Szerokość menu Start by Luke

Zaczęty przez Luke, 09 Maj 2009, 20:47:37

Poprzedni wątek - Następny wątek

szpachla

Aktywny użytkownik
GG.HF
IP zapisane
Luk możesz powiedzieć jak robi się takie aplikacje jak ta? W jakim języku to piszesz?
Intel Core2Duo E6300 1,86@3.2 GHz
Asus p5k
G.Skill 2X1GB @ 900 MHz
GeForce 8800 GT, core @ 600 MHz
Chieftec GPS-450W

Mistol

**
Użytkownik
Miejsce pobytu: Wielkopolska
IP zapisane
Cytat: Luke w 12 Maj 2009, 13:02:48
Mistol, czy możesz udostępnić plik z folderu:
C:\Windows\winsxs\amd64_microsoft-windows-aero.resources_31bf3856ad364e35_6.1.7100.0_pl-pl_06a06252d5a20014
Tylko nie wiem, czy po słowie resources będziesz miał te same cyferki. Ale takich folderów o tej nazwie do słowa resources jest tylko dwa. Chodzi mi tylko ten, który w nazwie ma pl-pl.
Zastanawiam się, czy też tego pliku nie powinno się podmienić...

Proszę oto plik http://www.mediafire.com/download.php?kzy3bymjxzt

Luke

Zaawansowany użytkownik
Miejsce pobytu: Zielonka
IP zapisane
Cytat: szpachla w 12 Maj 2009, 15:00:19
Luk możesz powiedzieć jak robi się takie aplikacje jak ta? W jakim języku to piszesz?
To jest Microsoftowy C#. :) Bawię się nim do niedawana (w piątek mam z niego zaliczenie :P), ale od razu go polubiłem. No i oczywiście Visual Studio 2008.

Szerokość menu Start v1.0.0.3 Beta

Udostępniam nową wersję programu z kolejnymi poprawkami. :)
Można ściągnąć tutaj: StartWidth 1.0.0.3Beta.exe

Nowa wersja: tutaj.

Nowości:
  • Poprawiona wersja pliku MUI na 7100 (była 7077)
  • Wczytywanie aktualnych ustawień z pliku MUI i ustawienie suwaków po uruchomieniu programu (pod warunkiem, że plik był podmieniony)
  • Nowe pole w oknie diagnostycznym pokazujące wersję pliku, powinna być 6.1.7100.0

Mistol

**
Użytkownik
IP zapisane
Teraz wszystko działa w porządku na nowej wersji 1.0.03 z oryginalnym language packiem od Microsoftu.
Menu jest teraz wąskie.Dzięki Luke  ;D

hpx4000

Aktywny użytkownik
Miejsce pobytu: Warszawa, M³ociny
IP zapisane
Mi nie działa, najpierw miałem spolszczenie Vasila (było ok.), później od Scooby'ego  (było ok.) a teraz zainstalowałem to od MS i menu jest szerokie.
HP ProBook Windows 7 x64
Help IT
"Na koñcu bêdziemy pamiêtaæ nie s³owa naszych wrogów, ale milczenie naszych przyjació³"

Luke

Zaawansowany użytkownik
IP zapisane
Jak wejdziesz do diagnostyki, to masz wartości które ustawiłeś? Wersja pliku jest 6.1.7100.0? Próbowałeś przeładować Aero?

hpx4000

Aktywny użytkownik
Miejsce pobytu: Warszawa, M³ociny
IP zapisane
Cześć, diagnostyka wyświetlała wszystko dobrze, czyli wymiary oraz wersja pliku się zgadzała. 
HP ProBook Windows 7 x64
Help IT
"Na koñcu bêdziemy pamiêtaæ nie s³owa naszych wrogów, ale milczenie naszych przyjació³"

Mistol

**
Użytkownik
IP zapisane
Dziwna sprawa.Wąskie menu miałem przez jeden dzień a teraz znów jest niestety szerokie.Jakby windows przywrócił stary plik ale
w twoim programie pokazuje wartości wąskiego menu.Teraz mimo kolejnych prób zmiany menu nic się nie zmienia.

Hooch

*
Nowy użytkownik
IP zapisane
Cytat: Mistol w 14 Maj 2009, 12:52:35
Dziwna sprawa.Wąskie menu miałem przez jeden dzień a teraz znów jest niestety szerokie.Jakby windows przywrócił stary plik ale
w twoim programie pokazuje wartości wąskiego menu.Teraz mimo kolejnych prób zmiany menu nic się nie zmienia.

Spróbuj uruchomić z prawami administratora.

Luke

Zaawansowany użytkownik
IP zapisane
Cytat: Mistol w 14 Maj 2009, 12:52:35
Okno diagnostyczne pokazuje zawartość oryginalnego (w sensie tego, co jest tam w systemowym folderze) pliku właśnie. I skoro wartości są takie, jak ustawiałeś, to znaczy, że system niczego nie przywrócił. Ciekawe... On musi jeszcze gdzieś tą informację trzymać... W jakimś innym miejscu. Bo to Ci mogę gwarantować - jeśli w oknie diagnostycznym widzisz te wartości, które wpisałeś, to plik jest poprawnie podmieniony. Więc trzeba poszukać gdzieś indziej... :P

Zauważyłem następującą rzecz... Jeśli się ten plik usunie, wówczas szerokość menu Start ustawia się według tego pliku w folderze en-US. A jeśli i tamten plik się usunie... to nie da się włączyć Aero. :P Więc może jednak warto jeszcze podmienić ten plik w wersji angielskiej... Hm... No i skoro bez tych plików Aero nie chodzi, to trudno szukać w innych miejscach...

Ale z drugiej strony... menu start w angielskim pliku jest już węższe przecież...

Mistol, a może tak spróbuj. Zmień nazwę pliku aero.msstyles.mui na np. aero.msstyles1.mui w folderze oczywiście C:\Windows\Resources\Themes\Aero\pl-PL. Potem zmień na Widows Klasyczny i wróć do Aero. Jaki masz pasek? Taki, jak w angielskiej wersji, czyli węższy? (przypadkiem nie włączaj mojego programu, bo on się nie zczai, że nazwę pliku zmieniłeś :P) No to teraz przywróć nazwę tamtemu plikowi i znów: Klasyczny, Aero. I jak jest teraz? :)

Mistol

**
Użytkownik
IP zapisane
Nie kombinowałem już bo zmieniłem system na build 7127.
Na nowym buildzie program nie chce się nawet odpalić

Luke

Zaawansowany użytkownik
IP zapisane
Szerokość menu Start v1.0.0.4 Beta

Tym razem mój program zmienia dwa pliki. Oprócz aero.msstyles.mui, z folderu system32, nadpisany zostaje również plik o tej samej nazwie, ale w folderze winsxs. Co prawda zmiana pierwszego pliku powinna wystarczyć, ale widzę, że u kilku osób to nie działa, więc program podmienia dodatkowo ten drugi plik. Może to właśnie pomoże... :)

Program można pobrać tutaj: StartWidth 1.0.0.4Beta.exe
Odrobinę nowsza wersja (poprawiony błąd przycisku OK): StartWidth 1.0.0.4a Beta.exe
Nowa wersja: tutaj.

Nowości:
  • Podmiana pliku aero.msstyles.mui w folderze winsxs
  • Nowe pola w oknie diagnostycznym dla powyższego pliku
  • Ulepszona detekcja błędów (program się uruchomi nawet gdy brak odpowiednich plików)
  • Sprawniejsze przeładowanie Aero (czasem program zostawał na Windows Klasyczny i nie zmieniał na Aero)
  • Poprawione inne drobniejsze błędy

Testowałem na x64 dla oryginalnego spolszczenia i na x86 dla spolszczenia sCooby^ego. Wszystko działało dobrze.
No i program powinien również poprawnie działać dla buildu 7127 zarówno dla spolszczenia sCooby^ego, jaki i spolszczenia Microsoftu, jeśli się takie pojawi.

Do osób, którym nie działało zwężanie i miały oryginalne spolszczenie Microsoftu: przed zastosowaniem zmian, otwórzcie okno diagnostyczne. Czy wartości w prawej ramce są takie same jak w lewej? Dla spolszczenia sCooby^ego wartości w prawej ramce powinny być równe 0.

Cytat: robert79513 w 23 Maj 2009, 02:11:09
U mnie dziala  ;)

Cytat: hpx4000 w 23 Maj 2009, 02:21:30
Ta wersja działa, dzięki :-)

Max

Zaawansowany użytkownik
IP zapisane
Dałoby się jeszcze zrobić opcję "Wysokość"?
Windows Se7en x86 HAIL SEVEN!
Xubuntu 10.10 x64

Poprzednio znany jako MikeHunt, teraz zmieni³ nick na krótszy. :P

michau

Ekspert
IP zapisane
Wysokość zależy od ilości wyświetlanych elementów.

Max

Zaawansowany użytkownik
IP zapisane
No to u mnie chyba się system rozjechał... Menu start jest wysokie na połowę ekranu pomimo dwóch elementów.
Windows Se7en x86 HAIL SEVEN!
Xubuntu 10.10 x64

Poprzednio znany jako MikeHunt, teraz zmieni³ nick na krótszy. :P