Gwoli ścisłości mogę nabyć dowolną edycję poczynając od Home Premium. Home Basic jest dla Emerging markets (rynki wschodzące). Mimo, że według MSCI, Polska się do takich zalicza to mam wątpliwości czy tę edycję można legalnie nabyć w naszym kraju. No i Home Basic jest z kolei (w przeciwieństwie do Ultimate) zbyt okrojona. Nie ma w niej np. Windows Media Center.
Według najnowszego planu wydawniczego Windows 8 ukaże się nie wcześniej niż w 2013 roku (WZOR wyjawił nieoficjalną datę 07.01.2013). Dwa lata mi się nie uśmiecha czekać na migrację.

I mam jeszcze pytanie:
Jak wiadomo 32-bitowa wersja ActiveX Flash Player 10.2 nie działa z 64-bitową wersją Internet Explorera 8 (istnieje jedynie testowa kompilacja "Square" dla 64-bit). Gdybym zdecydował się na system 64-bit zapewne zainstaluję natywną 64-bitową wersję Java 6u24 oraz SPTD. Logika nakazuje zapytać o analogię - czy to będzie kompatybilne z 32-bitowymi przeglądarkami (jak FF 4) i DaemonemTools, który również jest 32-bitowy. Czy może powinienem zainstalować zarówno 32- jak i 64-bitową wersję Javy i SPTD?