Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna
czym się różni windows 7 od xp?
rynio:
windowsa 7 testowałem na Athlonie X2 4000 +, x1950 pro, 2gb ram, 500 gb sata, więc jeśli dla Ciebie to taki staruszek....
HM ale tak ostatecznie to może przemówią do mnie te gadżety i zainstaluje sobie na drugim komputerze win 7, chciałbym się jeszcze dowiedzieć co wprowadzają nowe buildy jaką listę zmian, czy da się to gdzieś sprawdzić? I czy można buildy updateować, żeby nie ściągać kolejnych nowych?
marusg uwierz, że od dawna czekałem na następnego windowsa po viście, bo vista to była taka kaszana, że mało kto z średnio doświadczonych użytkowników ją instalował.
Chcę tylko widzieć te różnice bo do cholery nie ma na żadnym forum takiego konkretnego tematu, a na forach piszą tylko , że lepszy, no ale w czym dokładnie, jakie są te ułatwienia i usprawnienia?
Scooby no chyba musi kogoś obchodzić co mnie interesuje, skoro jestem założycielem tego tematu, pomyśl..
Sotom:
--- Cytat: rynio w 20 Czerwiec 2009, 00:58:38 ---HM ale tak ostatecznie to może przemówią do mnie te gadżety i zainstaluje sobie na drugim komputerze win 7, chciałbym się jeszcze dowiedzieć co wprowadzają nowe buildy jaką listę zmian, czy da się to gdzieś sprawdzić? I czy można buildy updateować, żeby nie ściągać kolejnych nowych?
--- Koniec cytatu ---
Lista zmian jest tylko w oficjalnych buildach. W wyciekach torrentowych etc nie ma i trzeba wyszukiwać samemu podczas uzytkowania.
Upgrade mozna robic ale nie jest to zalecane ponieważ zazwyczaj po tym zabiegu system działa niedokonca sprawnie.
marusg:
zmiany "zauważalne" odrazu można policzyć na palcach,jest masa modyfikacji i dodatków takich jak biblioteki,jumplisty,nawet taki przycisk "nowy folder" w każdym katalogu-niby mała pierdółka a ułatwia życie
z pewnością system jest lepiej zoptymalizowany i nie muli tak jak vista
dokładnej listy zmian w jądrze systemu raczej nikt ci nie udostępni,a tak w jednym zdaniu nie da się napisać co zmieniono...
podsumowując:zapoznaj się z tym systemem na spokojnie. Polecam ;D
hubert1:
Windows seven jest bardzo zoptymalizowanym i szybkim systemem. Aby szanse były równe porównajmy działanie kompów za 2k zł na viście(2006) xp(2001) seven(2009) zauważymy ogromną przewagę sevena. Nawet porównując sprzęt w sprzęt systemy zauważymy że seven jest szybszy od visty ale jednocześnie minimalnie wolniejszy od xp. Ale co tu się dziwić?? xp jest tworem 8-letnim. Komputery szybko przyspieszały, a system xp nie był celowo rozszerzany do visty. Vista w momencie premiery może i miała różne problemy(wydajność szybkość) lecz rozwiązano je z powodu przyspieszenia komputerow (upowszechnienie procesorów 2- albo i więcej rdzeniowych i zwiększanie pamięci ram) i łatek. Na dzień dzisiejszy vista jest systemem szybkim, bezawaryjnym, niezawodnym. W porównania do xp vista praktycznie nie zawiesza się, rzadziej pokazują sie bluescreeny. Ale coś za coś. Vista miała problemy ze starym sprzętem (choć ja takowych nie zauważyłem) lecz seven je rozwiązał częściowo, jak problemy z aplikacjami. Seven jest doskonałym rozwinięciem visty. Vista za to jest bardzo dobrym systemem, który miał na początku problemy z powodu pseudoinformatycznych plotek. Ludzie zaczęli narzekać jaka to vista jest wolna, brzydka, muląca nie mając jej 5 minut na dysku albo nie widząc jej działania na własnych oczach. Może takie bezsensowne i durne gadanie wzieło się z wymagań i niezbyt dobrego działania wersji beta 2 i rc visty? Tego nie wiem, nie wnikam. A seven to już inna bajka. Właściwie to vista ale super ulepszona i przyspieszona. Istniejąca funkcjonalność została udoskonalona i powiększona, zwiększając przy niezawodność i szybkość oraz zmniejszając wymagania. Moim zdaniem seven po premierze będzie lawinowo kupowany gdyż (odwrotna sytuacja jak w czasie premiery visty) ludzie słyszą plotki o rewolucyjności sevena. Słusznie (choć to i tak gadania a nie widzenie rzeczywistości). Potem xp zostanie z czasem wyparty z rynku jak windows 98 z czasem życia xp.
Nie chciałem nikogo urazić w tej długiej wypowiedzi, ale to tylko moje zdanie.
pionner:
Właśnie ja nie rozumiem ludzi "vista jest be", ja viste mam praktycznie od premiery i nie narzekam, na drugim dysku przez chwilę miałem XP(teraz mam 7), oweszem jest wolniejszy przy starcie od xp, ale te 2 sekundy życia mnie nie pozbawią, od premiery(2006 o ile się nie mylę) nie miałem na tym systemie ani 1 reinstalki, gdzie przy moim "testowaniu każdego softu znalezionego w necie" xp wymiękał po pół roku ;D bluescreena widziałem przez cały okres użytkowania ze 2 razy(przy niekompatybilnych sterach), gdzie w XP po0 roku była tragedia, więc naprawdę wyżej cenię Vistę od XP.
PS. do wszystkich XP forever, czekamy na jakieś 2-3 lata po premierze w8, który będzie tylko x64, a więc i nowe gry będą tylko(tak sądzę) na 64bitowy system :P No chyba że się uprzesz i będziesz jechać na xp x64(z tego co się orientuję nie ma polskiej wersji), ale to tak jak dziś byś szpanował że masz 95 i go nie zmienisz :D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej