Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna
Uwaga posiadacze Laptopów
Polikon:
Mam na laptopie HP Pavilion HDX 9290 zainstalowaną Vistę x86 HP oraz dla testów Vistę x64 U i Win7 x64 U.
Podłączyłem do laptopa miernik poboru energii ( czyli miernik do sieci a zasilacz do miernika ) i na Viście x86, gdy nic nie robię a ekran się świeci na max, komputer pobiera około 40W.
Następnie uruchomiłem Win7 x64 w takiej samej konfiguracji i miernik wskazywał pobór 60W.
Pomyślałem, że może to, iż system jest 64 bitowy, więc uruchomiłem Vistę x64 i pobór mocy był na poziomie 40W.
Jeszcze sprawdziłem, jaki pobór mocy jest podczas pracy i na Viście maksymalnie pokazywało około 75W a na Win7 dochodziło do 105W :o
Cieńko widzę nasze akumulatory pracując na Win7 ???
Madzia:
Musi sie zminic technologia akumulatorow, cokolwiek to znaczy ;D
hendrix_radek:
Ja mam asusa x50z, mam Win7 Professional i obok Linux. Na obu systemach laptop pracuje tak samo długo na baterii. Można zmniejszyć pobór energii ustawiając np białą tapetę na ekranie itp.
Polikon:
--- Cytat: Madzia w 18 Październik 2009, 21:43:12 ---Musi sie zminic technologia akumulatorow, cokolwiek to znaczy ;D
--- Koniec cytatu ---
Akumulatorów a zwłaszcza matryc.
Ale swoją drogą to jest prawie o 50% większy pobór mocy. Czyżby ta zwiększona wydajność w Win7 była tylko za sprawą większego wykorzystania procesora. No, bo co może tak drastycznie podnieść pobór prądu.
Chciałem kupić tą siódemkę, ale jak to ma mi o połowę skrócić pracę na akumulatorach to ja im bardzo dziękuję.
Jeszcze zrobię jeden test. Za tydzień ( brak czasu ) puszczę film na jednym i drugim systemie na baterii i zobaczę ile wytrzyma
Polikon:
--- Cytat: hendrix_radek w 18 Październik 2009, 22:02:14 ---Ja mam asusa x50z, mam Win7 Professional i obok Linux. Na obu systemach laptop pracuje tak samo długo na baterii. Można zmniejszyć pobór energii ustawiając np białą tapetę na ekranie itp.
--- Koniec cytatu ---
Tak, ale nasze komputery znacznie się różnią.
Ja mam 20” ekran, dwa dyski, procesor Intela i sporo wyposażenia na pokładzie płyty głównej i systemy różnie mogą je obsługiwać. Chociaż na systemach Visty nie ma znacznej różnicy
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej