Drukarka sieciowa i problem z udostępnianiem

Zaczęty przez MysticTroloq, 16 Listopad 2009, 18:39:02

Poprzedni wątek - Następny wątek

MysticTroloq

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Witam, mam dwa problemy związane z siecią. Najpierw ten bardziej ważny: posiadam drukarkę lexmark p4330 która jest podłączona do komputera z win xp, udostępniłem ją, jest widoczna w otoczeniu sieciowym. Cała sieć podzielona jest przez router, komputer poprzez kabel a laptop droga radiową. Na laptopie zainstalowany jest win 7, po wgraniu sterowników od visty (support zapewniał że muszą działać) niby jest wszystko w porządku lecz podczas podłączania się do tej drukarki sieciowej wywala komunikat: System windows nie może podłączyć do drukarki.  kod błędu 0x0000000d. Co bym nie robił nie idzie zakończyć tej instalacji. Wyłączałem firewalle, odinstalowywałem antyvirusy, sprawdzałem pingowanie  - wszystko w należytym porządku.

Drugi problem związany jest z udostępnianiem plików, a mianowicie gdy wchodze poprzez laptop (win7) do otoczenia sieciowego mam dostęp do wszystkich plików które udostępniłem na komputerze. Natomiast gdy próbuje wejść z komputera, owszem widoczne są udostępnione foldery laptopa lecz pojawia sie komunikat ze nie ma wystarczających uprawnień.

Bardzo proszę o pomoc.

firefighter1

Gość
IP zapisane
a czy w w7 ustawiałeś coś takiego jak hasło dostępu do sieci? jeśli tak to musisz zmienić tryb udostępniania (pracy sieciowej) nie pamiętam w którym miejscu ale jest opcja pracy sieci zgodnej z xp.

MysticTroloq

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Tak, hasło automatycznie wygenerowało się podczas ustawiania grupy domowej ale w opcjach odznaczyłem aby udostępnianie było chronione hasłem. Najlepsze jest to że mogę dostać się na laptop poprzez wpisanie adresu ip laptopa. Nigdzie nie widzę tego trybu zgodności.

firefighter1

Gość
IP zapisane
sprawdz ustawienia w
panel sterowania->siec i internet->centrum sieci i udostepniania->zaawansowane ustawienia udostepniania

MysticTroloq

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Przewertowałem już to centrum wzdłuż i wszerz, nic więcej nie mogłem tam zrobić, więc wziąłem problem z innej strony i się udało.
Problem był w tym, że nie wystarczy prawym -> właściwości -> udostępnianie i kliknąć udostępnij. Trzeba to zrobić inaczej, klikamy prawym na folder (bo dysków nie można udostępniać) potem powinno pojawić się nam takie coś jak: Udostępnij -> wysunie się menu i klikamy: określonym osobom. Następnie w nowo otwartym oknie dodajemy do listy "wszyscy" (normalnie to się nazywa 'grupa domowa' niestety wtedy nie działa, chyba przez to pojęcie win7 rozumie dwa czy więcej komputerów połączonych lanem a wszystkie z win7 ;/) i przypisujemy co mogą, a czego nie mogą czyli odczyt, zapis i inne. Po tym zabiegu u mnie udostępnianie w końcu działa w obie strony :]

Jeśli ktoś nie ma "Udostępnij" pod prawym przyciskiem to należy problemu szukać w zaawansowanych opcjach centrum udostępniania.

Niestety problem z drukarką jest nadal.

Próbowałem skontaktować się z supportem microsoftu niestety mam licencje z MSDNA i po wprowadzeniu klucza w celu zbadania czy przysługuje mi darmowa pomoc wyświetla stronę na której mam podać jakieś hasła i nie hasła...

xsaw

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
witam
dołączam się do problemu z drukarką :D

u mnie jest tak

1 - komp z win xp prof ( drukarka cannon ip4000, konica minolta 163 )
2 - laptop z win 7
sieć laptop - wifi, komp kabel - ruter linksys

udostępnianie plików śmiga, z drukarką cannon łącze się bez problemu a z minoltą wyskakuje 0x0000000d że nie może się połączyć, w firmie są jeszcze 2 laptopy z win xp i one mogą drukować na minolcie bez problemów, stery do minolty na laptopie mam zainstalowane pod win7.

pozdrawiam i proszę o pomoc :D

sevenlies

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Ten sam problem
Drukarka Minolta Bizhub 163 udostepnione przez komp Win XP Prof
Nie działa udostepnienie na laptopy z Win7 i Vista

cjanax

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Witajcie,
Ja również miałem problem z drukarką Konica Minolta Bizhub 163. System z którego chodziła drukarka to WINxp a mój WIN7...kilku kolegom poszło bez problemu a...kilku nie.
Długo zajęło mi szukanie rozwiązania. Eureka!
Tu znajdziecie panaceum na swoje problemy...działa!
http://www.sevenforums.com/network-sharing/7527-networking-printer-attached-win-xp-pc-win-7-a.html ::)