Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna
czym się różni windows 7 od xp?
sebian:
Co do Visty to jak miałem Viste jakąś tam 32bit to po kilku tygodniach jak dla mnie to była porażka...
Jednak gdy przeskoczyłem na wersje Ultimate 64bit i zrobiłem wszelkie uaktualnienia to śmigała aż miło... :)
Nie chciało mi się już do XP wracać :)
A co do różnic miedzy XP a 7 to ja nie widzę żadnych... żaden z tych systemów nie wypierze za Ciebie, nie posprząta, nie ugotuje Ci obiadu, nie wyprowadzi psa... o zrobieniu loda już nie wspomnę... :) To tylko OS a reszta to kwestia gustu i indywidualnych upodobań :)
hubert1:
Do nowszych komputerów (2006 i nowsze) polecam sevena ale jednak do starszych xp. Seven lepiej wykorzysta możliwości nowoczesnego sprzętu, a w starsze komputery "spowolnia" system i nie pozwolą rozwinąć mu pełni możliwości. Podobnie było w czasach premiery xp. Ludzie mieli wybór. Xp do nowych, 98 do starszych.
McVein:
--- Cytat: run3 w 20 Czerwiec 2009, 18:27:33 ---Dobra wypowiem swoje zdanie o Vista Xp i Windows 7.
System Windows XP był przełomem ze względu na obsługę systemu plików NTFS, szyfrowanie 128 bit oraz narzędzia programistyczne jak i lepsze bezpieczeństwo sieciowe .Co nie znaczy że był pozbawiony wad. Ale jak na system przełomowy był naprawdę dobry ,mimo ze używam w dużej mierze Linux ,Windows Xp był jest dobrym systemem ,co nie znaczy ze mam mu pokłony dawać.
Nieszczęsna Vista.
Windows Vista jak dla mnie jest systemem dla masochistów .Kompletny brak jakiegokolwiek wsparcia ze strony producentów.(mówię o rzeczywistym wsparciu a nie na siłę napisaniu paru sterowników).Beznadziejne luki w systemie ,które pozwalają na prostacki przejęcie całkowicie władzy na systemem. Dopiero service pack upodobnił ten twór do systemu operacyjnego ale jak dla mnie było juz za późno. Po za tym jeżeli mam płacić za system to za coś co będzie działać a nie wymuszać działania. To system ma słuchać mnie a nie ja systemu. Może dla przeciętnego obywatela to był dobry system ale ja nawet nie mogłem odpalić programu dosowego z emulatorem .Więc prószę bardzo ,jeżeli komuś ten system chodzi stabilnie ma szczęście ci lub tak wykorzystuje moce obliczeniowe swojego komputera. Po za tym w kompilację bawię się w Linuxie i że jest to system niezbędny do mojej pracy mogę i chce poświęcać czas na zabawę z nim a Windows dlaczego ja mam go kompilować ..Microsoft wypuszcza na rynek systemy jak ja to nazywam łopatologiczne ,gdzie użytkownik klika i wszystko działa, zaś w Linuxie niestety trzeba się znać bo bezpieczeństwo oraz stabilność a nie najważniejsza i to użytkownik zawsze decyduje co system robi a nie system decyduje co użytkownik ma zrobić. Takie drobne różnice.
Na drugi raz jak zechciałbyś prowadzić dyskusje nt. Visty i Linuksa proszę o założenie osobnego tematu bo to nie na temat co napisałeś i proszę o zadbanie o poziom dyskusji.
lukas_gab
--- Koniec cytatu ---
Widzisz zapominasz o jednej rzeczy przy xp-ku. Na początku jak tylko xp został wydany też nie było 100% wparcia sterownikow dla starszych urządzeń które działały na win98 i Me owszem mozna było kombinować ze sterami od w2k ale to nie zawsze działo tak jak należy. Co do bezpieczeństwa to właśnie xp był najbardziej dziurawym systemem. Jakby tak policzyć wszystkie poprawki do niego nie licząc SP1 i 3 bo to zbiór poprawek. To okazało by się ze tych poprawek było wiecej niż w przypadku visty. Nie licząc sp2 który bardzo ingerował w zabezpieczenia systemu i dodawał centrum bezpieczeństwa. Tak więc nie porównuj proszę Visty do XP bo to są dwa zupełnie inne systemy.
Tom:
Nadal odbiegacie od tematu. Nie ma co porównywać XP do Visty i koniec. Mamy porównywać XP do 7 ;) W sumie, to i tak nie ma sensu, ja bym temat zamknął. :D
robert79513:
Jezeli chcecie sie dowiedziec cos na temat roznic w windows 7 to odsylam was do artykulu magazynu Next.07.09. Jest tam ciekawy opis dla tych ktorzy chca sie zaposnac z nowymi funkcjami i zmianami. Chetni ktorzy chca przeczytac ten artykul zapraszam do mnie na pw jak rowniez na bloga zaraz wkleje link.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej