Windows7.pl
Strona główna forum
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Oficjalny build: Current Release.
Windows 8 Build 8250
|
Sklep z oprogramowaniem
|
Windows7.pl na Facebook'u!
|
Windows 8 News
Windows 7, Seven Forum
>
Inne
>
Sprzęt i akcesoria
>
OC Procka i ram
Strony: [
1
]
2
3
4
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: OC Procka i ram (Przeczytany 3524 razy)
sebian
Aktywny użytkownik
Be Cool... :P
OC Procka i ram
«
:
23 Lipiec 2009, 20:41:13 »
Pytanie do tych którzy się w to bawią i się orientują, nie chce odpowiedzi w stylu "może to, może tamto, a spróbuj tego".
Pragnę konkretów!
Mianowicie zmieniam ramik (aktualnie mam 2x512 677Mhz) na GoodRam lub Kingstona 4 GB 800Mhz czyli max ile moja płyta gigabyte 945GCM-S2L może obsłuzyć, standardowo 667 Mhz ale z możliwością podkręcenia do 800 Mhz, jednak podkręcenie ram-u wiąże się z tego co zauważyłem z OC procka. Moj procek to Intel Dual Core E2180, nie opiera się przy OC. Obcykałem jeszcze że chcąc mieć przetaktowany ram do 800 Mhz procek musi pracować z częstotliwością 2,40 Ghz na rdzeń (standard to 2.00 Ghz). Pytanie brzmi: Co z chłodzeniem procka czy wersja FAN-na z pudła intela sobie z tym poradzi? Ewentualnie na co DOBREGO zmienić BOX-ową wersje chłodzenia? Wiem że dużo także zależy od pasty termoprzewodzącej także też czekam na podpowiedz.
Mój sprzęt: KONSOLA NES + 400 kartridży
(chyba tak to się pisze)
ha mam jeszcze dwa pady i pistolet do kaczek..
Rayearth
Zaawansowany użytkownik
NeveR SurrendeR
Odp: OC Procka i ram
«
Odpowiedz #1 :
23 Lipiec 2009, 21:11:35 »
Cytat: sebian on 23 Lipiec 2009, 20:41:13
Pytanie do tych którzy się w to bawią i się orientują, nie chce odpowiedzi w stylu "może to, może tamto, a spróbuj tego".
Pragnę konkretów!
Mianowicie zmieniam ramik (aktualnie mam 2x512 677Mhz) na GoodRam lub Kingstona 4 GB 800Mhz czyli max ile moja płyta gigabyte 945GCM-S2L może obsłuzyć, standardowo 667 Mhz ale z możliwością podkręcenia do 800 Mhz, jednak podkręcenie ram-u wiąże się z tego co zauważyłem z OC procka. Moj procek to Intel Dual Core E2180, nie opiera się przy OC. Obcykałem jeszcze że chcąc mieć przetaktowany ram do 800 Mhz procek musi pracować z częstotliwością 2,40 Ghz na rdzeń (standard to 2.00 Ghz). Pytanie brzmi: Co z chłodzeniem procka czy wersja FAN-na z pudła intela sobie z tym poradzi? Ewentualnie na co DOBREGO zmienić BOX-ową wersje chłodzenia? Wiem że dużo także zależy od pasty termoprzewodzącej także też czekam na podpowiedz.
boxowe chlodzenie intela nie radzi sobie nawet przy fabrycznym taktowaniu... temperatura 55-65 st. naprawde nie jest dobra a taka wlasnie mniej wiecej wystepuje przy boxowym.
tak jak mowisz pasta ma bardzo duze znaczenie i dlatego polecam paste Arctic Silver 5 (
http://www.komputronik.pl/index.php/product/13836/Podzespoly-PC/Modding-i-akcesoria/Pasta_Arctic_Silver_5_-_3,5g.html
) oraz coolera z heat pipe'ami pasujacego do twojej podstawki czyli Socket 775 no i do obudowy (zeby sie tylko zmiescil). tu bedziesz mial naprawde bardzo duzy wybor. poczytaj o takich coolerach na komputroniku i zapoznaj sie z opiniami uzytkownikow a na pewno sobie cos dobierzesz.
nie musisz tam kupowac bo jest drozej, ale wystarczy sie zapoznasz sie z opiniami na ich temat
MB: Asus P6T Deluxe @ BIOS 1605, CPU: Intel Core i7 920 @ 2,66GHz, RAM: OCZ 3x2GB DDR3 1600MHz CL7,
GFX: Zotac GeForce GTX280 1GB AMP!, SFX: Creative X-Fi Extreme Gamer, Power: Be-quiet Dark Power P7-PRO 650W
hubert1
Ekspert
"bo liczą się wspomnienia, prawda, prawda" :D
«
Odpowiedz #2 :
23 Lipiec 2009, 21:53:08 »
Cytat: Rayearth on 23 Lipiec 2009, 21:11:35
Cytat: sebian on 23 Lipiec 2009, 20:41:13
Pragnę konkretów!
boxowe chlodzenie intela nie radzi sobie nawet przy fabrycznym taktowaniu... temperatura 55-65 st. naprawde nie jest dobra a taka wlasnie mniej wiecej wystepuje przy boxowym.
tak jak mowisz pasta ma bardzo duze znaczenie i dlatego polecam paste Arctic Silver 5 (
http://www.komputronik.pl/index.php/product/13836/Podzespoly-PC/Modding-i-akcesoria/Pasta_Arctic_Silver_5_-_3,5g.html
) oraz coolera z heat pipe'ami pasujacego do twojej podstawki czyli Socket 775 no i do obudowy (zeby sie tylko zmiescil). tu bedziesz mial naprawde bardzo duzy wybor. poczytaj o takich coolerach na komputroniku i zapoznaj sie z opiniami uzytkownikow a na pewno sobie cos dobierzesz.
nie musisz tam kupowac bo jest drozej, ale wystarczy sie zapoznasz sie z opiniami na ich temat
Bez przesady. Ja mając jakiś czas temu dual core e2160 1.60 ghz podkręciłem go na równe 3 ghz na boxowym chłodzeniu i bez zmiany napięcia oraz standardowej paście. Temp. w spoczynku wachały się pomiędzy 35-45 stopni, a pod obciązeniem dochodziły do 60-65. Myślę że dobre chłodzenie i pasta nie zaszkodzi, ba! pomoże bardzo, ale nie przesadzajmy. Aktualnie mam dual core e5200 2.5 ghz, gdzie standardowy radiator jest jeszcze mniejszy i chodzi stabilnie przy taktowaniu 3.52 ghz i napięciu 1.25 V. Temperaturki przyzwoite: bezczynny 45 stopni, a obciązenie 55, dopiero konwersja plików, wrzucenie max szczegułów w crysisie rozgrzały go do 78 stopni. Nie uważam się za amatora ani za profesjonalnego overclockera, uważam że chłodzenie box jest mało pewne (sam jednak korzystam z fabrycznego zestawu), ale chcąc przekroczyć granicę 3.8 ghz jestem skazany na kupno pasty i chlodzenia. Każdemu polecam kupno innego niż box, ale bez szaleństw i przesady
no i
załóż konto na chomikuj i daj mi zarobić
Rayearth
Zaawansowany użytkownik
NeveR SurrendeR
«
Odpowiedz #3 :
23 Lipiec 2009, 22:29:54 »
a nie denerwuje cie to "wycie" wentylatora w obudowie?
boxowe intela to dla mnie najwiekszy chlam po prostu. takie samo bylo razem z celeronem D336 i takie samo dostalem teraz z Core i7. no smiech na sali...
korzystam z tej pasty ktora polecilem i z coolera Noctua NH-U12P i u mnie teraz temp. w stresie nie przekracza 52 st.! do tego jedyne co slysze z obudowy to naprawde tylko czasami dysk i wiatrak od GPU a pragne poinformowac ze ten moj cooler ma 2 wiatraki i w ogole go nie slychac.
ta pasta i cooler za 100zl+ to podstawa
MB: Asus P6T Deluxe @ BIOS 1605, CPU: Intel Core i7 920 @ 2,66GHz, RAM: OCZ 3x2GB DDR3 1600MHz CL7,
GFX: Zotac GeForce GTX280 1GB AMP!, SFX: Creative X-Fi Extreme Gamer, Power: Be-quiet Dark Power P7-PRO 650W
sebian
Aktywny użytkownik
«
Odpowiedz #4 :
23 Lipiec 2009, 22:32:49 »
U mnie temperaturki tak wygladaja:
Wiecej niż 55 nie udało mi sie osiągnąć...
«
Ostatnia zmiana: 23 Lipiec 2009, 22:34:56 wysłane przez sebian
»
(chyba tak to się pisze)
Rayearth
Zaawansowany użytkownik
NeveR SurrendeR
«
Odpowiedz #5 :
23 Lipiec 2009, 22:35:05 »
Cytat: sebian on 23 Lipiec 2009, 22:32:49
U mnie temperaturki tak wygladaja:
tragedii zadnej nie ma (procz tego uzycia procesora na poziomie 61%
) ale jesli chcesz podkrecac to naprawde zatroszcz sie o lepsze chlodzenie.
sebian
Aktywny użytkownik
«
Odpowiedz #6 :
23 Lipiec 2009, 22:44:02 »
Cytat: Rayearth on 23 Lipiec 2009, 22:35:05
On jest własnie podkrecony
Dlatego dałem screen
Dać screnny bez OC...?
(chyba tak to się pisze)
Rayearth
Zaawansowany użytkownik
NeveR SurrendeR
«
Odpowiedz #7 :
23 Lipiec 2009, 22:48:17 »
Cytat: sebian on 23 Lipiec 2009, 22:44:02
Cytat: Rayearth on 23 Lipiec 2009, 22:35:05
On jest własnie podkrecony
Dlatego dałem screen
Dać screnny bez OC...?
aha
no to w takim razie naprawde nie jest zle. jesli chodzi stabilnie to upgrade chlodzenia niekoniecznie bedzie potrzebny.
sebian
Aktywny użytkownik
«
Odpowiedz #8 :
23 Lipiec 2009, 22:54:04 »
chodzi fajnie...
Widac wzrosty wydajnosci itp
No ale przy 1800 obr/min już go troszke słychac
Narazie zainwestuje w ta lepszą paste, i zobaczymy jak to bedzie
Zaraz dam screen bez OC
Bez OC:
Z OC:
aaa i wytłumaczcie mi kiedy stosuje sie zwiekszanie napiecia na DIMM, FSB, itp
«
Ostatnia zmiana: 23 Lipiec 2009, 23:22:42 wysłane przez sebian
»
(chyba tak to się pisze)
hubert1
Ekspert
"bo liczą się wspomnienia, prawda, prawda" :D
«
Odpowiedz #9 :
25 Lipiec 2009, 17:28:57 »
Cytat: Rayearth on 23 Lipiec 2009, 22:29:54
a nie denerwuje cie to "wycie" wentylatora w obudowie?
boxowe intela to dla mnie najwiekszy chlam po prostu. takie samo bylo razem z celeronem D336 i takie samo dostalem teraz z Core i7. no smiech na sali...
korzystam z tej pasty ktora polecilem i z coolera Noctua NH-U12P i u mnie teraz temp. w stresie nie przekracza 52 st.! do tego jedyne co slysze z obudowy to naprawde tylko czasami dysk i wiatrak od GPU a pragne poinformowac ze ten moj cooler ma 2 wiatraki i w ogole go nie slychac.
ta pasta i cooler za 100zl+ to podstawa
U mnie żadnego wycia nie ma. Wentyl ma max obroty ale jest stłumiony wentylem od gpu. W porównaniu do odkurzacza z fx5900 to mój komp jest bezszelestny. Mam geforca 9600gt też kręconego, nie grzeje się, ale słychać go
Puki co chłodzenia nie potrzebuję bo więcej wyciskać nie planuję, ale chciałbym przekroczyć albo choć dojść do 4 ghz. A na boxie nie bede ryzykowal i męczył swoich nerwów.
no i
załóż konto na chomikuj i daj mi zarobić
sebian
Aktywny użytkownik
«
Odpowiedz #10 :
25 Lipiec 2009, 20:02:49 »
Ja narazie zmieniam paste i zobacze jaki bedzie wynik i ewentualnie zmienie chłodzenie.
Grafiki raczej narazie podkrecać nie bede bo ciagne na archaicznym Radku x300 PCI-E (moj gf 6600 umarł) a tam chyba nie ma co podkrecać
(chyba tak to się pisze)
sebian
Aktywny użytkownik
«
Odpowiedz #11 :
25 Lipiec 2009, 21:37:22 »
Jeszcze pytanie mam o co chodzi z wartosciami napięć?
Bo zastanawiam sie czy sa takie jak powinny bo rozumiem ze po lewej sa sugerowane a po prawe aktualne wiec?
(chyba tak to się pisze)
Sotom
Ekspert
«
Odpowiedz #12 :
25 Lipiec 2009, 21:39:11 »
Wiec wez miernik do łapki i sprawdz jakie masz.
Instrukcje znajdziesz w necie.
Napieciami z Everesta bym sie nie sugerował.
Jaka zasilka w ogole?
sebian
Aktywny użytkownik
«
Odpowiedz #13 :
25 Lipiec 2009, 21:45:01 »
zmartwiłeś mnie tym pytaniem..
Jeszcze bardziej sie zmartwiłem jak zobaczylem nazwe: TRACER MODEL 4LIVE/400
Czas wydać pieniążki co?
Nie sprawde bo nie mam miernika
(chyba tak to się pisze)
Sotom
Ekspert
«
Odpowiedz #14 :
25 Lipiec 2009, 21:47:50 »
I to jak najszybciej.
A ze sie nie boisz krecic na tym gownie proca to az sie dziwię.
Ryzykujesz spaleniem kompa no ale to w koncu Twoj komp.
Ile mozesz wydac na zasilke?
Strony: [
1
]
2
3
4
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel: