TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Błąd spójności danych? Szczerze to nie wiem co dokładnie jest przyczyną.

Offline eli

Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem Windowsa 7 od jakiegoś roku (może mniej). Na laptopie Toshiba Satellite p300 (3GB|250GB|ati Radeon HD3470)

Korzystam z wersji 64bitowej systemu Windows7. Od jakiegoś czasu zaczął mnie dręczyć dość poważny problem utrudniający a czasami uniemożliwiający mi normalną pracę. Zdarza się (ostatnio coraz częściej), że parę minut po zalogowaniu się na moje konto komputer się "zwiesza". Kursor przyjmuje wygląd, który normalnie ma w przypadku wczytywania jakichś danych; mogę nim ruszać ale niestety nic więcej. Po zapuszczeniu restarta często sprawdzana jest spójność danych na jednej z partycji. Mam 3: na jednej jest system Unixowy, na drugiej W7,trzecia to partycja wspólna (NTFS). Problemy wykrywane są na tej z W7... Próbowałem sprawdzić czy przyczyną problemu nie jest czasem jakiś wirus. Fullscan Kasperskim/Avastem/NODem nie przyniósł żadnych rezultatów. Ani z poziomu W7 ani U. Podejrzewam więc, że problemu muszę szukać gdzie indziej. Generalnie to jeśli laptop nie zwiesi się w pierwszych 5 minutach po włączeniu (co ostatnio coraz rzadziej się udaje) W7 to raczej nie zwiesza się już w ogóle. Macie jakieś porady/schemat postępowania w tego typu sytuacjach? Wolałbym aby mogło obyć się bez restartu : /.

Offline matys1

• 275
Czesto pomaga w takich przypadkach zwykly scandisk z wlaczona opcja naprawy bledow, moze sprawdz tez czy nie masz bad sectorow na dysku

Offline eli

ScanDisk z /f nie pomaga. Coś usuwa, coś indeksuje, nie wpływa to raczej na poprawne działanie laptopa. HDTune wykazał, że na dysku występują Bad Sectory  : / (2 bloki damaged).

Offline matys1

• 275
HDTune wykazał, że na dysku występują Bad Sectory  : / (2 bloki damaged).
No to masz przyczyne. Istnieja 3 sposoby na to:
1. Próba naprawy uszkodzonych sektorów (znikoma szansa)
2. Jezeli te bady sa na poczatku dysku mozna "wyciac" ten odcinek ale z doswiadczenia wiem, ze z czasem bs beda sie rozprzestrzeniac dlatego trzeba co jakis czas to kontrolowac
3. Zakup nowego dysku :)

Użyj HDD Regeneratora on ci dysk naprawi ale jeśli nadal problem się pojawi to kup nowy dysk.

Offline eli

1. Próba naprawy uszkodzonych sektorów (znikoma szansa)
Możliwe do spróbowania bez wykonania formatu?

2. Jezeli te bady sa na poczatku dysku mozna "wyciac" ten odcinek ale z doswiadczenia wiem, ze z czasem bs beda sie rozprzestrzeniac dlatego trzeba co jakis czas to kontrolowac
W połowie...

3. Zakup nowego dysku :)
Jak widzę ich ceny to ogarniają mnie słabości. Laptop jest niby na ubezpieczeniu, ale jak go oddam to pewnie na wymianę dysku poczekam sobie z 4 tygodnie. Ewentualnie obsługa spróbuje zarzucić HDReg i odda mi laptopa w takim stanie (z doświadczenia wiem, że zanim 'obsługa' da nowy sprzęt najpierw wypróbuje wszystkie, nawet najgłupsze sposoby i teorie odnośnie jego naprawy, nawet jeśli wie, że się nie sprawdzą), a następnie spróbuje mi wmówić, że BS powstały bo tłukiem laptopa młotkiem stołowym ...

Chciałbym sobie zaoszczędzić czasu i spróbować naprawić te sektory jeszcze przed nimi : ). Wtedy przynajmniej będą mieli jedną rzecz mniej do sprawdzenia.

Tak czy owak widzę, że opisałem problem na niewłaściwym forum, bo to nie jest wina systemu tylko HW.

PS:Bardzo Ci dziękuję za pomoc . :)

EDIT: Wam*. Zacząłem pisać posta nim przeczytałem odpowiedź napisaną przez robert79513
EDIT2: Po tym co przeczytałem HDD Reg raczej go nie użyję...
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2010, 05:05:22 wysłana przez eli »

PS: Dzięki HDD Regeneratorowi nie stracisz danych przy naprawie dysku ;)