Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna
Czy w ogóle jest sens instalowania "7" na tej konfiguracji??
bboyMarcus:
Witam, posiadam sprzęt o takiej konfiguracji (laptop HP Compaq):
CPU: Athlon XP +2600 (1,6 GHz)
RAM: 512 MB
KARTA: GeForce4Go 32MB
RAM: 512 MB
Chce zainstalować na nim 7-ke, w celu wybadania systemu ot tak ;] W pełni zdaje sobie sprawę, że za dużo na tej konfiguracji nie zdziałam. Pytam, czy w ogóle jest sens instalowania tego systemu na moim sprzęcie, bo moja karta graficzna mnie przeraża ;]
Doczytałem się jednak, iż do prawidłowego działania systemu na minimalnych wymaganiach potrzebna jest zgodność z DirectX 9, co do tego wymagania, karta je spełnia :)
Może, ktoś próbował instalacji systemu na podobnej konfiguracji i podzieli się wrażeniami co do funkcjonowania? Oszczędzi mi to trudu i rozczarowania, hehe... ;]
magros:
Tak choć ramu mogło by być wiecej :)
Madzia:
Srednio to wyglada. Instalowalam na Celeron 2,5, ram 512 i bylo bardzo kiepsko. Ale na P4 2,8, ram 1GB juz jest dobrze ;D
Luke:
U mnie na Athlonie XP 1,4 GHz; 2 GB RAM; GeForce FX5200 (brak dobrych sterowników) - Windows 7 działa całkiem dobrze, porównywalnie do XP z tą różnicą, że Windows 7 cały czas działa szybko, a XP po pewnym czasie zaczyna mulić... Jak się wyłączy przezroczystość okien to nawet Aero działa płynnie. Jednak gierki na takim sprzęcie w systemie Windows 7 działają zdecydowanie gorzej niż na XP. Ale to pewnie dlatego, że NVIDIA już nie wspiera serii FX (przynajmniej nie zamierza już pisać dobrych sterowników dla Windows 7, ani nawet Visty, podczas gdy dla XP sterowniki są bardzo dobre), więc podejrzewam, że u Ciebie z GeForce 4 może być podobny problem - nie znajdziesz dobrych sterowników na Windows 7, czyli o wydajności w grach możesz zapomnieć. :-\
Tom:
Polecam sterowniki 81.98 do serii 4. Działają dobrze, nie krzaczą. Wystarczy uruchomić w trybie zgodności z XP.
Na maszynie Athlon XP 1600+ (kręcony do 1900+), 512 MB RAMu i GeForce 440MX chodzi bardzo płynnie, niestety bez Aero. Ale bardzo porównywalnie do XP.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej