Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna
Microsoft Windows 8 Pre-Alpha available for download :) (FAKE)
Selph:
Czyżby szykowali wielki powrót do ogromnych komputerów z podłączoną masą terminali? Nie, to się nie sprawdziło. A przynajmniej nie do zastosowań domowych.
Zastosowanie zupełnie nowego jądra (trzymam kciuki za mikrojądro) na pewno wywoła brak kompatybilności (a przynajmniej spore problemy) z obecnymi programami. Oczywiście nadal pozostanie wirtualizacja. Niemniej jednak Apple zaryzykował podobny krok - zmiana architektury i systemu + emulacja dla starszego programowania - i opłaciło mu się.
sCooBy^:
Tylko że API windows jest troszkę bardziej skomplikowane i jest dużo więcej wywołań nowych jak i z czasów Win98, a i programów jest ze 1000 razy więcej - no i oczywiście jakież to konfiguracje obsługuje mac-osx? 2, 3??
Hmm nie porównujmy Mac pisany dla konkretnej konfiguracji do Windows pisany do milionów konfiguracji sprzętowych ;)
lukas_gab:
--- Cytat: Selph w 06 Lipiec 2009, 16:45:34 ---Czyżby szykowali wielki powrót do ogromnych komputerów z podłączoną masą terminali? Nie, to się nie sprawdziło. A przynajmniej nie do zastosowań domowych.
Zastosowanie zupełnie nowego jądra (trzymam kciuki za mikrojądro) na pewno wywoła brak kompatybilności (a przynajmniej spore problemy) z obecnymi programami. Oczywiście nadal pozostanie wirtualizacja. Niemniej jednak Apple zaryzykował podobny krok - zmiana architektury i systemu + emulacja dla starszego programowania - i opłaciło mu się.
--- Koniec cytatu ---
Chyba nie wiem co mówisz, przeceż to tragedia była - ty wiesz jak chodza programy pod ressetą ?
BTW - jądro NT jest to przekształcony OS/3 który miał byc następcą OS/2 Warp od spółki IBM z MS, gdzie to razem stworzyli OS/1 IBM zajął sie OS/2 a MS w tym samym czasie OS/3 jednak po rozwodzie OS/3 został przerobiony na NT, jakie były wewnętrzne zmiany o ile jakieś były - nie wiem , wiem ze prace nad tym były rozpoczęte w latach 80 przy koncu.
pionner:
hmmm... ja uważam że w8 nie przyniesie takich wielkich zmian, ale midori...
mogli by rozwinąć rozpoznawanie mowy i jej syntezator- żebym mógł spokojnie sobie z blaszakiem pogadać, wiecie o co chodzi (rakiety uzbrojone) ;D
Mogło by to być standardowe porozumiewanie się z pctem, oczywiście mysz i klawiatura by została do gier itp.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej