużo zależy też od sprzętu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej