Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna
Spyware7 Czyli jak MS szpieguje nasze komputery :(
lukas_gab:
--- Cytat: szpachla w 08 Wrzesień 2009, 20:56:10 ---No i gdzie tutaj widzisz szkodę na rzecz użytkownika.
Adres ip jest podstawą protokołu TCP/IP.
Wchodząc na to forum również podajesz swój adres ip i nikt nie płacze że forum szpieguje userów bo zbiera informacje na temat adresów którzy sie tutaj logowali (a zbiera bo istnieje coś takiego jak *.log i tam wypisane są wszystkie połączenia do serwera).
Podajesz również wersję systemu operacyjnego, dane dotyczące przeglądarki a nawet rozdzielczość w której pracujesz.
--- Koniec cytatu ---
Zapomniałeś o nazwie hosta, które też zbieramy ;p Byle wywołanie strony www wymagainformacji tego typu więc nie wiem o co halo .
Aleksiej:
--- Cytat: lukas_gab w 08 Wrzesień 2009, 21:08:18 ---
--- Cytat: szpachla w 08 Wrzesień 2009, 20:56:10 ---No i gdzie tutaj widzisz szkodę na rzecz użytkownika.
Adres ip jest podstawą protokołu TCP/IP.
Wchodząc na to forum również podajesz swój adres ip i nikt nie płacze że forum szpieguje userów bo zbiera informacje na temat adresów którzy sie tutaj logowali (a zbiera bo istnieje coś takiego jak *.log i tam wypisane są wszystkie połączenia do serwera).
Podajesz również wersję systemu operacyjnego, dane dotyczące przeglądarki a nawet rozdzielczość w której pracujesz.
--- Koniec cytatu ---
Zapomniałeś o nazwie hosta, które też zbieramy ;p Byle wywołanie strony www wymagainformacji tego typu więc nie wiem o co halo .
--- Koniec cytatu ---
W kwestii formalnej - tu ja mogę decydować w zupełności, jakimi danymi nakarmię ptaszyska;-) Technologii i patentów jest sporo - od połączenia poprzez router radiowy sąsiada;-), aż po trasowanie cebulowe i praca w sieci TOR. Jako libertarianin tu mogę sam zabezpieczyć swoją anonimowość. Dla cywili jest: http://anonmyip.w.interia.pl/index.html
A tu sam system operacyjny działając wbrew mojemu prawu do prywatności, bardziej mi to utrudnia.
Nakazuje mi z mojego niezbywalnego prawa rezygnować dobrowolnie - i to jest skandal!!!
lukas_gab:
Nie nakazuje - ty mu pozwalasz akceptując licencje i to jest piękne że nie musisz z niego korzystać ;p ;)
Aleksiej - Jak to jest ? No jakim cudem? Powiedz mi no dlaczego tak robisz ? Jak skończę "oporządzać" forum , odwalac spam do kosza, spoufalać się z Edytą to spoglądam - kto tutaj jest zalogowany ... .... Aleksiej... , odświerz - nowy post w tym wątku twojego autorstwa ? 100% powtarzalności! Albo to jest ciąg związany z moim trybem pracy na forum, lub jesteś połączony z moim komputerem i wykradasz mi dane, albo to jest dowód że Świat jest moją chora imaginacją ;p
Aleksiej:
--- Cytat: lukas_gab w 09 Wrzesień 2009, 23:12:58 ---Nie nakazuje - ty mu pozwalasz akceptując licencje i to jest piękne że nie musisz z niego korzystać ;p ;)
--- Koniec cytatu ---
Cóż, muszę zmienić przyzwyczajenia w zaglądaniu na forum ;-)- stałem się przewidywalny i przez to namierzalny - Dzięki za info :-)
Wracając do tematu - faktem jest to co napisałeś - mogę się na warunki zgodzić lub nie. Jak się nie zgadzam - mogę "oprogramowanie" zwrócić - o ile mam siłę i samozaparcie, by na sobie przećwiczyć całą procedurę zwrotu, np. gdy będzie ono na siłę "oferowane" z nowym komputerem czy laptopem.
Wiele osób jednak kupi taki komputer, nawet nie czytając licencji, z definicji zgadzając się na rezygnację ze swojej prywatności.
Stoimy bowiem na dużo słabszej pozycji w relacji Korporacja - klient. Obecna licencja to może początek nowego, co nas czeka gdy będzie już Windows 8 czy może tylko sama wersja netowa, z licencją i powiedzmy, miesięcznym abonamentem za wszystko, płatnym jak obecna faktura za telewizję kablową ;-)
Nareszcie za cenę abonamentu internetowego i miesięcznych opłat licencyjnych - będziemy mogli być legalni i będzie nas stać na zaawansowane oprogramowanie, ale kosztem permanentnej inwigilacji i utraty prywatności, w ramach walki Korporacji o ochronę praw autorskich i walki ze światowym terroryzmem, itd... ;-).
To oczywiście pieśń całkiem niedalekiej przyszłości - ale by móc to sprawnie zrealizować - konieczne są małe kroki prawne, by przyzwyczaić nas nowych zachowań Korporacji i Systemu- w takiej formie jak przykładowo obecna licencja na Windows7.
Pojawia się pytanie, gdzie jest granica ustępstw na jakie musimy się godzić jako użytkownicy?
Zupełnie hipotetycznie, powiedzmy że w następnym Windows8 pojawi się zapis licencyjny, że chcąc korzystać z oprogramowania, musisz oddać nerkę czy napletek ;-)
Oczywiście - masz wolny wybór - możesz nie kupić licencji, czy ją zwrócić. Możesz też zamieszkać w beczce, czy na drzewie - i możesz zrezygnować z internetu, czy nawet z komputera.
Ale czy stawianie nas, użytkowników w pozycji: "Niewolniku, czym chcesz dostać, trzcinką czy pałką" - zasługuje obecnie aż na tak wielkie oklaski?
Przypomnę tylko, że taki podatek VAT został wymyślony początkowo przez Francuza - a płaciły go na początku tylko firmy importujące towar oraz hurtownie. Następnie rozszerzono zakres jego działania TYLKO na supermarkety - a była to granica, którą przekroczono bardzo szybko. Teraz płatnikiem podatku VAT są praktycznie wszyscy, prócz kilku grup zawodowych ;-)
Obecnie uzasadnieniem konieczności płacenia VATu jest jedyny argument - bo płacą go w Unii wszyscy.
Pomiędzy płaceniem podatków, a utratą prywatności jest pewna analogia. Zgadzając się na takie zapisy licencyjne, wkrótce zgodzimy się na utratę prywatności i powszechną inwigilację - a argument będzie podobny: bo tak jest na całym świecie.
McVein:
--- Cytat: Aleksiej w 10 Wrzesień 2009, 13:18:57 ---Pomiędzy płaceniem podatków, a utratą prywatności jest pewna analogia. Zgadzając się na takie zapisy licencyjne, wkrótce zgodzimy się na utratę prywatności i powszechną inwigilację - a argument będzie podobny: bo tak jest na całym świecie.
--- Koniec cytatu ---
I tu się muszę z tobą zgodzić ponieważ MS począwszy od XP do tego dąży nie ubłaganie. Niestety większość ludzi obecnych na tym forum i nie tylko bo nawet przeciętnemu Kowalskiemu ciężko jest wytłumaczyć do czego to zmierza. Cóż jeżeli tak dalej pójdzie to będzie się na linux-a przymusowo bo chcąc zachować anonimowość i nie godzić na permanentną inwigilację.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej