Windows 7, 8, 10 > Dyskusja ogólna
Windows 7 z trybem Windows XP
Outlander:
Nie całkiem, zasada wszędzie jest ta sama: "jak najtaniej". Szczególnie że Ramzes i jego brat Kryzys zwiedzają okolicę i to właśnie tak zwany zachód najdokładniej ;) Gdy taki manager czy inny prezes małej/średniej firmy zobaczy że musi dopłacić ponad 500$/komputer za to że będzie można odpalić stary program to jak myślisz co zrobi ?
Grechu:
--- Cytat: Outlander w 30 Kwiecień 2009, 14:25:53 ---To dziwne że XP Mode wymaga sprzętowej wirtualizacji podczas gdy VPC na którym został oparty z niej korzysta ale nie wymaga. Szczególnie dziwne zważywszy na to że jest to kierowane do małych firm które często posiadają komputery z tanimi procesorami które tej funkcji nie posiadają. Z procków desktopowych intela VT posiadają tylko nowe generacje E8000 i E6000 oraz procesory cztero-rdzeniowe.
--- Koniec cytatu ---
Tutaj po części odpowiedź.
--- Cytuj ---Firma analityczna Jon Peddie Research opublikowała raport, z którego wynika, że nadchodząca premiera Windows 7 może okazać się doskonałym lekarstwem na trwający kryzys w branży IT. Najnowszy system operacyjny Microsoftu, a także Mac OS X 10.6 (Snow Leopard) od Apple, mogą sprawić, że wiele osób wreszcie zdecyduje się na kompleksową wymianę komputera
http://windows7.pcworld.pl/news/344532-Windows.7.i.Snow.Leopard.ratunkiem.dla.Nvdii.oraz.ATI.html
--- Koniec cytatu ---
Firmy hardwareowe nakręcają softwareowe i na odwrót.
michau:
http://win7.in/wp-content/uploads/2009/04/windowsxpmode.jpg
http://win7.in/2009/windows-xp-mode-beta-available-on-technet-and-msdn/
Outlander:
--- Cytat: Grechu w 30 Kwiecień 2009, 16:09:00 ---
--- Cytat: Outlander w 30 Kwiecień 2009, 14:25:53 ---To dziwne że XP Mode wymaga sprzętowej wirtualizacji podczas gdy VPC na którym został oparty z niej korzysta ale nie wymaga. Szczególnie dziwne zważywszy na to że jest to kierowane do małych firm które często posiadają komputery z tanimi procesorami które tej funkcji nie posiadają. Z procków desktopowych intela VT posiadają tylko nowe generacje E8000 i E6000 oraz procesory cztero-rdzeniowe.
--- Koniec cytatu ---
Tutaj po części odpowiedź.
--- Cytuj ---Firma analityczna Jon Peddie Research opublikowała raport, z którego wynika, że nadchodząca premiera Windows 7 może okazać się doskonałym lekarstwem na trwający kryzys w branży IT. Najnowszy system operacyjny Microsoftu, a także Mac OS X 10.6 (Snow Leopard) od Apple, mogą sprawić, że wiele osób wreszcie zdecyduje się na kompleksową wymianę komputera
http://windows7.pcworld.pl/news/344532-Windows.7.i.Snow.Leopard.ratunkiem.dla.Nvdii.oraz.ATI.html
--- Koniec cytatu ---
Firmy hardwareowe nakręcają softwareowe i na odwrót.
--- Koniec cytatu ---
To ma jakiś sens, z analitykami niema co dyskutować ;) Tyle że uważam że te "może" jest bardzo grubymi nićmi szyte i jest raczej próbą zaklinania rzeczywistości czy stworzenia samospełniającej przepowiedni. Patrząc od strony klienta znowu mamy sytuacje podobną do Viśty. Jako mały/średni klient mam zapłacić grubą kasę za to że nowy system będzie w stanie uruchomić aplikacje które mój aktualny system uruchamia bez problemu, przecież nie posiadam wolnych licencji XP bo bardziej opłacalny jest OEM (połowa ceny MOLPa przy ilości 100-200szt) którego przenieść mi nie wolno. Przy tym wszystkim rynek jest w znacznie słabszej formie niż w czasie wprowadzania Viśty a wydatki na IT są jednymi z pierwszych które ulegają cięciu jako że nie przekładają się bezpośrednio na zyski.
Podkreślam że ciągle tu mówimy o wykorzystaniu XP Mode (ok. +50% do kosztu komputera), w przypadku gdy go nie potrzebujemy sytuacja jest całkiem inna. Tylko że W7 (bez XP Mode) ma mieć wymagania jak XP więc gdzie tu powód do kupowania wydajnego i drogiego sprzętu ?
kkw:
--- Cytat: Outlander w 30 Kwiecień 2009, 17:37:34 --- Jako mały/średni klient mam zapłacić grubą kasę za to że nowy system będzie w stanie uruchomić aplikacje które mój aktualny system uruchamia bez problemu, przecież nie posiadam wolnych licencji XP bo bardziej opłacalny jest OEM (połowa ceny MOLPa przy ilości 100-200szt) którego przenieść mi nie wolno.
--- Koniec cytatu ---
Skąd informacja, że do XP Mode wymagana jest własna licencja XP?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej