Windows 7, Seven Forum

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Oficjalny build: Current Release. Windows 8 Build 8250 | Sklep z oprogramowaniem | Windows7.pl na Facebook'u! | Windows 8 News

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Windows 7 RC build 7100 zajmuje 7 GB ??  (Przeczytany 4552 razy)
nataku
Nowy użytkownik
*

« : 24 Maj 2009, 15:09:08 »

Witam !! Właśnie zainstalowałem sobie Windows 7 RC build 7100. I patrząc na moją partycje na której go zainstalowałem to windows 7 zajmuje mi ok 7 GB ??
robert79513
Ekspert

« Odpowiedz #1 : 24 Maj 2009, 15:24:53 »

Tak coś koło tego z plikiem hibernacji i plikiem stronicowania plus jeszcze przywracanie systemu, ale windows vista zajmowal wiecej.

Max
Zaawansowany użytkownik

« Odpowiedz #2 : 24 Maj 2009, 18:03:31 »

Niezła niespodzianka, co? Ja specjalnie pod W7 zrobiłem partycję 30GB...

Windows Se7en x86 HAIL SEVEN!
Xubuntu 10.10 x64

Poprzednio znany jako MikeHunt, teraz zmienił nick na krótszy. Język
robert79513
Ekspert

« Odpowiedz #3 : 24 Maj 2009, 19:58:21 »

Heh ja tez mam 30 GB to jest tak w sam raz  Duży uśmiech

tbgkol
Ekspert

"Live together, die alone, man."

« Odpowiedz #4 : 24 Maj 2009, 20:10:28 »

No super, każdy mówi: "Ło matko, jak ten w7 zaje*****e dużo miejsca zajmuje na dysku, ten XP to zajmował 1,5GB", obudźcie się! XP ma 8 lat i jakiś postęp jest więc nie wiemo co wam chodzi, że wy sie oburzacie że 7 zajmuje 7 GB, gdy większość z was ma syski po 500GB... I tak nie macie źle, u mnie Vista wraz z kilkoma programami(gry i reszta programów są na innych partycjach) zajmuje 69GB, oczywiście, żeby nie bylo to codziennie usuwam kopie zapasowe....

Odszedłem z powodu chamstwa michaua. Mrugnięcie
Matrixx
Aktywny użytkownik

« Odpowiedz #5 : 25 Maj 2009, 21:28:25 »

No super, każdy mówi: "Ło matko, jak ten w7 zaje*****e dużo miejsca zajmuje na dysku, ten XP to zajmował 1,5GB", obudźcie się! XP ma 8 lat i jakiś postęp jest więc nie wiemo co wam chodzi, że wy sie oburzacie że 7 zajmuje 7 GB, gdy większość z was ma syski po 500GB... I tak nie macie źle, u mnie Vista wraz z kilkoma programami(gry i reszta programów są na innych partycjach) zajmuje 69GB, oczywiście, żeby nie bylo to codziennie usuwam kopie zapasowe....

ja nie mam kopi zapasowej Język

a partycje na C zrobiłem sobie 60 GB Uśmiech

Intel Core2 Duo E8400 3.0 Ghz; Asus P5Q PRO; A-DATA 4 GB RAM DDR2 800 Mhz;  Radeon HD 4850 IceQ 4 HIS 512 Mb; Enermax 626 W modu 82+; Antec Three Hundred Gamer

kerapap
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : 10 Lipiec 2009, 11:16:25 »

Ja mam dysk 30GB i teraz przy próbie upgradu z RC do wyższej wywala że nie ma wystarczającej ilości miejsca na dysku Chichot
Rayearth
Zaawansowany użytkownik

NeveR SurrendeR

« Odpowiedz #7 : 10 Lipiec 2009, 12:40:21 »

Heh ja tez mam 30 GB to jest tak w sam raz  Duży uśmiech

po cholere tyle? ustaw polowe tego i wylacz hibernacje a system bedzie zajmowal 4-5GB

MB: Asus P6T Deluxe @ BIOS 1605, CPU: Intel Core i7 920 @ 2,66GHz, RAM: OCZ 3x2GB DDR3 1600MHz CL7,
GFX: Zotac GeForce GTX280 1GB AMP!, SFX: Creative X-Fi Extreme Gamer, Power: Be-quiet Dark Power P7-PRO 650W
sCooBy^
Moderator Globalny
Ekspert

GG: 9706662

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : 10 Lipiec 2009, 19:23:04 »

Przeglądając folder Windows w poszukiwaniu katalogów, które pochłaniają najwięcej miejsca na dysku, szybko trafisz na podfolder o nazwie WinSxS. Podczas gdy w Windows XP zajmował on przeważnie niecałe 100 MB, w Viście pożera ponad 3 GB - i to tuż pod zainstalowaniu systemu, a po kilku miesiącach jego rozmiar rozrasta się do 5 - 10 GB. Aż kusi, aby zrobić w nim porządki, ale... czy nie jest to ryzykowne?

W obrębie foldera WinSxS znajdują się podfoldery o złożonych nazwach (np. x86_microsoft.windows.common-controls_6595b64144ccf1df_5.82.6000.16386_none_87e0cb09378714f1), które gromadzą jedną lub więcej bibliotek DLL (Dynamic Link Libraries). Pliki te udostępniają standardowe funkcje aplikacjom zainstalowanym w systemie. Np. Windows Common Controls (Comctl32.dll) zawiera okna dialogowe Otwórz i Drukuj, z których korzysta wiele aplikacji. Programiści nie muszą więc tworzyć ich od nowa, lecz mogą sięgnąć po gotowe biblioteki Microsoftu.

Archiwum wersji. Wprowadzanie nowych funkcji i błędy wymuszają aktualizowanie wspomnianych plików w pewnych odstępach czasu. Aby można było zainstalować określoną aplikację, system musi zapewnić dokładnie tę wersję biblioteki DLL, która została użyta do jej stworzenia. Starsze programy poszukują bibliotek w katalogu %windir%\System32 lub w katalogu \Program Files, poszukują tylko stosownej nazwy. Nowsze zaś zawierają informację o wymaganej wersji biblioteki (Manifest) i próbują odnaleźć właściwy plik w katalogu %windir%\WinSxS. W razie braku żądanego pliku zostanie utworzony przez program instalacyjny.

Opisana metoda, zwana przez Microsoft Windows Side by Side, ma zapewnić bezproblemowe działanie odmiennych programów i bibliotek DLL w tym samym czasie. Ponadto możliwe jest centralne aktualizowanie bibliotek w katalogu WinSxS za pomocą funkcji Windows Update.

Języki pochłaniają miejsce. Ogromna pazerność foldera WinSxS w Viście w porównaniu do Windows XP wcale nie jest podyktowana kolejnymi wersjami bibliotek DLL, lecz wersjami w różnych wersjach językowych. Większość bibliotek jest dostępna w tłumaczeniu na różne języki. Dlatego rozmiar tego foldera wzrasta szybko w miarę instalowania nowych aplikacji.

Uwaga! Zdecydowanie odradzamy ręczne porządkowanie foldera WinSxS. Czynność tę powinieneś koniecznie pozostawić programom deinstalacyjnym. Usuwając stąd coś samodzielnie, ryzykujesz, że przestaną działać niektóre aplikacje.

Źródło: PCWorld Mrugnięcie

Po prostu Windows ma ile ma by zapewnić kompatybilność z milionami aplikacji. Resztę wniosków wysuńcie sami.

ps. Jak kogoś nie stać dać 300zł za dysk 500GB a i przeznaczenie te 30GB na system to niech siedzi na XP albo lepiej Windows 95 - wtedy to dopiero mało miejsca system będzie zajmować.

Ja bym też proponował zainstalować Windows 3.11, zajmuje około 80MB dysku (sarkazm) Mrugnięcie
« Ostatnia zmiana: 10 Lipiec 2009, 19:27:04 wysłane przez sCooBy^ » Zapisane

Zapraszam do grupy "Windows 8 pre-release testers group" na Facebook: http://www.facebook.com/home.php?sk=group_185943048119208
Rayearth
Zaawansowany użytkownik

NeveR SurrendeR

« Odpowiedz #9 : 10 Lipiec 2009, 22:15:42 »

o usuwaniu WinSxS w ogole zapomnij, tam sa kopie zapasowe i potrzebne biblioteki do dzialania systemu, zajmuje tyle bo akurat jest tyle potrzebne

MB: Asus P6T Deluxe @ BIOS 1605, CPU: Intel Core i7 920 @ 2,66GHz, RAM: OCZ 3x2GB DDR3 1600MHz CL7,
GFX: Zotac GeForce GTX280 1GB AMP!, SFX: Creative X-Fi Extreme Gamer, Power: Be-quiet Dark Power P7-PRO 650W
everain
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : 11 Lipiec 2009, 18:24:38 »

Ja bym też proponował zainstalować Windows 3.11, zajmuje około 80MB dysku (sarkazm) Mrugnięcie
Nie 80,a 13,3MB:D sory za OT
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: