Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna
Sterowniki z Windows Update i wieczne "Spróbuj ponownie później" ...
Wojtek:
Witam!
Może ktoś zna rozwiązanie poniższego problemu (wiem, że występuje nie tylko u mnie).
Chcę dodać drukarkę, której nie ma w standardowej bazie sterowników Windows 7 (jest to HP DeskJet 710C).
W kreatorze dodawania drukarek wybieram więc opcję "Windows Update" i widzę standardowy komunikat "System Windows aktualizuje listę drukarek. Może to potrwać kilka minut".
Tutaj niestety wyskakuje błąd: "System Windows nie może pobrać listy urządzeń z rozszerzenia Windows Update. Spróbuj ponownie później".
Na drugim komputerze z Windows 7 na pokładzie (przetestowałem na nim i 32-bitową, i 64-bitową wersję) komunikacja z Windows Update nawiązywana była bez problemów i każdorazowo lista sterowników zapełniała się po brzegi - a na starym PC niestety nie da się tego zrobić :(
Co ciekawe - Windows Update ściąga nowe aktualizacje i poza problemem ze sterownikami - funkcjonuje jak należy.
Czy ktoś wie jak pozbyć się problemu? :)
Z góry dziękuję za pomoc ...
lucascorp:
Ja posiadam HP Laser Jet M1120 i też Windows nie mógł pobrać do niej sterowników. Ściągnąłem więc sterowniki dla Visty ze strony producenta ale przy próbie ich instalacji wyskakiwały błędy. W końcu rozpakowałem paczkę z tymi sterownikami, i w menadżerze urządzeń przy instalacji sterowników wskazałem ten rozpakowany folder. Wtedy dopiero zainstalowała się drukarka i skaner. Jak na razie we wszystkich wersjach Windows 7 jakie posiadałem tylko ten sposób był skuteczny.
Wojtek:
Dzięki za radę, ale ostatnie sterowniki do HP DeskJet 710C, które można ściągnąć ze strony producenta, przeznaczone są dla Windows XP. Na Viście i na Windows 7 nie działają ...
Na Viście 32-bit trzeba skorzystać ze sterowników dostępnych w systemie, w Windows 7 32-bit trzeba użyć tych z Windows Update (i robiłem to na innym komputerze).
Niestety - w opisywanym przypadku nie ma w ogóle dostępu do jakichkolwiek sterowników z Windows Update - chociaż ściąganie aktualizacji z Windows Update działa jak należy.
Włączenie/wyłączenie programu antywirusowego czy firewalla nic nie zmienia (próbowałem zainstalować drukarkę na samym początku, jeszcze przed instalacją antywirusa).
Odrzucam też chwilowe problemy z połączeniem, problematyczną konfiguracje firewalla w routerze, blokady portów, itd. jako potencjalne źródła kłopotów - w tym samym czasie, w tej samej sieci, ale na innym komputerze - zapełnienie listy sterowników nowymi z Windows Update trwa chwilę (podczas gdy na starym PC otrzymuję cytowany wcześniej komunikat).
KtośNieCoś:
Jaki build tego Windowsa?
Wojtek:
--- Cytat: KtośNieCoś w 07 Czerwiec 2009, 20:36:04 ---Jaki build tego Windowsa?
--- Koniec cytatu ---
To 7137 x86.
Na drugim komputerze używam 7100 x64, ale wcześniej zainstalowałem na chwilę 7137 x86 i łączenie z Windows Update oraz instalacja drukarki przebiegły bez problemów.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej