Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna
Legalność Windows 7 RTM
lolek239:
Jeśli kupiłem Windows 7 PL to czy mogę zainstalować Windows 7 ENG i podać klucz z polskiej wersji językowej? Jest to zgodne z licencją i nie będzie problemów z aktywacją?
Tom:
Zgodne, legalne, nie będzie problemów.
KilKr:
--- Cytat: lolek239 w 05 Wrzesień 2009, 15:02:00 ---Jeśli kupiłem Windows 7 PL to czy mogę zainstalować Windows 7 ENG i podać klucz z polskiej wersji językowej? Jest to zgodne z licencją i nie będzie problemów z aktywacją?
--- Koniec cytatu ---
Możesz aktywować licencję ENG kluczem przeznaczonym to wersji PL chociaż czasem będzie wymagana aktywacja telefoniczna. Zgodne z licencją to niestety raczej nie jest :P gdyż licencja OEM czy też BOX nie pozwala na zmianę używanej wersji językowej. Nie tyczy się to oczywiście wersji Ultimate jako że w tym przypadku możesz legalnie pobrać pakiety językowe przez Windows Update.
lolek239:
Tylko ja mam problem bo w wersji PL nie pobiera mi sterowników do drukarki a pomoc od HP nic mi nie wyjaśniła. Nawet jeśli zmienię język na angielski to nic nie pomaga [muszę mieć wersję ENG].
Dlatego nie wiem czy to jest w końcu zgodne z licencją czy nie, żeby w ENG ISO podać klucz z ISO PL ;)
KilKr:
--- Cytuj ---Bezpłatna zamiana wersji językowych oprogramowania jest możliwa tylko jeśli licencje były kupione w ramach programów licencjonowania grupwego np. Otwartej Licencji Microsoft . Fragment umowy licencyjnej mówiący o tym: "...Zamiast któregokolwiek produktu, na który nabyli Państwo licencję w ramach niniejszej umowy, mogą Państwo uruchamiać (i) wcześniejszą wersję lub (ii) inną wersję językową (dopóki ta inna wersja językowa jest dostępna w tej samej lub niższej cenie niż cena wersji zamówionej) tego samego produktu..."
W pozostałych przypadkach (wersje OEM, paczki) nie ma możliwości bezpłatnej zamiany wersji językowej, należy zakupić oprogramowanie we właściwym języku.
Wyjątek!
Dla Windows Vista Ultimate można pobrać Windows Vista Ultimate Language Pack, zawierający kilkanaście języków. W Menu Start należy wybrać: Panel sterowania -> Windows Update -> Windows Ultimate Extras. W okienku tym pojawi się lista wersji językowych, które można pobrać dla Windows Vista Ultimate w tym również Polish Language Pack.
--- Koniec cytatu ---
Zródło: http://www.microsoft.com/poland/licencje/menu/faq.aspx
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej