Witam ! Wiem, że modernizacja sprzętu się z reguły nie opłaca, jednak tu jest sytuacja specyficzna. Swojego czasu spaliła mi sie płyta główna i procesor( aśrock i celeron D ) na wskutek awarii pompy wodnej. Na prędce kupiłem mobo i cpu od aśrocka s939 i A64 3700+, reszte bebechów stara. Obecnie chciał bym go troche ulepszyć, jest to komputer siostry a siostra niedługo wybiera się po simsy 3 do sklepu. Obecnie mam 768mb ramu, 4 sloty. Chcę dokupić jeszcze 3x512 to razem będę miał 2GB ddr 400. Kolejno myślałem nad wymianą tego A64 na A64 X2 4200+ i zakupem karty graficznej. Prosze bardzo o opinii na temat tego procesora, i jaką kartę mam do niego dokupić, żeby nie ograniczać osiągów przez za słaby proc/grafe. Dzięki za pomoc.
Dokupienie ramu będzie dobrym ale mało opłacalnym rozwiązaniem(sporo wyższa cena pamięci ddr I od ddr II) jednak dokupienie ramu wyraźnie odmłodzi i da kopa komputerowi. Procesora bym nie zmieniał gdyż to również jest mierne w opłacalności. Athlony x2 na am2 są tanie ale na 939 są drogie i trudno dostępne. Optymalnym wyborem karty graficznej będzie geforce 9600 gt. Szybszy model będzie skutecznie ograniczony przez wydajność proca. Jeśli jednak koniecznie masz kasę na tego proca athlona x2 to rozważ ewentualną zmianę całej platformy. Będzie bardziej przyszłościowa i stosunek ceny do wydajności będzie dużo lepszy.